Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Alex Schulman

Kränkthetskulturen förstör svenska skolan

”Vi frågar oss ofta vad det är för fel på den svenska skolan. En kanske ännu mer akut fråga: vad är det för fel på föräldrarna till eleverna i den svenska skolan?” skriver Alex Schulman.

Jag läste helt snabbt en rubrik här på Expressen om en lärare på en kommunal skola som hamnat i blåsväder för att han skrivit ”klant” i en elevs panna. Och det gick en sorgsen liten ilning genom mig, för jag såg scenen framför mig, hur barnet som gjort bus tvingats fram till katedern och inför klassen märkte läraren barnet med sin tuschpenna och sen fick han löpa gatlopp på skolgården, utpekad och utskrattad, och från den dagen fick pojken ett nytt smeknamn, han blev ”Klanten”, och namnet skallade genom korridorerna varje gång han visade sig. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Och jag kom då att tänka på min barndoms lärare och den pennalism som var en naturlig del av skolan då. Jag minns en bildlärare vars specialitet var att subtilt, utan att någon annan såg, gå fram och nypa barn som misskötte sig, och jag minns smärtan från hennes långa naglar som borrade sig in i armen, hur det svartnade, men man sa aldrig ett ord till någon, det var på något sätt underförstått, att det var något mellan henne och mig. Och jag minns hon som hade eksem och duttade något slags talk på sina händer under lektionerna och hon var mycket inne på kollektiva bestraffningar, en gång förstörde jag ett pingisracket på rasten, minns inte hur, och då stängde hon pingisrummet - för hela klassen. Då blev man rätt hatad av de andra, kan jag berätta! Och jag minns min första lärare i ettan. Jag hade trampat på en snigel och fick ställa mig i ett hörn i klassrummet, och bara stå där och begrunda mitt illdåd inför de andra, någon slags skamvrå-lösning, inte sant.

Jag klickade mig in på artikeln för att läsa lite mer om den här läraren-idioten som straffat ett barn genom att skriva klant i hans panna, och det var bra att jag gjorde det. Händelsen inträffade för ett par år sedan. Läraren, som då arbetade som fritidspedagog, hade varit ute med barnen och det var regnigt och läraren bad barnen att inte bli blöta och skojade med dem och sa att den som ramlar i vattenpölarna kommer bli utsedd till dagens klant. När barnen kom tillbaka till skolan hade två av barnen kommit fram till läraren och bett honom skriva ”klant” i deras pannor. Han skrev då ”klant” i en av barnens pannor. Inte mer med det, kul väl, rolig lärare som busar med barnen. Några dagar senare fick han ett samtal om att han skulle infinna sig i kommunhuset. Där fick han veta att han blivit anmäld av barnets föräldrar till Skolinspektionen. Han blev avstängd från jobbet i väntan på utredning. Inspektionen kom fram till att han var olämplig som lärare och yrkade på att man skulle utdela en varning. Han friades senare av Lärarnas ansvarsnämnd, men händelsen blev uppmärksammad i media, och läraren blev märkt. 

Jag blir intresserad och läser om andra incidenter, och jag märker snart att det finns ett mönster här. Det verkar som att en framväxande kränkthetskultur håller på att förändra den svenska skolan. Lärare känner inte längre att de kan göra sitt jobb, för de är rädda att bli anmälda. År 2006 var antalet anmälningar mot lärare för kränkande beteende 389 stycken. 2018 var siffran 1910. Föräldrar blir numera kränkta å sina barns vägnar för lite vad som helst. I somras skickade en elev en nakenbild till en annan elev. Läraren informerade vårdnadshavare och rektor. Föräldrarna hävdade att eleven kände sig kränkt av skolan och kommunen tvingades betala 15 000 i skadestånd. Förra våren. En kvinnlig lärare samlade in mobiltelefonerna och blev kallad ”hora” av en elev. Eleven blev utslängd ur klassrummet av en manlig lärare - som anmäldes av föräldrarna. I januari 2019 hade en elev stört genom att banka på ett bord och slutade inte när han blev tillsagd. Läraren hade därför lyft ut eleven ur klassrummet. Barn- och elevombudet (BEO), som är en del av Skolinspektionen, krävde 25 000 kronor i skadestånd från kommunen. 

En elev ber sin lärare skriva klant i hans panna. Läraren gör honom till viljes. Föräldrarna till eleven blev så kränkta att de ville ha pengar. Kommunen tvingas till slut betala 10 000 kronor. 

De pengarna borde gått till läraren istället. 

Vi frågar oss ofta vad det är för fel på den svenska skolan. En kanske ännu mer akut fråga: vad är det för fel på föräldrarna till eleverna i den svenska skolan?