Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Alex Schulman

Det är barnungarna som är hotet – inte Annie Lööf

Beskedet under fredagen om att Centern släpper fram Socialdemokraterna togs inte emot väl överallt. Det var skakiga reaktioner där ute på högerkanten, mycket känslor med i bilden – folk reagerade på ett sätt som väl inte kan karakteriseras på annat sätt än barnsligt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Knappt hade Annie Lööf ens påbörjat sin presskonferens innan Kristdemokraternas toppnamn till Europaparlamentet Sara Skyttedal kallade Annie Lööf för ”Quisling”. Hon fick så mycket kritik för ordvalet att det nästan glömdes bort det hon sedan skrev, nästan ännu mer obehagligt, hotfullt: ”Vi glömmer inte.” Borgerliga opinionsbildaren Rebecca Weidmo Uvell lade ut en bild på Alliansens fyra partiledare där hon hade kluddat över med tuschpenna Annie Lööfs och Jan Björklunds ansikten. Den barnsligheten gav minnen från mina egna barnsligheter, för precis så gjorde jag när jag gick i tvåan! Jag kluddade för Björns ansikte på klassfotot, för han hade blivit ihop med Malin som jag var kär i och jag hatade honom för det! SvD:s högertyckare Ivar Arpi sysselsatte sig hela dagen igår med att vara förfasad på Twitter över att Annie Lööf i valrörelsen sagt att hon siktade på en Alliansregering. Han menade att hon därmed farit med osanning, eftersom hon nu släppte fram en S-regering. Barnsligt, förstås, med tanke på att de flesta ju känner till att det inte var Annie Lööf som splittrade Alliansen, utan Ulf Kristersson när han fimpade Centern och Liberalerna för att regera med SD-stöd tillsammans med KD.  

Men barnsligast var nog ändå politikerna själva. Moderate riksdagsmannen Hanif Bali brydde sig inte om nåt i överenskommelsen som inte hade med invandringen att göra, hittade något om anhöriginvandring och skred till verket. Benjamin Dousa, ordförande i Moderaternas ungdomsförbund, satte sig direkt efter regeringsbeskedet med att organisera en skoinsamling. I alla tillgängliga kanaler uppmanade han borgerliga väljare att skicka till honom så många högerskor som möjligt, varför, jo för tydligen hade Annie Lööf år 2013, under förra valrörelsen, sagt att hon hellre skulle äta upp sin sko än att vara stödparti till Socialdemokraterna. Det här skulle hon få äta upp! Och det var alltså inget snabbt skämt på sociala medier, insamlingen var på riktigt, skor skulle in, och sen högtidligt överlämnas till Annie Lööf. Benjamin Dousa skrev exalterat om projektet hela dagen igår. Det var barnsligt, vilket inte hindrade SD från att haka på, bara någon timme senare lade de från sitt officiella instagramkonto ut en bild på en sko av kött och texten: ”Smaklig måltid Annie.”

Jag vandrade under lördagseftermiddagen över Norrmalmstorg och såg i ett hörn en obestämbar liten skara människor som stod och lyssnade på en mycket upprörd man som skrek i en högtalare, och jag förstod genast att det var den demonstration jag läst om, arrangerad av högertyckaren Katerina Janouch. Hon uppmanade alla att klä sig i gula västar, att ta med sig sin svenska flagga och att komma ner och fylla torget. Jag gick förbi dem där de stod, såg några slokande svenska flaggor och ett tiotal människor bar gult och jag tänkte att de såg så sorgsna ut i sina västar, som ledsna vägarbetare. Jag gick vidare mot Birger Jarlsgatan och ju längre bort jag gick desto högre skrek mannen. Han hade fått nog! Av lögnerna! Av hyckleriet!

Inte vet jag hur allt kommer bli. Vi har nu ett intill galenskap makthungrigt sosseparti som gått med på att driva en politik de inte alls står för i utbyte mot att få sitta kvar i regering. Det kan ju gå hur som helst, och det finns förstås en massa skäl till pessimism här. Men när jag gick där i det kalla regnet så kände jag plötsligt en viss lättnad. För det kunde varit värre. De här Moderaterna och Kristdemokraterna som gnällt, skrikit, gråtit och ställt till liv under det senaste dygnet. Tänk vad nära det faktiskt var att de här barnungarna satt i regeringsmakt just nu.