Alex Schulman

Dags låta Peter Springare bli en vanlig bitter rasist

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag ska ärligt säga att jag aldrig riktigt satte mig in i den här Peter Springare-affären när den tog fart för ett par veckor sedan. Jag såg nyheter om honom passera på tidningssidorna, såg rubrikerna och fattade ungefär grejen, men jag orkade inte helt enkelt, jag blev trött bara av att se bilder på honom. Kanske inte ni heller orkade? I så fall, här kommer en 592 tecken lång lathund för killen, för jag tror det är hög tid att vi alla lär oss hans namn.

Peter Springare. Polis och förundersökningsledare i Örebro som knöt näven i fickan i många decennier och till slut sa sanningen om kriminella invandrare. I ett Facebook-inlägg menade han att invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken. Facebook-inlägget uppfattades som invandrarfientligt och han fick många emot sig - och ännu fler med sig. Över 200 000 människor blev medlemmar i gruppen ”Stå upp för Peter Springare”. För många människor är han sedan dess en hjälte som skriver sanningen om invandringen, som den är, utan omskrivningar och försköningar.

Det diskuterades om han dock inte skulle förlora jobbet på grund av sitt inlägg, för det är ju orimligt med en polis som driver politisk opinion på nätet, men han fick efter några nedlagda anmälningar behålla jobbet och man kunde ju tänka sig att historien därmed vore död, men det tycks som om den bara har börjat. För han fick inte bara behålla sitt arbete, utan också sina plattformar. På Twitter och Facebook skriver han nu för tiotusentals personer. Vi har en polis som plötsligt blir opinionsbildare. Och då uppstår så klart nya problem, särskilt om han uttrycker hat och hot i sina texter. För tio dagar sedan skrev han ett inlägg i vilket han ville ”förinta alla de vänsterextrema journalister som förpestar debatten med sina abnorma agendor.” Då tänkte jag nog att nu är loppet kört för konstapel Springare. Det säger sig ju självt, att vi inte kan ha en polis i Sverige som pratar om att utplåna andra människor. Jag hade gärna sett honom stå till svars för sina uttalanden, för fanns ju en del saker man var nyfiken på, man ville ha förtydliganden från Springare här: Vilka är dessa vänsterextrema journalister du pratar om? Och på vilket sätt ska du förinta dem?

Men inget hände. Några reagerade starkt på Twitter, men skandalen uteblev. Det är faktiskt ett mysterium att Peter Springare har kvar sitt jobb idag.

Det är därför jag menar att det är dags att lära sig Springares namn. En högt uppsatt polis som skaffat sig en enorm plattform genom vilken han driver en agenda som kan uppfattas som främlingsfientlig, utan att för den sakens skull få sparken av sina chefer. Det är dags att börja närläsa honom, för den här mannen är ju livsfarlig.

Peter Springare inlägg på Facebook har genomgått förändringar. I de tidiga inläggen kunde han visserligen skriva om pensionssystemet, men det mesta handlade om saker han upplevt som polis. Men nu driver han sin politiska agenda på bredare front, och skriver nu om saker han rimligtvis vet rätt lite om. Han skriver plötsligt om hur dålig skola vi har i landet. Han skriver om den usla sjukvården. Han beskriver ett samhälle i förfall - och sedan avrundar han sina inlägg med att ange fall efter fall som hans polisstation brottats med under veckan, och anger exakt vilka av de misstänkta som är invandrare.

Det var över 10 dagar sedan Peter Springare skrev ett inlägg i vilket han ville förinta journalister. Och han har fortfarande kvar sitt arbete. Hur kan det komma sig? Vad är det som pågår? Vi kan inte ha personer som är utövare av statens våldsmonopol som pratar om att förinta människor.

Han kan så klart fortsätta driva sin agenda, han kan tycka vad han vill om landet han bor i och invandrarna som är en del av det. Men inte som polis. Dags att låta Peter Springare löpa, hög tid att låta honom bli en helt vanlig bitter rasist, en i den stora mängden, ännu en hatare framför datorskärmen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag