Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alex Schulman

Det Dalle säger om Sverige är inte sant

Komikern Peter Dalle har gjort en film om pk-samhället och hamnar därför i Skavlan och får frågan: när är du själv inte politisk korrekt? Dalle svarar: ”Man påverkas ju av hur samhällsklimatet är. Till exempel, i en sån här situation", säger han och gör en gest med handen ut mot talkshowfåtöljerna, de blanka golven och publiken. ”I en sån här situation säger man inte bullfitta.”

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Tanken är förstås att det ska vara roligt och lite fräckt. Men det blir inte bra. Publiken skruvar på sig, några nervösa fnissningar, hästhopparen Peder Fredricson, som också gästar studion, är illa berörd och Skavlan vill snabbt byta ämne och jag tänker väl samma sak, jag vill bort, jag sträcker mig snabbt efter fjärrisen för att släcka ner Dalle, jag vill inte se det här lidandet. Men jag ångrar mig i sista stund, för jag tänker att jag faktiskt vill lyssna på vad Dalle har att säga om det pk-Sverige som han hatar så. Dalle berättar att det värsta med pk-samhället är att folk slutar tänka själva. Han menar att Sverige förvandlats till "en mobb som springer med blodsmak i munnen och gälla röster och skriker och pekar ut folk till höger och vänster". Han säger att han hatar det. 

Han vill inte ge några exempel, men han tänker säkert på de drev på sociala medier som blossat upp under den senaste tiden. Och det är klart att Dalle har rätt i att det är avskyvärt när det offentliga samtalet kidnappas av blodhungern och när ingen längre vågar uttrycka sin åsikt. Men jag tänker ändå, när jag hör Dalle, att det inte riktigt är en korrekt bild av Sverige han ger. Det är helt enkelt inte sant att vi lever i ett land där det politiskt korrekta sätter agendan för folks beteenden och där felsteg bestraffas vildsint och slås ner. Så är det kanske på Twitter, men Dalle tycks helt ha missat att ute i den stora världen utanför Sundbyberg där han bor, så har det politiskt korrekta sedan länge förlorat. Jag läser på svt.se att rasism mot de anställda är ett nytt och växande problem på Sveriges Apotek. Kunderna som vägrar bli hjälpta av Apoteksanställda med utländsk härkomst blir fler och fler. SVT har pratat med en anställd som frekvent får höra kommentarer som ”ska du inte anpassa dig till vårt land?” och ”din klädsel passar inte vårt samhälle”. Andra vittnar om att de får höra ”n-ordet”. Problemen växer, människor blir allt mer aggressiva mot invandrarna. Endast ett fall har gått till rättegång. En äldre man hade sagt till en apoteksanställd att han äcklas av sådana som hon, att hon som slöjbärare ska ”ta av sig skiten på huvudet” och att hon skulle sluta stirra på honom med sina ”äckliga svarta ögon”. 

Jag tänker att detta är det nya Sverige. Vi lever inte i det politiskt korrekta tidevarvet längre. Vi lever i avhumaniseringens tid. Tendenserna finns överallt. Det rapporteras att allt fler tiggare blir verbalt och fysiskt attackerade runtom i landet. När afghanska flyktingar förra hösten demonstrerade för sin rätt att få vara kvar i Sverige stod vanliga svenskar bredvid och kallade dem ”parasiter” och skrek åt dem: ”Ut med packet."

Det så avskydda politiskt korrekta Sverige finns inte kvar, det är dött sedan länge. Men kanske ska man i alla fall sörja det lite grann, att PK, detta utskällda begrepp, nu är borta. För kanske behövs det ibland, en sund röst som säger ifrån när människor behandlas som djur. Kanske hade PK-Sverige en roll att fylla ändå. Inte för att säga ifrån när en komiker säger bullfitta i Skavlan, utan när någon säger n-ordet till en muslimsk anställd på ett apotek.


LÄS MER: Peter Dalles avslöjande om bråken med kärleken