Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alex Schulman

Tegnell verkar vilja ha fel till varje pris

”De skulle kunna ta in den där bläckfisken som gissade resultaten i fotbolls-VM och låta honom bestämma strategierna”, skriver Alex Schulman.
Foto: VOLKER HARTMANN / AP DDP
Statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

För ett par veckor sedan presenterade DN/Ipsos en undersökning som visade att svenska folkets förtroende för Folkhälsomyndigheten nu stiger mot rekordhöjder.

Och förtroendet för statsepidemiolog Anders Tegnell har aldrig varit högre under pandemin än vad den är just nu.

Jag tänker omedelbart; det måste vara fel på nuffrorna.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag tänker; nu har Ipsos gjort bort sig riktigt rejält, måste ut och dementera, be om ursäkt, pinsamt för DN! För det KAN väl ändå inte stämma, att en myndighet vars prognoser i stort sett varit hundraprocentigt felaktiga får så höga trovärdighetssiffror.

Det FHM gjort senaste månaden är faktiskt nästan kusligt, hur de lyckats pricka fel så kliniskt, så undantagslöst, gång på gång. De har varit pardonlösa, haft fel med sådan emfas att man anat att det legat nån slags vrede i botten, som en ursinnig instinkt: Vi ska ha fel till varje pris. 

Fast, när jag nu tänker efter med lite perspektiv på sakerna; FHM var väl fel ute också där i början? Jag minns de där dagarna i slutet av april, när hoppet första gången tändes om flockimmunitet. FHM:s rådgivare Johan Giesecke stod i typ ”Aktuellt” och varskodde oss om att vi var veckor från flockimmunitet, kanske till och med dagar från det – om vi inte var flockimmuna redan nu?

Och sen hände inget, inte flockimmunitet i alla fall, och en månad senare kom samma prognoser en gång till, flockimmunitet bara veckor bort, och vi fick förvirrat upp hoppet en gång till, för vi kände att med den utlovade flockimmuniteten kan vi som nation äntligen skörda frukterna av en svår vår, för vi är på andra sidan pandemin nu, vi är i ett postpandemiskt tillstånd, flockimmuna och orörbara, till skillnad från de andra länderna omkring oss.

Och vi blickade bistert ut över Europa, och funderade över det kaos som vi visste skulle inträffa där, men inte här. Och Tegnell var också helt övertygad. ”Sverige kommer klara sig bättre än Norge vid en ny smittovåg” varskodde han i juli. Det visade sig ju inte bara vara fel, utan uppåt alla vägar fel, så fel som något egentligen kan bli. Norges siffror är illavarslande och de har problem, men det som hänt med vår smittspridning är något helt annat.

Vår kurva går inte bara upp, den går så brant upp att den ser ut att kollapsa i sin egen stigning, tippa över sig själv.

Den första vågen slog oss stenhårt över ena kinden, och nu slår den andra vågen oss ännu hårdare över den andra. Fast ”andra våg” är inget vi pratar om, förstås. Av någon anledning är det viktigt för Tegnell att inte använda ordet. Ingen vet varför men gång på gång, medan denna enorma andra våg driver genom landet, så går Tegnell ut och säger att det inte ens rör sig om någon våg. Besatt av tanken att inte kalla en våg för en våg. 

Fel i allt, mest hela tiden. 

Men det ska verkligen sägas, att det inte bara är FHM som har fel. De allra flesta som säger sig veta något om viruset har visat sig ha fel. Också Tegnells kritiker. De berömda ”22 forskarna” förutspådde väl redan i mars att 13 miljoner svenskar skulle dö eller vad det var, att vi i stort sett skulle utplånas som folk om vi inte satte in alla de där evidenslösa åtgärderna de ryade om.

Lite hopplöst är det ändå. Jag börjar fundera på om det ens är värt för experterna att uttala sig om framtiden. De kanske borde låta bli. Ingenting stämmer ju. Och FHM gör väl vad de kan, viruset är svårt att förstå sig på, och Tegnell verkar vara en bra människa som gör vad han kan. Men med så många fel kan man lika gärna lyssna på vem som helst.

De skulle kunna ta in den där bläckfisken som gissade resultaten i fotbolls-VM och låta honom bestämma strategierna. Eller varför inte låta horoskop avgöra? Nu möter Mars och Jupiter varandra i Stenbocken, så vi lyfter besöksförbudet för 70-plussarna.

Statsepidemiolog Anders Tegnell i SVT:s ”Aktuellt” tidigare i veckan: Det här är vi nöjda med.