Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Alex Schulman

Hyckleri! Ni solar er i glansen av Greta i stället för att lyssna

Annie Lööf (C) under den globala klimatstrejken ”Global strike for future” på Mynttorget i Stockholm.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg under manifestationen.Foto: MATTIAS HELLSTRÖM / SPA

Fredag lunchtid, Pernilla Wahlgren kastar sig ur en taxi på Bromma flygplats och rusar mot incheckningen. 

Med boardingkortet i hand fiskar hon upp telefonen och ger en lycklig videohälsning till fansen på Instagram. ”Jag är så glad nu”, ropar hon.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hon hann! Men det var nära ögat, för hon fastnade i ”sjuk trafik” på väg till flygplatsen, ”eftersom det var demonstrationer”. 

Pernilla satte sig på flighten och inte kunde väl hon uppfatta dubbelheten i det hon just gjort, eller att hon strax skulle bli viral och allmänt förlöjligad: ”Vilken tur att Wahlgren hann runda de klimatstrejkande barnen för att hinna med sin flight”, som någon på Twitter skrev.

Pernilla Wahlgren på Bromma flygplats.Foto: Privat

Tiotusentals barn samlades på Mynttorget för att demonstrera mot de vuxnas slapphet i klimatfrågan. På 2083 platser i 125 länder på världens samtliga kontinenter ägde liknande saker rum. Sammanlagt uppskattades det att 1,4 miljoner ungdomar samlats för att demonstrera. 

Jag följde nyhetsrapporteringen kring demonstrationen på tv och i sociala medier. Jag lyssnade på Greta Thunbergs tal, där hon stod i sin regnjacka och sa: ”Vi står inför en existentiell kris, den största krisen någonsin. Ni vet vilka ni är som har skapat den.” Och barnen jublade och skrek och viftade med sina plakat och det var mäktigt att se och på något sätt satt jag där i soffan och skämdes, för hur jag som en del av gruppen ”vuxen” varit en del av misslyckandet. 

På Instagram såg jag plötsligt krönikören Frida Boisen stå där mitt bland barnen. Jag fattade inte riktigt varför, det var konceptuellt knepigt att se henne stå där och ta selfies med alla ungdomar i bakgrunden. Det var väl inte de vuxnas demonstration? Det var väl barnens? Ändå postade hon bilder, hashtaggade för glatta livet - #tillsammans #change #climate #climatestrike. Det skulle bli ännu mer förvirrande. 

ALEX SCHULMAN: Dina populistiska spydigheter om IS-svenskar är inte värdiga 

Jonas Sjöstedt (V) deltog i manifestationen.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Plötsligt anlände Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt till platsen. Han hukade sig och tog bilder tillsammans med barn, en massa selfies, han kramade om ungar med plakat som anklagade de vuxna. Jag förstod ingenting när jag såg Sjöstedt - det var ju mot honom de demonstrerade. Varför deltog han i en demonstration som var riktad mot honom?

Annie Lööf kom strax därpå. Ännu mer selfies med barn, där hon gick med sitt entourage av livvakter och pressekreterare och Annies följe letade sig snabbt fram till Greta så att hon kunde få ett samtal med huvudpersonen och så kunde de plåtas tillsammans. Annie gav sen intervjuer, men ingen gång hörde jag henne motivera hur hon kunde stå där och sola i sig i glansen av Greta och Gretas budskap samtidigt som hon driver en politik går emot det Greta står för. 

ALEX SCHULMAN: Jag blir nyfiken – ska Kristersson verkligen få hålla på och ljuga?

https://www.instagram.com/p/BvB74TaAiSm/

Varför finns det inte en enda person som höjer rösten här och pekar ut de här politikerna för vad de är – opportunister.

Störst uppmärksamhet när hon anlände väckte förstås drottningen av misslyckad klimatpolitik - Alice Bah Kuhnke. Hon gick runt bland barnen och log och nickade inkännande när ungdomarna skanderade sina sånger. Hon lade ut en bild på sig själv på sitt Instagramkonto där hon stod i regnet i folkvimlet. Det är faktiskt ganska magstarkt gjort. 

Ett av Miljöpartiets starkaste namn, del av den regering som suttit i makten under de senaste fyra åren och som under denna tid åstadkommit ett enastående klimatpolitiskt misslyckande. 

När alliansen hade ansvar för klimatpolitiken minskade utsläppen i Sverige. När Alice Bah Kuhnkes Miljöpartiet tog makten så ökade utsläppen.

En dag som denna hade det kanske varit på sin plats att Alice Bah lyssnat på rörelsen i stället för att försöka bli en del av den. 

”Heja dig”, skrev någon i Alice Bah Kuhnkes kommentarsfält. Hon svarade: ”Tack! Tillsammans.”

Det gjorde mig faktiskt lite illamående att se henne klampa in på den här platsen och försöka ta den ifrån barnen. 

På något sätt kan jag föredra Pernilla Wahlgrens obekymrade klimatnihilism framför detta absoluta hyckleri.