Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alex Schulman

Bildts svar är kusligt – omskakande på riktigt

Carl Bildt.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
”Han är pojken vid Risk-spelplanen”, skriver Alex Schulman om Carl Bildt.
Foto: Chris Boswell

Jag hade en Stålmannen-docka när jag var liten och Kenneth hade Spindelmannen. När vi lekte hos varandra tog vi med dockorna och så lät vi dem gå loss mot varandra. Det blev ofta vidunderliga fighter när superhjältarna flög på varandra, och det slutade nästan alltid med att vi blev osams, över deras krafter.

Stålmannen kan krossa Spindelmannen i ett enda slag, jo visst, men Spindelmannen är så snabb att Stålmannen aldrig kommer åt honom. Och så vidare. Det blev alltid tjafs, vi kom aldrig överens.

Jag kom att tänka på de där fåniga bråken när jag läste Carl Bildts tweet om hur svenska trupperna skulle ha klarat tyska armén under andra världskriget, för det finns något i barnsligheten som förenar dem. Skillnaden är förstås att vi var sju, och Carl Bildt är 71, att vi var barn och att Carl Bildt är före detta utrikesminister.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det handlar om ett inlägg han skrev på Twitter, i fredags vid lunchtid. Han upplyste där sina 679 000 följare att de svenska trupperna år 1940 var starkare än både Norges och Danmarks och avslutade med att konstatera: ”Om tyskarna skulle invadera Sverige så skulle det bli fight.” 

Det första jag tänker är att det är generande att en gammal minister skriver den här typen av nonsens.

Men sen undrar jag alltmer: Hur gick det här till? Alltså, hur kom det sig att Carl Bild vid lunchtid den 9 april satte sig och skrev ihop ett så genomonödigt inlägg, varför ville han plötsligt jämföra de nordiska ländernas militära styrka år 1940? Vad för typ av undersysselsättning kan vi ha att göra med här? Det måste väl ändå vara coronarelaterat.

Carl Bildt, 71, kanske inte är vaccinerad riktigt ännu? Kanske har han suttit hemma för länge, i tristessen, pensionerad i grund och botten och extrauppdragen är för få, och hemmakarantänen suger musten ur honom, och i brist på möten, människor, relationer, så vänder han sig inåt, till sin fantasi – han går i barndom, blir en pojke igen, som leker krig på skolgården.

Och han tänker på trupperna, soldaterna vid fronterna, och plötsligt är han där, han spelar ”Risk” inne i sitt huvud, och han leker att de tyska arméerna tar sig in över Öresund och tappra svenska soldater gör motstånd och Bildt gör såna ljud långt bak i strupen, som av kreverande bomber, och han gör smatterljud, det är kulsprutorna, flygplan som går lågt och Bildt tjuter, imiterar bomblarm – och ropar plötsligt så att det skallar i den Bildtska villan: ”NER I SKYDDSRUMMEN!” och Anna-Maria går förbi och frågar ”Carl, vad gör du?” Men Anna-Maria förstår inte, det är inte Carl Bildt som sitter där, det är Calle och han är 12 år gammal och andra världskriget har precis brutit ut.

Det är så man ska tolka inlägget. Det är Calle som leker.

Bildts funderingar har fått stark kritik, av grannländerna och annat vettigt folk. Dels för historielösheten, förstås, för det aparta i att skriva på något sätt romantiskt om den tid i vår historia som väl är den mest skamfyllda, när vi undvek att stå upp för våra nordiska grannar, undvek att stå upp mot tyskarna, lät dem fara genom vårt land med sina transporter. Många har också tyckt att inlägget är en oförskämdhet mot de danska, norska och finska soldater som faktiskt dog i det krig som utspelade sig på riktigt, och inte bara i Carl Bildts huvud. 

En finsk advokat vid namn Pauli Sortti svarade på Bildts inlägg och sa att finnarna hade uppskattat lite mer hjälp av svenskarna under kriget mot ryssarna 1939-40. Bildts svar är nästan kusligt, för återigen står det fullständigt klart vad som hänt här. Bildt svarar: ”Men om Hitler hade invaderat oss 1949 så hade en av våra största problem varit att en stor del av våra trupper då hade varit i Finland för att hjälpa till i Vinterkriget.”

Det är omskakande på riktigt.

Finnen pratar om verkligheten – Bildt svarar med att leka. 

Det vet vi alla, att Hitler aldrig invaderade Sverige (och verkligen inte år 1949, eftersom hade varit död i 4 år vid det laget, men kanske tryckte Bildt på fel siffra i all upphetsning). Bildt vet förstås också detta – men han är kvar i leken! Han är pojken vid ”Risk”-spelplanen, som förflyttar trupperna, medan minor går av, torpeder i vattnen. Sverige är anfallna och när de nordiska grannarna faller som käglor så står svenska Försvarsmakten stark mot inkräktarna.

Så reagerar norrmännen:

Väcker känslor i Norge.
0