Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Alex Schulman

Kungens galna inhopp är genialt

Den Svenska Akademiens fars-artade självutrotning gör mig upprymd. Jag känner livet i mig. Tillvaron är kul igen! 

Jag funderar uppriktigt på varför jag är så här glad och tänker att det måste ha att göra med Svenska Akademiens svansföring.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

De har av oklar anledning alltid velat hemlighålla sitt arbete, som om det legat ett värde i att vanligt folk aldrig ska få veta vad de egentligen sysslar med. Det har skickat signaler: "vad vi gör här är inte för kreti och pleti." Det är en arrogans som Svenska Akademien odlat i många decennier. 

Vad händer på deras möten? Det får ingen veta. Så det är klart man fantiserar. Där står Sara Danius, kulturens Gumman tö, och tar emot ledamöterna en efter en. Krokiga och lite döende släpar de sig över golvet. Det är Hogwarts-känsla här inne, med tända ljus i väggar och tak som fladdrar till varje gång någon ny ledamot med en suck kommer in i rummet. Lukt av damm över marmor. Det knarrar i parketten, stilla mummel och stolskrap. Latinska imperativ inristade under stuckaturen. En byst av Dante. Ledamöterna sätter sig ner, stolsryggarna når högt över deras huvuden, armstöden är utformade till lejontassar. Herrarna på oljemålningarna på väggarna tittar ner på dem, Peter Englund tittar hatiskt tillbaka. Tystnad och lukten av mal, mögel och Per Wästbergs Lagerfeld-parfym. Och så harkel från Gumman tö, och mötet börjar och de pratar stilla i 30 minuter om en enda sak: vilka ytterligare åtgärder som kan vidtas för att de en gång för alla ska alienera sig fullständigt från vanligt folk.

Sara Danius, Svenska Akademiens ständiga sekreterare. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Men så plötsligt kom knallen. Plötslig transparens! Den ena ledamöten efter den andra gick i förrgår ut och sa att de lämnar Akademien. Det var dock oklart varför - motiveringarna i de olika pressutskicken var luddiga. För att komma från språkmänniskor var det oroväckande diffust, en massa ord, satser inuti satser, tillägg och förtydliganden, men inga riktiga besked. Genom olika läckage har vi i stället förstått att det handlat om Katarina Frostensons vara eller icke vara i Akademien. Några ville ha bort henne, på grund av hennes relation med den anklagade kulturprofilen Jean-Claude Arnault. Andra ville ha kvar henne. Hon fick bli kvar och tre av dem som röstade mot henne lämnade Akademien i protest. 

 

ALEX SCHULMAN: Du borde vara stolt över ditt land, Löfven

 

Och när man tror att det inte kan bli trassligare. När vidden av röran står klar, med alla knäppa avhopp, allt offentligt jidder, motstridiga påståenden, luddiga brev till pressen. Då kommer knallen som gör att det hela plötsligt känns direkt serietidningsliknande. 

Kungen kommer in från vänster. 

"Kan inte kungen göra det enda rätta och sparka ut de resterande ledamöterna, upplösa hela gänget", skriver Alex Schulman. Foto: (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

Han begär att skyndsamt få träffa Sara Danius och uppdatera sig om läget. Min första tanke är att nu har kungen tappat det helt, han har blivit senil, gått in i dimman, lättat ankar – varför ska han träffa Danius? Men så läser jag att kungen alltså är någon form av beskyddare av Svenska Akademien, en överkucku som har rätt till full insyn i Akademiens arbete. Och jag inser att vi nu står inför en magnifik galenskap. Nu kan allt hända. Kungen, den virrpannan, ska alltså in och styra upp Svenska Akademien. Tänk er de mötena! Det är klart att det kan resultera i katastrof. Men ju mer jag tänker på det, desto mer hoppfull blir jag. Kan inte kungen göra det enda rätta och sparka ut de resterande ledamöterna, upplösa hela gänget. Han kan ta hand om Nobelpriset själv. Jag vill se honom komma ut från den där porten inför världspressen, med liten manuslapp i hand och förkunna: ”Nobelpriset 2018 går till Lars Kepler.”

Det är genialt på ett sätt, för det skulle ta både Akademien och Nobelpriset närmare folket.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!