Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Alex Schulman

Det blev för mycket – så jag svek mig själv

I ett klipp lurar Jockibois tjej Jocke att hon varit otrogen. Jockiboi blir så arg att han kastar in henne i en spegel som krossas, skriver Alex Schulman. Foto: Julia Dansarie

Jag älskade hårdrocksgruppen Kiss när jag var barn. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vi satt i mitt rum, jag och mina bröder, lyssnade på högsta genom de spruckna högtalarna, och så plötsligt ljudet av mammas hälar i parketten när hon kom stolpande i vrede, slet upp dörren och skrek. ”Kan någon stänga av skramlet!” Hon vände om i korridoren, tillbaka mot korsordet och cigaretten i köket, viskade för sig själv i någon form av olycklig falsett: ”jag klarar inte mer”. Då stängde vi av, och sen satte vi på efter en stund igen, tystare. 

Men vi gjorde ett avgörande misstag. Vi ordnade en konsert där vi klädde ut oss till Kiss. Jag var Gene Simmons, sminkad som en demon och för att kunna spruta blod som min idol hade jag hällt ketchup i plastfolie och stoppat i munnen, och vid en given tidpunkt bet jag sönder plastfolien och spottade ut allt jag hade i munnen, ja det kom ketchup överallt, soffor och mattor och då slog det slint för mamma och hon såg till att vi aldrig mer fick lyssna på Kiss.

Jag minns att jag i den besvikelse och vrede jag kände bestämde mig: jag ska aldrig bli som hon. När jag får barn ska de få lyssna på precis vad de vill. Jag ska uppmuntra mina barns intressen, också de saker som jag inte förstår. Och nu har det gått 30 år och tänk att jag alltså slutligen har brutit löftet till mig själv, när jag nu gjort klart för min 8-åriga dotter att hon aldrig mer får konsumera en enda sekund av något som Youtube-stjärnan Jockiboi gör eller säger.

 

LÄS OCKSÅ: Alex Schulman: Om Avicii ändå fick dröja sig kvar och uppleva all kärlek 

 

Min dotter började titta på honom redan när hon var 6. Alla pratade om honom på förskolan. Jag frågade en gång min dotter varför alla barnen gillade Jockiboi och hon svarade att det var så kul att han var så arg hela tiden. Att han skrek och blev galen. Och så gick filmerna på datorer och Ipads där hemma. Jockiboi lurar sin flickvän, och flickvännen lurar tillbaka. Och hela tiden är vreden den känsla som för historierna framåt. Det är högljutt och genomkorkat och alla är antingen ”fittor" eller ”kukar”, men det var aldrig svordomarna jag hade svårast för, det var vreden, utbrotten. 

Det var besvärligt för mig att höra Jockibois raseri eka genom vår lägenhet, dag efter dag, men jag lät honom hållas. Jag bestämde mig för att sitta med Charlie och titta med henne. I ett klipp lurar Jockibois tjej Jocke att hon varit otrogen. Jockiboi blir så arg att han kastar in henne i en spegel som krossas. Jag förklarar för Charlie att så där får man absolut inte göra. Och att hon inte får titta på det klippet mer. 

 

LÄS OCKSÅ: Alex Schulman: Kungens galna inhopp är genialt 

 

Men så rasade allt samman i veckan, när han så till slut blev politisk. Jockiboi hade inte fått en enda nominering i den Guldtubengala som skulle sändas i SVT. Han reagerade på det som på alla motgångar – han blev vansinnig, och i ett av de mest förvirrade angreppen jag sett – någonsin – påstod han att allt var en enda stor konspiration. SVT hatar underklass och har därför bestämt sig för att ingen från den klassen ska få någon nominering. Han menade också att SVT är livrädda för Youtube och för ”gåggel” (han menar Google) eftersom Youtube står för frihet medan SVT har "nyheter, som är manipulerade”. 

Det här är ju en retorik som man annars bara ser på högerextrema hatsajter, och som min dotter är långt borta från. Men nu ekade hatet om mediakonspirationen direkt inifrån barnrummet. Det blev för mycket, helt enkelt, så jag svek mig själv och gick in och stängde av skramlet. 

Och jag fick ro.

 

FOTNOT: Joakim Lundell vill klargöra att det var en fejkspegel i klippet och att alla i de så kallade "pranksen" är med på det. Videon har tagits bort.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!