Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alex Schulman

Ekeroths syn på asylsökande påminner om nazisterna

Kent Ekeroths syn på asylsökande påminner om nazisterna, skriver Alex Schulman.
Foto: Sven Lindwall
Hundratals asylsökande demonstrerade mot den nya strängare asyllagen på Mynttorget.
Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Hundratals asylsökande samlades på Mynttorget i Stockholm i onsdags för att demonstrera mot den nya, strängare asyllagen som trädde i kraft den 20 juli.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Demonstrationen bevakades inte i någon större utsträckning. SVT rapporterade om det och SvD skrev en liten notis. Men Sverigedemokraternas riksdagsman Kent Ekeroth snappade ändå upp demonstrationen och sammanfattade snabbt sin åsikt om saken på sin Facebooksida: "Rätt avskyvärt att asylsökande tar sig friheten att säga till Sverige vad vi borde göra eller ej. Som om de har en rättighet att vara här. De borde inte ens ha rätt att få hålla demonstrationer - det borde vara förbehållet medborgare. Dessutom; detta är ytterligare ett argument varför asylsökande inte ska få vistas fritt."

Det här sista, att asylsökande inte borde ha rätt att vistas fritt i det här landet, har Ekeroth varit inne på tidigare. Han har föreslagit att alla asylsökande ska hållas i "transitcentrum" tills beslut om asyl tagits. "De ska inte gå fritt i vårt samhälle. Borde vara en självklarhet", skriver han i ett Facebookinlägg några dagar tidigare.

Det är ju förbluffande uttalanden Ekeroth gör. När Ekeroth skriver "som om de har en rättighet att vara här" så är det som att han har missat att de har just det. Rätt att vara här. Artikel 14 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna: "Var och en har rätt att i andra länder söka och åtnjuta asyl från förföljelse." De har också rätt att säga vad de tycker. Artikel 19: "Var och en har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet."

Ord som "transitcentrum" och budskap som att de "inte ska gå fritt" för tankarna till historiens stora förföljelser. Ekeroths syn på asylsökande påminner om den som nazisterna hade på judar - de äger inget existensberättigande överhuvudtaget. Han vill tysta dem och fängsla dem.

Med tanke på Ekeroths historik av främlingsfientliga yttranden är detta kanske inte överraskande. Han gör det han gjort under de senaste åren - här är Ekeroth i alla fall konsekvent. Men det som verkligen är förbluffande är att ingen säger emot honom. En profilerad riksdagsman fäller en rad djupt antidemokratiska yttranden och får stå oemotsagd. Media rapporterar ingenting om Ekeroths förslag på att fängsla och tysta asylsökande.

Jag har ännu inte sett en enda profilerad politiker invända mot honom. Eller vänta: Jag har inte sett en enda politiker överhuvudtaget invända. Jag läser kommentarerna under Ekeroths Facebook-inlägg. Ekeroths hyllas för sitt mod att säga ifrån. "Skjut av packet, jävla luffare", skriver någon. En annan föreslår att de asylsökande "borde vistas i läger". Många andra nöjer sig med att visa sin avsmak mot de demonstrerande asylsökandena genom att teckna en emoji på en man som kräks. Knappt någon säger ifrån.

Den här normaliseringen skrämmer mig mycket mer än Ekeroths uttalanden. Varför ser vi inte galenskapen? Har vi blivit så vana vid empatilösheten att vi inte längre reagerar på den? I så fall är det livsfarligt. Det handlar inte om åsikter eller om partipolitik. Det handlar inte ens om flyktingfrågan. Det handlar om människors grundläggande rättigheter.

Asylsökande har rätt att vara här.

Asylsökande har rätt att säga vad de tycker.

Varför säger ingen ifrån? Hur kan det ha gått så här långt?