Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alex Schulman

Låt inte en aktivist ta över Dagens Nyheter

I ett klipp från 2019 reagerar CNN-ankaret Victor Blackwell känslosamt i sändning i samband med rapportering.
”Jag såg filmen alldeles nyss och kan konstatera att ingenting av det utlovade ägde rum”, skriver Alex Schulman om scenen med Rudy Giuliani i nya Borat-filmen.
Greta Thunberg.
Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Reklam för nya Borat-filmen på gatan i London.
Foto: AMER GHAZZAL/SHUTTERSTOCK / AMER GHAZZAL/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Jimmie Åkesson.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/F. WENNERLUND FREDRIK WENNERLUND
Ebba Busch.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/F. WENNERLUND FREDRIK WENNERLUND

Det lät på något sätt poetiskt, sjaskigt, underbart när jag hörde talas om slutscenen i den kommande Borat-filmen. Borats dotter utklädd till lättklädd och storögd reporter som intervjuar Rudy Giuliani, New Yorks förre borgmästare och numera en av Trumps närmaste advokater.

Under intervjun kåtar hon upp honom så till den grad att han lägger sig i en säng och börjar ta sig på könet, och blir avbruten av Borat som kommer in i damunderkläder och skriker: ”Hon är för gammal för dig!”

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag såg filmen alldeles nyss och kan konstatera att ingenting av det utlovade ägde rum. Guiliani framstår som en rätt snäll gammal gubbe, som försöker vara vänlig mot en ung, uttalat nervös reporter. Hennes fråga om han vill följa med på en drink i sovrummet är uppenbart pålagd i efterhand, eftersom den inte överhuvudtaget besvaras av Guiliani, trots att hotellrummet är belamrat med dolda kameror och mikrofoner. Och att han tar sig på könet är väl helt enkelt inte sant, det ser ut som att han stoppar in skjortan efter att han har tagit bort mikrofonsladden under skjortan, vilket också är hans version av händelsen i efterhand.

Det är faktiskt motbjudande att titta på, hur produktionen har fulklippt ihop en historia som i det allra mesta inte har ägt rum. Giuliani kallar i en kommentar Sacha Baron Cohen för ”en iskall lögnare” och det verkar vara en rimlig beskrivning.

Det är faktiskt anmärkningsvärt det som hänt under de senaste åren, att högerns ständiga rop om fake news inte längre bör uppfattas som trams. Amerikanska traditionella medier säger att Trumps hat mot medier har underminerat journalistikens trovärdighet. Sanningen är väl främst att de underminerat sin egen trovärdighet. USA Today gick häromdagen ut och kungjorde att de för första gången i tidningens historia nu tar ställning i ett val. De står på Bidens sida meddelade de, med buller och bång och med någon stolthet, och tycktes inte för en sekund förstå hur all deras journalistik från och med nu är ointressant.

Varför ska jag, om jag är på jakt efter oberoende journalistik, riktiga nyheter om USA-valet, läsa en tidning som uttalat vill att Biden vinner valet? Det är väl inte det minsta konstigt att republikaner kallar sådan journalistik för fake news, det är väl till och med helt rimligt?

Och på CNN fortsätter vridningen till vänster, nu är kanalen i stort sett omöjlig att titta på utan att känna samma äckel som man tidigare känt för Fox News högervinklade journalistik. Nyhetsankarna sitter och gapar, blir känslosamma och himlar med ögonen när de intervjuar en republikan vars åsikter de inte håller med om. Det är en travesti på journalistik som äger rum på CNN just nu, och det sker med deras goda minne. Steg för steg förintar de sig själva.

Jackpot för kanalen tycks vara om ett nyhetsankare blir så illa berörd av någon vidrighet från Trump att hen börjar gråta. Då zoomar man in, låter ankaret gråta i lugn och ro. I stället borde någon i kontrollrummet bryta sändningen omedelbart, och sen gå in i studion och ruska om det hulkande nyhetsankaret och ryta: ”Sluta gråt. Börja rapportera.” Donald Trump fortsätter att gapa om fake news, vilket han gjort från början, och den enda skillnaden numera är att han har rätt. 

Det har funnits tendenser bland svenska politiker att uttrycka sig kritiskt om svenska mediers vänstervridning, både Jimmie Åkesson och Ebba Busch har varit där och fiskat, men än så länge har väl kritiken inte fått fäste riktigt. Men frågan är om inte något är på väg att hända i Sverige också. I veckan meddelade Dagens Nyheter att de upplåter chefredaktörsstolen på tidningen till Greta Thunberg för en dag. Jag tycker att Dagens Nyheter och alla andra svenska tidningar bör rapportera om allt Greta Thunberg gör och säger. Hon är väl den viktigaste rösten i Sverige just nu. Men vad innebär det när en av Sveriges största tidningar lämnar över sin journalistik till en aktivist?

Vad är journalistik och vad är åsikter? Vad är sanning och vad är känslor? Jag tror det är ett stort misstag. Sluta gråt, börja rapportera.


Giulianis dotter om varför hon stöttar Biden

Caroline Giuliani om varför hon stöder Joe Biden.