Alex Schulman

Jag skäms när jag hör Löfven

Publicerad

När jag ser partiledarna flörta med de invandrarfientliga krafterna så känner jag bara obehag över att bo i det här landet, skriver Alex Schulman.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

När KD:s partiledare Ebba Busch Thor gör entré inför sitt Almedalen-tal så vajar en svensk flagga bakom henne. Publikens jubel tystnar och Ebba säger: "Sverige, Sverige, älskade land." Sen följer ett långt resonemang om Sverige, landet som har allt från vackra hagar, goda jordgubbar – och "strävsamma människor" som varje dag går till sina arbeten. Det är inte ett tal om Sverige, det är ett tal om hembygden.

Ett par dagar tidigare. Statsminister Stefan Löfven pratar från samma scen. Han nämner "Sverige" 28 gånger i sitt tal. Han är stolt över sitt hemland. Sverige är fantastiskt. Men allt det fina med Sverige har inte kommit gratis - vi har kämpat hårt, genom århundradena. Löfven håller ett tal om plikten, moralen, familjen. Det är ett tal om "det svenska". Och mot slutet höjer han ett varningens finger mot dem som just kommit hit, strängt berättar han för dem hur saker och ting går till här. I det här landet håller vi ihop. I det här landet hetsar vi inte grupp mot grupp. Löfven fostrar de osvenska om det sant svenska.

Anna Kinberg Batra fokuserar under sin presskonferens i Almedalen på hur viktigt det är att de nyanlända förstår Sverige och svenska värderingar. Invandrarna måste lära sig hur saker och ting fungerar i det här landet. "Om man tar sig rätten att leva på andras bekostnad sviker man svenska värderingar", säger hon.

"Svenska värderingar."

Hela tiden numera pratar svenska politiker om svenska värderingar. Det är något nytt för mig. Jag har visserligen hört retoriken förut, men då har det varit från Jimmie Åkesson och rymt ett budskap som varit tydligt rasistiskt. Nu hör jag alltså samma sak från de största partiledarna i Sverige.

Är det något jag missat?

Vad är detta "svenska" som de plötsligt pratar om? Och varför är det så viktigt att bevara?

Det finns plötsligt en nationalism här, som jag aldrig sett förut i det här landet under mina 40 år i livet. Det är inte en rörelse som är sprungen ur en stolthet över vad som finns här, utan den är sprungen ur en rädsla för det som inte är svenskt.

Därför är den vidrig.

Nationalismen ska vi akta oss för. Nationalismen har inget bra track record. Nationalismen är bedrövlig och bara ok så länge den är på skoj. Nationalism får finnas bara om vi förhåller oss till den som vi förhåller oss till kungen - alla vet att den egentligen borde avskaffas, men det är gulligt med vimpelviftande på nationaldagen och det gör ju ingen skada. Och det är festligt när det är fotboll, måla sig gula och blåa i ansiktet och skrika från en läktare.

Men det som händer nu är något annat. Våra partiledare piskar upp svenskarna. De vill att vi ska vara stolta över Sverige. På riktigt!

Jag är inte stolt över Sverige.

När jag ser Löfven och Batra och Busch Thor flörta med de invandrarfientliga krafterna så känner jag bara obehag över att bo i det här landet.

När jag ser Löfven stå på scenen och mästra om vårt stolta land så kommer jag att tänka på att det faktiskt bara funnits en enda svensk värdering som jag på riktigt varit stolt över.

En värdering som vi dessutom varit i stort sett världsunika med. Och det var vår öppenhet. Att vi tog hand om nödställda.

Denna ENDA sant svenska värdering har både regering och opposition raderat fullständigt på bara ett år. Därför är jag inte stolt över vårt land.

Därför skäms jag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag