Alex Schulman

Din nya vrede är kuslig, Kristersson

Moderaternas Ulf Kristersson under valets slutspurt i Linköping på lördagen.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

När Ulf Kristersson valdes till partiordförande för Moderaterna lovade han att han skulle vara den vuxne i rummet under de politiska debatterna. Jag vet inte vad som hände, men när jag såg honom i slutdebatten i SVT i fredags var han plötsligt översittaren i rummet, som hånskrattade åt vänstersidans olika påståenden, avbröt och höll långa, vredgade uppläxningar och när någon försökte invända snäste han: NU PRATAR JAG! Jag funderade så mycket på vad som kan ha hänt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I tidigare partiledardebatter har han ju mer påmint om en uppgiven högstadielärare, som trött försökt föreläsa om sakernas tillstånd för sina hopplösa elever. Men nu var han plötsligt – arg. Jag tänkte att det kanske var ett sista, förtvivlat knep, för att i elfte timmen kunna vända opinionen med hjälp av raseri. 

Något måste han ju göra. 

För det är klart att Moderaterna med Ulf Kristerssons tid vid makten har varit en sorglig historia. Det började väl i februari, när han första gången lade ut riktlinjerna för valrörelsen: det skulle handla om invandring och integration. Och det skulle stramas åt. Under två dagar lade han ut en bombmatta av besked, som alla syftade till att förklara att samhällets problem har med invandring att göra. 

Problemet för Kristersson: ju fler invandrarfientliga förslag Moderaterna presenterade, desto sämre gick det för dem i opinionsundersökningarna. Moderaternas SD-politik gick inte hem, väljarna föredrog originalet. Man kunde kanske säga att det bara varit frågan om ett självskadebeteende som inte påverkat oss, men det är inte sant. Skadan de gjorde på samhället under våren var i själva verket stor, eftersom de genom den här nya retoriken bidrog till polariseringen och normaliseringen. De var med och gjorde otrygga människor otryggare. Och de hjälpte till att cementera bilden av ett Sverige där det främsta problemet är invandringen. 


LÄS MER: Val 2018 – allt om valet på ett ställe 


Jag trodde alltså att den här nya vreden hos Kristersson under slutdebatten var ännu ett steg i den här riktningen – viljan att polarisera. Men mot slutet av debatten, när regeringsfrågan diskuterades, så förstod jag att det handlade om något helt annat. Det var statsministerposten som gjort honom förändrad. Det var när makten fanns inom en armslängds avstånd som grinen blev större, som rösterna höjdes. Snart kan han alltså vara Sveriges statsminister. Och det märktes att han är beredd att undanröja allt som kommer i hans väg för att nå dit. Så gav han då beskedet som borde göra alla oroade. Han gjorde klart att om alliansen blir mindre än de rödgröna är han ändå inte beredd att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Han sa det klart och tydligt. Det betyder alltså: om alliansen blir större än de rödgröna så ska Ulf Kristersson bli statsminister. Om alliansen blir mindre än de rödgröna så ska Ulf Kristersson bli statsminister. Frågan många väljare då ställer sig måste väl vara: varför ska vi ens gå och rösta?

Det är kusligt. Han är beredd att göra allt. För nu är makten nära och han har fått upp vittringen. Det betyder också att Ulf Kristersson faktiskt verkar vara villig att göra riktig, historisk skada. För ett maktövertagande i minoritet mot de rödgröna skulle ju innebära att han skulle tvingas göra det som han sagt sig vara ovillig till under hela valrörelsen – ta hjälp av SD. De beslut Ulf Kristersson fattar under de närmaste dagarna kommer vara avgörande för Sveriges framtid. Det ÄR ett ödesval och ödet tycks ligga i M-ledarens händer. Ulf Kristerssons sug efter makt kan göra att vi snart lever i ett land där ett högerextremt parti är med och bestämmer vår framtid. 

Men man kan ju vända på det också. Ulf Kristersson har en unik chans att stå på rätt sida historien. Jag hoppas han tar den.