Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Alex Schulman

Jag läser med stigande äckel om filmandet vid olyckor

Att säga att det är respektlöst att filma en svårt skadad eller död person är en underdrift, skriver Alex Schulman. Foto: Colourbox
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: TT NYHETSBYRÅN

En ambulans kommer med påslagna blåljus längs Kungsgatan i Stockholm och stannar bara fem meter framför mig.

Människorna samlas kring den som flugor runt ett koöga. 

Jag ser inte vad som hänt, det är så mycket människor som vill få en glimt av något hemskt, men mellan människoben ser jag en kvinna ligga på marken.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag ser blodröda tussar av hushållspapper omkring henne på trottoaren. Två shoppingkassar som ligger fällda på trottoaren. Sjukvårdarna fäller ut sin brits och ger sig in i hopen, vi är vänliga och hjälpsamma, vi backar. 

Men vi står kvar. Vi vill titta. 

Stumma står vi ett trettiotal personer och ser på när den här kvinnan först bärs ombord på en brits och sedan rullas mot bilen. När hon skjuts in i ambulansen får jag se en glimt av hennes rädsla, när hon tittar sig omkring med stora ögon, bekantar sig med ambulansens innandöme.

Sen försvinner bilen i väg och det är väl först då, när förtrollningen är försvunnen, som jag äcklas av mitt eget beteende. Varför står jag där och glor? Vad där det för sjuk dragning till andra människors olycka? 

 

LÄS MER: Alex Schulman: Ingen jag möter tycks slås av hur knäppt det här är 

 

Jag tröstar mig med att jag inte är ensam, beteendet tycks universellt, mänskligt.  Vi krypkör inte långsamt förbi olycksplatser på motorvägen i respekt för räddningsarbetarna och poliserna, vi gör det för att få en skymt av olyckan. Vi vill titta på det otänkbara. Kanske finns det en skräck i botten, som måste ventileras, en insikt om att det där kunde varit vi som låg där nu. 

Jag har nu förstått att det beteende jag själv var en del av på Kungsgatan, det stumma gluttandet vid en olycksplats, utgör ett oskyldigt litet mörker i jämförelse med hur det varit på andra olycksplatser på senaste tiden. 

Jag läste en artikel för några veckor sedan, när värmeböljan kom, om en drunkningsolycka i Örebro. Polisen berättade att de var chockade över allmänhetens beteende. Polisen drog upp den döde pojken från en brygga och när de kom bärande med honom så plockade folk fram sina mobiltelefoner och började filma. Polisen bad de som filmade att de skulle lägga ner sina telefoner. De undrade då varför de skulle göra det - och fortsatte filma. 

 

LÄS MER: Kvinna svårt skadad – flera personer stod och filmade 

 

Jag läste med stigande äckel, men tänkte också att detta omöjligt kan vara vanligt förekommande på olycksplatser. Ett par olyckligt utvecklade individer visade upp sin empatilöshet vid en strand, men det där kommer inte hända igen. 

Så fick jag i fredagens Expressen läsa om en helt ny olycka, på en helt annan plats, men med samma beteende. En kvinna skadades svårt då hon blev påkörd av en lastmaskin. I stället för att hjälpa till stod flera personer och filmade förloppet med sina mobiltelefoner. 

”Även om de nödvändigtvis inte är i vägen för räddningsarbetet på platsen, så är det ett otroligt respektlös beteende”, sa Kim Hild, presstalesperson vid polisens ledningscentral Syd.

Att säga att det är respektlöst att filma en svårt skadad eller död person är en underdrift.

Det är en kränkning. 

Ingen normal människa går fram och tar en bild på en annan människa på stan utan att fråga om lov. Men när någon är skadad och inte har kraften att säga nej, så tycker man alltså att det är fritt fram.

Det är ett oerhört övertramp. 

Personen kan inte längre värna om sin integritet, hon kan inte säga nej, för hon ligger skadad. Därför är det inte bara respektlöst och omoraliskt att göra så här, det är också ett utnyttjande - en kränkning av en utslagen person.

 

LÄS MER: Här hittar du fler krönikor av Alex Schulman