Kent Ekeroths syn på asylsökande påminner om nazisterna, skriver Alex Schulman. Foto: Sven LindwallKent Ekeroths syn på asylsökande påminner om nazisterna, skriver Alex Schulman. Foto: Sven Lindwall
Kent Ekeroths syn på asylsökande påminner om nazisterna, skriver Alex Schulman. Foto: Sven Lindwall
Hundratals asylsökande demonstrerade mot den nya strängare asyllagen på Mynttorget. Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅNHundratals asylsökande demonstrerade mot den nya strängare asyllagen på Mynttorget. Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Hundratals asylsökande demonstrerade mot den nya strängare asyllagen på Mynttorget. Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Alex Schulman

Ekeroths syn på asylsökande påminner om nazisterna

Publicerad

Hundratals asylsökande samlades på Mynttorget i Stockholm i onsdags för att demonstrera mot den nya, strängare asyllagen som trädde i kraft den 20 juli.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Demonstrationen bevakades inte i någon större utsträckning. SVT rapporterade om det och SvD skrev en liten notis. Men Sverigedemokraternas riksdagsman Kent Ekeroth snappade ändå upp demonstrationen och sammanfattade snabbt sin åsikt om saken på sin Facebooksida: "Rätt avskyvärt att asylsökande tar sig friheten att säga till Sverige vad vi borde göra eller ej. Som om de har en rättighet att vara här. De borde inte ens ha rätt att få hålla demonstrationer - det borde vara förbehållet medborgare. Dessutom; detta är ytterligare ett argument varför asylsökande inte ska få vistas fritt."

Det här sista, att asylsökande inte borde ha rätt att vistas fritt i det här landet, har Ekeroth varit inne på tidigare. Han har föreslagit att alla asylsökande ska hållas i "transitcentrum" tills beslut om asyl tagits. "De ska inte gå fritt i vårt samhälle. Borde vara en självklarhet", skriver han i ett Facebookinlägg några dagar tidigare.

Det är ju förbluffande uttalanden Ekeroth gör. När Ekeroth skriver "som om de har en rättighet att vara här" så är det som att han har missat att de har just det. Rätt att vara här. Artikel 14 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna: "Var och en har rätt att i andra länder söka och åtnjuta asyl från förföljelse." De har också rätt att säga vad de tycker. Artikel 19: "Var och en har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet."

Ord som "transitcentrum" och budskap som att de "inte ska gå fritt" för tankarna till historiens stora förföljelser. Ekeroths syn på asylsökande påminner om den som nazisterna hade på judar - de äger inget existensberättigande överhuvudtaget. Han vill tysta dem och fängsla dem.

Med tanke på Ekeroths historik av främlingsfientliga yttranden är detta kanske inte överraskande. Han gör det han gjort under de senaste åren - här är Ekeroth i alla fall konsekvent. Men det som verkligen är förbluffande är att ingen säger emot honom. En profilerad riksdagsman fäller en rad djupt antidemokratiska yttranden och får stå oemotsagd. Media rapporterar ingenting om Ekeroths förslag på att fängsla och tysta asylsökande.

Jag har ännu inte sett en enda profilerad politiker invända mot honom. Eller vänta: Jag har inte sett en enda politiker överhuvudtaget invända. Jag läser kommentarerna under Ekeroths Facebook-inlägg. Ekeroths hyllas för sitt mod att säga ifrån. "Skjut av packet, jävla luffare", skriver någon. En annan föreslår att de asylsökande "borde vistas i läger". Många andra nöjer sig med att visa sin avsmak mot de demonstrerande asylsökandena genom att teckna en emoji på en man som kräks. Knappt någon säger ifrån.

Den här normaliseringen skrämmer mig mycket mer än Ekeroths uttalanden. Varför ser vi inte galenskapen? Har vi blivit så vana vid empatilösheten att vi inte längre reagerar på den? I så fall är det livsfarligt. Det handlar inte om åsikter eller om partipolitik. Det handlar inte ens om flyktingfrågan. Det handlar om människors grundläggande rättigheter.

Asylsökande har rätt att vara här.

Asylsökande har rätt att säga vad de tycker.

Varför säger ingen ifrån? Hur kan det ha gått så här långt?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag