Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alex Schulman

Det är i abortfrågan som SD kan göra verklig skada

Bild från HBO-serien Handmaid's Tale.
Foto: AP / TT / NTB Scanpix

Tre veckor före valet och tjattret är enormt från våra politiker. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

De åker tvärs över landet och släpper en massa besked. De har svaret på allt, utom på det som man väl är mest nyfiken på – med vilka de tänker regera om de får chansen. Moderaterna är väl kanske värst. När de får frågan om de ska samarbeta med SD eller inte, så svarar de så diffust att det är nästan känns existentiellt. Häromveckan kulminerade luddigheten när partiledaren sa nej till samarbete med SD, samtidigt som Moderaternas gruppledare i riksdagen sa ja. 

Man kunde tro att det råder förvirring i partiet, men det är förstås noga uttänkt. Moderaterna vill både ha kakan och äta den, de vill locka tillbaka de M-sympatisörer som flytt till SD, men de vill inte skrämma bort de moderata väljare som inte vill samarbeta med SD. Dunkla budskap blir alltså en valstrategi, det är viktigt att ingen riktigt ska vara säker på något.

Någon tydlig värdegrund tycks i alla händelser inte finnas hos Moderaterna, som kunde hjälpa dem själva att bestämma sig i frågan, så det är lika bra att vänja sig vid ett scenario som jag faktiskt inte såg framför mig förrän alldeles nyligen: att Sverigedemokraterna inte bara blir Sveriges största parti, utan att de också kommer att vara med och bilda någon form av regering

När väl detta landat i mig började jag fundera på hur ett SD-styrt samhälle faktiskt skulle se ut. Någon större förändring i invandringspolitiken skulle knappast äga rum med SD vid makten. Sverige har ju redan en av Europas strängaste migrationsregler. Det går inte att spika igen det här landet mer än vad som redan gjorts. Riktig skillnad skulle SD göra i andra frågor. Till exempel detta att de vill inskränka abortfriheten för kvinnor i Sverige. Om SD fick riktig makt skulle de försöka få igenom sitt krav på att aborten inte ska vara fri fram till vecka 18, som nu, utan att den ska vara fri bara till vecka 12. Efter det måste man ansöka om att få göra abort hos Socialstyrelsen. 


ALEX SCHULMAN: Jag kände hopp – sedan blev det politik av allt 


För ett par dagar sedan skickade SD fram ett nytt stjärnskott, Ebba Hermansson, som blev talesman för partiets jämställdhetsfrågor. Redan på första presskonferensen försvarade hon partiets ståndpunkt i abortfrågan, och tillade: ”Det handlar om omsorg om kvinnan.” Det här är alltså inget som ligger och skräpar i partiprogrammet, SD går till val på det här. Det har varit svårt att få svar på varför SD vill inskränka kvinnors frihet till abort, Jimmie Åkesson själv vill snabbt byta ämne när frågan kommer upp, men när jag lyssnade på en intervju med honom i SVT:s ”Opinion Live” i somras så sa han att det handlade om att få ner antalet aborter. Vilket gör det hela ännu mer mystiskt. Kan Jimmie Åkesson verkligen vara så illa påläst? 

Den som sätter sig in i frågan kan snabbt inhämta att de flesta aborter utförs tidigt i graviditeten. Enligt statistik från Socialstyrelsen 2017 utfördes 95% av alla aborter till och med vecka 12. Att ta ifrån kvinnor rätten till fri abort mellan vecka 12 och 18 skulle alltså inte minska antalet aborter nämnvärt, eftersom de allra flesta aborter äger rum långt tidigare än så.

Professorn och överläkaren Agnes Wold skrev på Twitter om de tre största orsakerna till att det finns kvinnor som inte kan göra abort före utgången av vecka 12. En orsak är att det finns kvinnor som har oregelbunden mens och då kan det lätt gå ett par månader innan man upptäcker graviditeten. 

Ett annat skäl är att man upptäckt skador på fostret vid fosterdiagnostik. En tredje orsak är att det finns kvinnor som missbrukar, har psykiska problem, eller en våldsam partner, som de inte vill ha barn med. Det handlar alltså inte om slarv, utan om saker som många gånger ligger utanför de här kvinnornas kontroll.


ALEX SCHULMAN: Ingen protesterade mot nazisterna i Almedalen 


Den svenska abortlagen är generös och framför allt ger den kvinnan rätt att bestämma över sin kropp, ända fram till vecka 18. Nu vill SD omyndigförklara de kvinnor som vill göra abort mellan vecka 12 och 18. 

De bestämmer inte längre själva. De ska be om tillåtelse. Lägga fram sitt case. Och så ska Socialstyrelsen granska och komma med ett beslut. Deras liv och framtid ligger i händerna på någon annan. Så ser framtiden ut med SD vid makten. En överhet som kontrollerar kvinnors fruktsamhet. Låter som Handmaid’s tale. Men alltså verklighet, om SD fick bestämma.

0