Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Alex Schulman

KD 2019 når en ny nivå av kyla

Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
KDU-annonsen är numera borttagen.

Jag går genom Karlavägens Allé med en kuslig känsla av att någon betraktar mig. Jag fäller upp rockkragen och skyndar stegen, men noterar strax att det bara är moderaternas EU-namn Tomas Tobé som står och stirrar. Var femte meter finns han på en affisch och ser bister ut, nästan förbannad.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Moderaternas valbudskap är utströsslade längs gatan och alla är bestämda. ”Vi gör Sverige tryggare”, läser jag. ”Koll på Europas gränser.” Och ”Hej då stöldligor.” Och kanske den mest egendomliga: ”Inga terrorister på våra gator.” Som om de skräpade lite överallt, terroristerna, i gathörn och på torg. Stora gäng av självmordsbombare som drar runt och skränar och ställer till oreda. Nu ska de bort från gatorna! Och mitt bland budskapen står Tobé. Han ser biffig ut, bitig, välgymmad och beslutsam, som att han ska ta tag i tryggheten själv, han ska rensa bort stöldligorna för egen maskin. Ulf Kristersson själv lite mer i skymundan, men lägger frenetiskt upp en massa selfies på sin Instagram. Det är bilder med en massa åtbörder, han kavlar upp armarna, pratar i mobilen på språng, står framåtlutad över ett skrivbord med viktiga dokument, det är Kristersson som Mulle, med dubbla täckjackor och stickad tröja mitt i någon skog. Kristersson i bekymrade samtal med poliser, som för att signalera att han vill beklaga det socialdemokratiska svek som försatt poliserna i den här pissiga situationen. Och hela tiden kraven på tuffare tag. Trots att varje steg Moderaterna hittills tagit mot extremhögern bestraffas med sjunkande stöd så fortsätter de i samma riktning. Problemet är väl att det finns andra partier som gör det bättre. Dels originalet, Sverigedemokraterna, men också Kristdemokraterna. Häromdagen gick Kristdemokraternas ungdomsförbund ut med en digital affisch. Ett foto av flyktingar som flyr, de bär flytvästar, man förstår att de är på väg ut på den livsfarliga resan över Medelhavet. Till denna bild skriver KDU: ”Sverige ska inte behöva lida på grund av att andra länder inte kan skydda sina gränser”.

 

Det är faktiskt anmärkningsvärt. Det är en ny nivå av kyla. Att publicera en bild på människor på flykt och samtidigt prata om svenskars lidande. Jag ser annonsen och tänker att den väl ändå måste bli ett uppvaknande för många, för den här radikaliseringen av ett parti har kommit smygande och skett stegvis på sådant sätt att den kanske varit svår att riktigt upptäcka. Men här är den ju svart på vitt. Det går inte att undgå vad för parti Kristdemokraterna år 2019 faktiskt är. Det är vi mot dem. Deras utsatthet mot vår trygghet. Och jag tänker förstås, med tanke på att KD är det enda parti i riksdagen som har kristendomen som grund: vad hände med den medmänsklighet som är den kristna trons absoluta grundvärde? Jag är inte troende, men jag är buren av en absolut övertygelse som kommer från att jag växt upp i ett kristet hem: att vi ser till människor som lider. Och att vi försöker hjälpa dem som kommer i vår väg. Det är kristet och det är svenskt och jag har varit stolt över att vara en del av ett sånt samhälle. Viktigast av allt: att bottna i medmänskligheten handlar inte om en åsikt. Det handlar inte om politik. Det handlar om en grundläggande värdering som borde omfatta alla partier, från höger till vänster. Jag har inget emot människor som är emot tiggare på gatorna. Jag respekterar åsikten. Men jag har så svårt för dem som inte är förmögna att ändå känna för dem som sitter där. Jag har inget emot dem som tycker att afghanerna ska utvisas. Men jag klarar inte av att se svenskar stå och skrika mot dem på Medborgarplatsen: ”Ut med packet!” Jag klarar det inte, helt enkelt. 

Och jag har så svårt att ens titta på den här KDU-annonsen. Jag antar att de kommer fortsätta på den inslagna vägen, för partiet går ju som tåget i mätningarna. Men de måste i rimlighetens namn ta bort ”krist” ur partinamnet. För det här är inte längre ett parti med kristna ideal.