Alex Schulman

Att likställa SD med V
är att normalisera rasism

Publicerad

Min dotter har blivit slug. Vi var i leksaksaffären häromdagen. Vi skulle inte köpa något, så var det bestämt, vi gick dit för att titta. Hon ledde mig bort till en elbil, en liten mini-Mercedes. Den kostade 12 000 kronor.

”Kan jag få den?” sa hon.

”Är du galen?” frågade jag häpet. ”Den kostar 12 000 kronor!”

”Snälla?”

”Absolut inte!"

”Okej då. Jag kan ta en docka i stället.”

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vi köpte en docka och det var först på hemvägen jag förstod manipulationen, jag insåg att min dotter aldrig trodde att hon faktiskt skulle få bilen, att det bara var ett sätt för henne att få mig att känna mig så pass glad att jag sluppit betala 12 000 kronor att jag utan vidare skulle betala 200 kronor för en docka.

Det finns något i den här episoden som får mig att tänka på förskjutningen i dagens politiska debatt, hur saker och ting äger rum utan att man ens tänker på det. Normaliseringen. Hur åsikter som bara för ett år sedan skulle vara oacceptabla i städade forum nu yttras på ledarplatser på våra stora tidningar. Det sker utan att vi märker det, i tysta steg, långsamt förskjuts tonen och samtalen.

 

Plötsligt och omärkligt upphörde Moderaterna att kalla Sverigedemokraternas rötter för ”nazistiska” och bytte ut ordet mot ”auktoritära”. I ett av många försök att normalisera det faktum att Moderaterna är beredda att samarbeta med SD skrev partiledaren Anna Kinberg Batra häromdagen på Instagram: "Att samtala med Vänsterpartiet har inte rört mitt hjärta ett dugg åt vänster, fått mig att glömma kommunismens brott mot mänskligheten, eller fått mig att börja tycka att det är ett parti att regera med. Låt mig vara tydlig: detsamma gäller för SD.”

Anna Kinberg Batra.Foto: Christian Örnberg

 

Att göra SD rumsrena på det här sättet skulle varit otänkbart för bara ett år sedan, men nu sker det utan större invändningar. Det är viktigt att vi alla har förmågan att ta ett steg tillbaka och se förskjutningen. Vi får inte sluta reagera på den här typen av yttranden. Att likställa SD med V är att normalisera rasism. I ett liknande försök att normalisera SD, när Liberalerna skickade ut en trevare om att eventuellt börja samarbeta med SD i höstas, sa Jan Björklund till DN: "SD och V är rätt liknande partier. Båda har djupt odemokratiska rötter i partiernas moderna historia. Så de bör behandlas lika."

Detta är en livsfarlig lögn att sprida. Vänsterpartiet har rötter i kommunismen, men partiet har gjort upp med sin historia och ingen kan i dag säga att V utgör ett hot mot demokratin. SD:s rötter finns i nazismen, men till skillnad från V så lever ju idéerna fortfarande i partiet. Det presenteras det ju bevis för regelbundet i medierna. Det känns nästan generande att behöva påminna om vad SD är för parti, men tydligen absolut nödvändigt. Ett mycket litet axplock om avslöjanden om SD senaste åren:

Liberalernas Jan Björklund.Foto: Christian Örnberg

 

Sverigedemokraten och riksdagens andra vice talman Björn Söder säger att en jude inte kan vara svensk.

SD-ledamoten Anna Hagwall anser att "etniska grupper" – dvs judar – inte ska få äga media.

En SD-ledamot kallar afrikaner för ”Satans jävla aphelveten”.

En SD-politiker och domare i förvaltningsrätten säger: ”Sverige är ett land med vit befolkning, och så ska det förbli.”

En SD-kandidat skriver om invandrare på nätet: ”Era jävla halvapor jag vill döda er.”

Sverigedemokraternas toppkandidat till kommunfullmäktige i Halmstad bär en armbindel med ett hakkors i samband med en fest.

Det finns hundratals fler exempel, naturligtvis, som alla enskilt visar att SD inte bara har rötter i nazismen, utan att de här idéerna fortfarande lever i partiet.

Att likställa SD med V är att normalisera hatet, rasismen, nazismen.

Hur kan ni, Jan Björklund och Anna Kinberg Batra?

Hur vågar ni?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag