Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Alex Schulman

De behöver inte samarbeta med SD – de har ju blivit SD

”Nu vill alla partier prata om invandringen, hela tiden, utan undantag. Migration är allt. Jag har knappt hört ett ord om skolan eller vården i valrörelsen”, skriver Alex Schulman. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Jag hittar en gammal Aktuellt-intervju med Ulf Kristersson, från den tiden då han var ordförande i Moderaternas ungdomsförbund. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det handlar om invandring och den unge Kristersson slår fast: ”Sverige ska ha så öppna gränser som det överhuvud taget är möjligt. Alla våra värderingar om öppenhet och tolerans och frihet för enskilda människor gäller alla människor, gäller inte bara svenskar, det gäller för alla människor, överallt.”

Kristersson fortsätter: ”Problemet är ju inte att människor kommer hit och vill ha en massa av oss. Problemet är att människor söker sig från förtryck, från krig och från tortyr och från död i många fall.” Programledaren försöker invända och säger att det kanske inte finns plats för mer invandrare i Sverige och Kristersson svarar snabbt: ”Solidariteten sträcker sig fram så länge som invandrarverket inte har administrativa problem. Men när problemen hopar sig så upphör solidariteten att gälla och det kan inte vara rimligt.”

Jag tar inte upp de här citaten för att använda dem emot Kristersson i dag, för det är klart att det är rimligt att man ibland byter hållning i frågor genom decennierna. Men det som är intressant här är ju att Kristerssons gamla uttalanden är fyllda av ideologi, den typen av grundläggande tankar om världen och samhället som identifierar en som människa och som man i regel bär med sig genom livet. 

Kristersson pratar här utifrån två ideologiska hörnstenar. Dels den om öppenhet och frihet för människor. Och dels den om solidaritet mot dem som är svaga och utsatta. Det är därför citatet är så intressant, eftersom det ingenstans i dag går att hitta spår av de här sakerna i Ulf Kristerssons uttalanden. Jag ser ingen ideologi längre. Jag ser Kristersson, men jag förstår inte vad han är gjord av. Jag hör honom prata, men fattar inte vad han står för – i grunden. Jag ser bara en partiledare som uppfattat SD:s framgångar och nu bestämt sig för att invandringen är Sveriges största problem. Jag ser en partiledare som gått med på att låta Sverigedemokraterna sätta agendan för hela den politiska debatten, en man som nu uttalar sig så inhumant om invandrare att jag inte riktigt kan förstå hur vi någonsin ska kunna återvända till ett värdigt samtal igen.

 

LÄS OCKSÅ: Alex Schulman: Marcus Oscarsson lanserar SD:s vallåt – bli politiker i stället 

 

Minns ni förra valrörelsen? Då var taktiken för att hantera Sverigedemokraterna en annan. Då skulle de tigas ihjäl. Eftersom migrationsdebatten så som den dikterades av SD ansågs inte bara okonstruktiv utan också rasistisk så skulle den inte tas över huvud taget. I stället ville sossar och moderater och alla andra prata om ett Sverige där invandringen INTE utgjorde det största problemet. SD fick 13 procent i valet och taktiken hånades. I dag är förvandlingen total. Nu vill alla partier prata om invandringen, hela tiden, utan undantag. Migration är allt. Jag har knappt hört ett ord om skolan eller vården i valrörelsen, men hela tiden nya utspel om hur migrationen ska åtstramas, hur folk ska skickas hem. Hårdare och hårdare tag, tuffare utspel. Och som för att tvätta byken går moderater och sossar ut lite då och då och säger: ”Visst vill vi minimera invandringen. Men vi skulle aldrig samarbeta med SD.”

Men de behöver inte heller samarbeta med SD – de har ju blivit SD. 

Senaste opinionsmätningen visar nu att SD har 20 procent. Bara fyra procent bakom Socialdemokraterna, två procent bakom Moderaterna. Det är plötsligt en inte alls orimlig tanke att SD blir Sveriges största parti i valet. Den här taktiken bland både socialdemokrater och det borgerliga blocket, att försöka driva en hårdare migrationslinje än SD själva, fungerar uppenbarligen inte. Ändå tuffar tåget på.

 

LÄS OCKSÅ: Alex Schulman: Du borde vara stolt över ditt land, Löfven 

 

Det är nästan som att dessa politiker glömt bort att vi är många som inte röstar på SD av en anledning. Vi är många som inte går med på den högerextrema bilden av Sverige som förlorat till massinvandringen. Som inte vill ha en valrörelse där regering och opposition tävlar mot varandra i råhet och hårdhet mot utsatta grupper.

20 procent röstar på SD. Det betyder att vi är 80 procent som inte gör det. Sveket mot oss är totalt. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!