Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alex Schulman

Kristerssons prat om svenska värderingar låter som ett skämt

Ulf Kristersson (M).
Foto: LISA MATTISSON
Ebba Busch Thor (KD).
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vad är det med Visby som gör att så många svenska partiledare vill prata om fosterlandet och ”det svenska” just här? 

Är det ringmuren som skapar pirr i magen, som får dem att tänka på svunna, stora tider?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

När jag började skriva för Expressen, sommaren 2016, såg jag den ena partiledaren efter den andra få nationalistisk fnatt på Almedalsscenen. Ebba Busch Thor pratade med en enorm Sverige-flagga i fonden, hennes första ord: ”Sverige, Sverige älskade land.” 

Dåvarande M-ledaren Anna Kinberg Batra var bekymrad över invandrarnas parasiterande: ”Om man tar sig rätten att leva på andras bekostnad sviker man svenska värderingar.” Och annars sansade Stefan Löfven spårade helt, nämnde Sverige 28 gånger i sitt tal och röt att vi skulle vara stolta över vårt land. 

Tre år senare, när nu Almedalsveckan år 2019 lider mot sitt slut, noterar jag att budskapen är desamma, fast tonen kanske har hårdnat ytterligare. Förut uppmanades invandrare att ta till sig svenska värderingar - nu avkrävs dem att göra det. Om de inte förstår svenska värderingar så ska de straffas. Om de inte fattar vad Sverige är så ska Sverige svara genom att göra det svårare för dem att finnas i landet. 

Ulf Kristersson var först ut. Han ville införa en obligatorisk samhällsorientering för nyanlända. Samtliga asylsökande ska gå i kurser och gör man inte det så dras det ekonomiska stödet in. Och ett samhällstest ska införas, ett prov i svenskhet, och klarar man inte av att svara på frågorna om de svenska värderingarna så får man heller inget medborgarskap. Det låter kanske som ett skämt eller som överdrifter, men dessa är bara några av de förslag som Kristersson gick ut med i början av veckan. 

Svenska värderingar. 

Jag tänker att det måste vara så otroligt klurigt för en nyanländ att förstå vad som avses. Jag är själv svensk, född i landet och har bott här i 43 år, och jag har ingen aning om vad som avses med svenska värderingar. Vad är detta unikt ”svenska” som vi ska tvinga invandrare att plugga in? Räcker det inte med Svea Rikes lag? Där står väl det mesta som är värt att veta som nybliven svensk? 

Om man nu är osäker på vad man får göra och inte göra i det här landet, så känns det som att lagboken skulle vara rätt källa att gå till. Hellre det än att låta Kristersson författa ett prov på det unikt svenska och dela ut till alla som kommer hit. Eller, om det nu finns värderingar som går utöver lagboken, så vore det väl bra om vi istället pratade om de universella principer om demokrati, rättvisa och människors lika värde som Sverige omfamnar och är en del av. Det vore kanske rimligt att ge nyanlända en kopia av FN:s deklaration om mänskliga rättigheter?

Men vad är det unikt svenska som Kristersson pratar om? Jag kommer inte på en enda sak. Sill på julbordet? Att man super sig kanon på midsommar?

Sen kom Ebba Busch Thor till Almedalen, slajdade in på en lunch med Jimmie Åkesson och gick sedan ut i en debattartikel och sa att mångkulturalismen är död och krävde av invandrare inte bara att de ska lära sig svenska värderingar - de ska omedelbart BLI svenska. 

Det är inga dåliga krav på en asylsökande som precis kommit till landet. Hur blir man svensk? Jag, till exempel, känner mig - om man bortser från när Sverige spelar fotbolls-VM - mer som en europé än en svensk. Jag kanske också skulle behöva gå en sådan kurs i svenskhet?

Allt detta i Almedalen 2019, innan ens Jimmie Åkesson äntrat scenen. 

Det gjorde mig lite bestört att ta del av, för det är som om ingen, inte ens välutbildade partiledare, kan sätta sig in vad det innebär att komma som asylsökande till ett nytt land. 

Jag har en annan idé: Sverige borde införa obligatorisk samhällsorientering, för svenskar. Varje svensk medborgare måste sätta sig in i den grundläggande problematiken i de länder som våra invandrare kommer från. Så att vi för större förståelse för deras bakgrund, vilka kriser och krig deras flykt är ett resultat av. 

Alla svenskar får sedan genomgå ett prov, som skulle vara obligatoriskt, alltså gälla samtliga svenskar, inte bara barn och ungdomar, utan också vuxna svenskar, där ingen får dispens, inte ens populistiska partiledare för oppositionspartier.