Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Alex Schulman

Kändisarna vill inte reflektera – de som ställer frågan blockas

Greta Thunberg Foto: LAURENT GILLIERON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Greta Thunberg packade sitt plakat och tog tåget. Jag följde hennes resa på Instagram, när hon åkte genom Danmark åt hon matsäcken - en macka med två bananer – och i höjd med Niedersachsen somnade hon för natten, på nattåget mot Zürich. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Dagen efter stod hon inför stora företagsledare, potentater och världskändisar på world economic forum i Davos. Och hon tittade dem lugnt i ögonen och sa: "Vissa säger att klimatkrisen är något som vi alla bär skulden för, men det är inte sant. Om alla är skyldiga så finns det ingen som bär ansvaret. Och några är ansvariga. Vissa människor, företag och framför allt beslutsfattare har vetat exakt vilka värderingar de har offrat för att fortsätta tjäna osannolikt mycket pengar.

Och så gjorde Greta en paus, tittade ut över församlingen och sa: "Och jag tror många av er som sitter i det här rummet tillhör den gruppen.”

Det blev outhärdligt tyst ett par sekunder innan artisten Bono tog upp en applåd. Jag såg detta tal på Youtube, gör det ni också om ni missat det, för man får rysningar och dessutom är talet viktigt, för det markerar något: det står nu klart att Greta Thunberg håller på att bli en av samtidens mest inspirerande och tongivande människor. 

Jag minns när jag första gången hörde talas om henne, jag såg en bild på en liten flicka med armarna i kors utanför riksdagen, med en hemmagjord plansch om skolstrejk, och jag tyckte väl som alla andra att det var sött och bra, och tänkte att hon skulle försvinna tillbaka till skolan snart. 

Men hon satt kvar. Och startade därmed en rörelse som nu sprider sig världen över. Talet i Davos gjorde att hon tog ytterligare ett steg mot ren ikonstatus. Hon är nu enorm. Tyska tidningen Bild döpte henne till ”Eko-Pippi”, den svenska flickan som åker tåg runt världen med ett viktigt budskap. 

Hennes klarsyn i denna värld av blinda är på ett sätt otroligt sorglig att ta del av. Den får en att skämmas. Jag följer henne noga, jag lyssnar på allt hon säger och jag tror henne. ”Jag är här för att säga att vårt hus brinner”, inledde hon ett annat tal i Davos.

Jag vet att hon har rätt. Om vi inte ändrar vårt beteende så kommer vi att förstöra klimatet för all framtid. Samtidigt tog jag flyget till Göteborg för att par veckor sedan, orkade inte riskera försenat tåg. Och på sportlovet funderar vi på att åka till Mallorca, hela familjen.

Hur kommer det sig egentligen? Vad är det jag inte förstår? 

För några veckor sedan startades ”Aningslösa Influencers”, det mest intressanta kontot på Instagram just nu. Så fort en känd person med många följare åker på flygsemester rapporterar kontot om utsläppen. Alexandra Pascalidou reste till Costa Rica och stod därmed för 3,7 ton koldioxidutsläpp. Annie Lööfs berömda Spaniensemester mitt under regeringsbildningskrisen brände 4,7 ton. 

Isabella Löwengrip.Foto: / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Det intressanta här är den obekymrade dubbelmoralen. En YouTube-stjärna sitter i business på ett flygplan och tar bild på sig själva när hon bär en t-shirt med texten: ”There is no planet b”. Isabella Löwengrip skryter om att hon nu ska börja ”månadspendla” till New York. 

Kändisarna vill i regel inte reflektera. Jessica Almenäs får en vänlig fråga om sin Thailandsresa och enligt "Aningslösa Influencers"  blockar hon kontot på en gång. Micael Bindefeld gör samma sak. Kändisarna flyger vidare. 

Jessica Almenäs.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Micael Bindefeld.Foto: JOHAN JEPPSSON / JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN

Men Greta Thunberg tar tåget, reser på sitt korståg, klimatets Pippi Långstrump, den enda som ser klart mitt i vår egen blindhet.