Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alex Schulman

"Hero" är ett hot
mot vår rättsstat

Alex Schulman.
Foto: Cornelia Nordström

Sex män greps på Gotland i höstas, misstänkta för att ha våldtagit en rullstolsburen kvinna. Fem av dem anhölls, men försattes sedan på fri fot, vilket fick många på ön att reagera med oerhörd vrede. När uppgifter sedan spreds om att de misstänkta var asylsökanden så blev stämningen på ön så obehaglig att polisen fick tillkalla förstärkning från fastlandet.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Medborgargarden gav sig ut på stan, ett par av de misstänkta blev konfronterade och hotade. Spontana demonstrationer blossade upp inne i Visby. Den kvällen kastades en sten genom en ruta på ett asylboende på östra Gotland, och samma natt rapporterades att ett okänt antal människor tog sig hem till åklagaren. 10 dagar efter den påstådda våldtäkten lämnade åklagaren utredningen. "Vi har utsatts för ganska allvarliga saker", var hans enda kommentar.

Läskigaste dagarna på flera decennier

Medierna rapporterade flitigt om oroligheterna, för hoten mot polis och rättsväsende fortsatte, men det skulle dröja tre månader innan åklagaren lade ner ärendet helt. Åklagaren kunde då lugnt och stilla förklara att det redan efter ett par dagar stod klart att kvinnan varken varit utsatt för våld eller hot. Han berättade också att den 30-åriga kvinnan, som vidhöll att hon blivit våldtagen, inte heller påstått det. Det stod utom allt rimligt tvivel att dessa sex män inte gjort sig skyldig till några brott överhuvudtaget.

Hatet gör människor faktablinda

Och livet kanske återgick till det normala för många, men jag kommer ihåg de här 10 dagarna i oktober 2016 som de läskigaste på Gotland på flera decennier. För de säger något om hur ett rykte plötsligt blir till sanning. Hur hatet kan göra människor faktablinda. De där människorna som kastade den där stenen, som konfronterade de här oskyldiga asylsökande männen, som åkte hem till åklagaren i natten. De utgör ett hot mot det här landet, för de hotar vår rättstat. Det kan låta som rena flosklerna, men det känns ändå rimligt att påpeka: Det är därför vi har domstolar, så att människor inte ska kunna agera på rykten och utdöma straff på hörsägen. För att man inte ska döma någon oskyldig eller fria en brottsling.

Roddy "Hero" Benjaminsson.
Foto: Eric Josjö / Tv4

”Hero” uppmanade sina följare

Jag läser om Roddy Benjaminsson, mer känd som "Hero" i Gladiatorerna. Han har startat en hashtagg på Twitter och på Facebook namnger han nu både brottsmisstänkta och dömda. I veckan lade han enligt Aftonbladet ut en bild av en häktningsframställan där namn, personnummer och adress till en misstänkt person tydligt framgår. För fyra dagar sedan länkade han till en nyhetsartikel om en våldtäktsmisstänkt 16-åring och uppmanade sina följare att hitta namn och bild på honom så att han kunde publicera det. Samma dag var han besviken på att en brottsling bara fått 45 dagars fängelse och efterlyste uppgifter: "Någon som har en länk med hans bild och namn som jag kan dela?"

Outsägligt sorgligt

Det tycks som att Roddy Benjaminsson bestämt sig för att vara en svensk motsvarighet till den amerikanske Judge Dredd, superhjälten som både är polis, domare och bödel i ett. Straffen som han utdömer är skam. Benjaminsson säger till Aftonbladet att "de ska skämmas för det de har gjort. De ska hängas ut, de ska skämmas och folk ska veta vad de har gjort." Det är alltså någon form av nutida skampåle Benjaminsson vill bygga med sitt projekt.

Hatet i Benjaminssons kommentarsfält. En man som ska hängas ut kallas för "kräk" och "svin" och "ut med skiten". Mannen är inte dömd, bara misstänkt, och eventuellt lika oskyldig som de sex männen på Gotland. Det är så outsägligt sorgligt.