Alex Schulman

Han gissar fel inför folket – det gör honom farligare

Björn Olsen berättar om coronapandemin i Sommar i P1 som sändes 28 juli. Någon månad efter den intervju som Alex Schulman såg i TV4:s Nyhetsmorgon.
Björn Olsen i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.
Foto: TV4

Jag tittade på nåt corona-klipp på nätet samtidigt som jag plockade ur disken och när klippet var färdigt började spelaren visa upp något relaterat, och så ytterligare något relaterat och plötsligt lyssnade jag på en gammal intervju med professor Björn Olsen i Nyhetsmorgon.

Intervjun var från i juni. Han satt där tillbakalutad och ledig, men han kom med allvarliga besked förstås, och förklarade hur allt egentligen var ställt med Sverige för två storögda programledare.

Och allt var åt helvete, i vanlig ordning. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sverige hade gjort allt fel, från början till slut. Han var väl inte alarmist i vanlig mening, för en sådan försöker väl varna omgivningen för att den håller på att gå under, Björn Olsen var mer uppgiven än så, en stilla hopplöshet över hans brunbrända ansikte, som om det i stort sett redan var för sent, som om han visste att världen inte kommer förändras, den kommer förbli galen, öronen kommer fortsatt vara döva för hans sanningar. Han levererade sina tvärsäkra uttalanden i någon form av stillsam resignation. 

Det var spännande att lyssna på intervjun, för plötsligt kunde jag syna hans utfästelser om vad som skulle hända i pandemin, för jag satt ju där, i framtiden, fyra månader senare, med facit i handen.

Jag visste ju om det som han så kategoriskt, bergsäkert lovade om framtiden faktiskt hade inträffat. Programledaren frågade om det inte var för tidigt att säga något om Sveriges strategi med tanke på att kampen mot corona är ett maratonlopp och att vi kommer behöva leva med det här viruset tills vi har ett vaccin, men då skakade Olsen på huvudet och sa nej.

”Det här viruset kan man piska ner”, förklarade han. ”Och det här snacket om att det skulle komma en andra våg som skulle drabba andra länder hårdare, det tror jag inte ett dugg på”, sa han.


Där hade han ju fel, för att uttrycka sig försiktigt. Läget för Europa har aldrig varit mörkare under pandemin än just nu.

Den andra våg av coronaviruset som nu drar över kontinenten är i många länder ännu mer utbredd än den första vågen som startade pandemin i våras. Vi är åter epicentrum för pandemin i världen. Länder som Frankrike, Spanien och Storbritannien utlyser nödlägen, nya nedstängningar och restriktioner. Men Björn Olsen sitter där i juni och är tvärsäker på hur de europeiska länderna kommer ”piska ner” en andra våg mot hösten. ”De länder som kört den här lockdown-principen har en enorm testkapacitet”, säger han.

”De kommer hitta vartenda fall. De kommer slå ner på vartenda fall som dyker upp.” I Tjeckien noterades 11 000 nya fall av coronaviruset – under en enda dag i går. Känslan är väl att de har det vi kallar allmän smittspridning där, och inte att de piskar ner något virus, att de ”slår ner på varenda fall”.


Programledaren undrar om våra grannländer kommer nås av en andra våg och avbryts av Olsens: ”Nej, nej, nej.” Vilket ju är precis vad de nu gjort, med kraftig ökning av viruset i både Norge, Finland och framför allt Danmark.

Kanske är Olsen mest intressant som ett exempel här, för vi har väl alla en eller ett par Björn Olsens i vår bekantskapskrets, typerna som alltid har facit, som aldrig vill lyssna, bara klargöra hur saker och ting ligger till, människorna som under middagar och runt fikabord tvärsäkert haft svar på det mesta som gäller corona-pandemin.

Det enda som skiljer Olsen från de andra är att han får sitta i Sommar i P1 och ha fel, att han får sprida gissningarna direkt till svenska folket. Det gör honom eventuellt farligare, men typen är densamma som vi ser överallt.

De som alltid har rätt finns där ute, de lever och verkar i hem och på arbetsplatser, långsamt förgiftar de samtalen, och pandemin har gett dem en grund att gro på. De är fler än vi tror. Och de blir starkare. Vi måste börja bilda en motståndsrörelse mot dem. Syna gissningarna. Inte låta dem komma undan så lätt. Jag tror vi måste piska ner det här utbrottet, slå ner på varenda fall.

Se en lång intervju med Björn Olsen: ”Vi går in i pandemins århundrade”

Se långintervjun med Björn Olsen om Sveriges strategi.