Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Alex Schulman

Är M-toppen en avatar från främmande makt?

Johan Forssell, M, i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.
Foto: Skärmdump / TV4

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ett tydligt tecken på att Coronan börjar avta i Sverige är att uppfattningen att Sverige håller på att gå åt helvete återigen fått fäste. Alla problem som vi glömt under ett halvår är plötsligt direkt akuta igen. Sverige är ju i djup kris, har vi helt förlorat det ur minnet? Landet går sönder och så vidare. Invandringen är för hög, återvandringen för låg, brottsligheten skenar och straffen för milda. När vi höjer blicken från Tegnells presskonferenser så står samma gäng där och skriar om att det här landet är i kris. Vi har rest tillbaka i tiden, det är februari igen. Det är åter populisternas tid i Sverige.

Det är Johan Forssells tid.         

Moderaternas rättspolitiske talesman har levt i corona-skugga under sommaren. Inte en sekund har han synts, inte en gång har han fått stå med en TV4-reporter vid en förkolnad kaross efter en bilbrand och varit förbannad på regeringens oförmåga till hårda tag. Men nu står det klart; den här hösten tillhör honom. På tisdag står han inför eldprovet - en debatt mot Morgan Johansson. Nu ska den äntligen bli av, duellen mellan Sveriges justitieminister och den person som ska ta hans plats vid ett regeringsbyte. Den har Forsell arbetat hårt för under augusti, och han förtjänar den verkligen. Det har nämligen varit full fart efter sommaren. 

Brunbränd och med de lätta steg som kännetecknar den som haft en lång semester har han saxat sig fram mellan intervjutillfällena. Häromdagen var han ute på Lidingö, efter att det rapporterats om ett ökande antal ungdomsrån där, och han stod nyduschad och sommarfräsch i ljus blazer och menade att regeringen måste VAKNA, vi måste få till fler övervakningskameror, fortare! Annars går landet sönder. I inlägg efter inlägg på Twitter och Instagram har han gjort klart vidden av den katastrof vi befinner oss i. Regeringen måste GÖRA NÅT. Landet håller på att paja. 

Forssell är ganska lik Jimmie Åkesson i sin syn på brottslighet, och invandring med för den delen, men lynnena är helt olika. Jimmie Åkesson är ju alltid lite uppgiven, som att det är för sent. Sveket mot fäderneslandet är redan fullbordat, riket redan förrått. Johan Forssell är fortfarande mitt i kriget. Hela tiden ser han saker i det här landet som är uppåt väggarna, helt jävla oacceptabla. Det märks också i hans retorik. Han synes hela tiden vara sammanbiten men vansinnig, i vrede går han runt och förfasas över hur illa det här landet sköts. Och alltid överord.  En rattfylla som tragiskt resulterade i en en människas död. Forssell kommenterade på Twitter: ”För helvete. Ställ bilen hemma när man druckit alkohol.” I ordvalen är han inte längre politiker, utan påminner mer om en medborgare som fått nog. Saker är ”skandalösa”, han karakteriserar olika brott som ”vidriga”, brottslingar är ”avskyvärda odjur”. 

Jag följer honom noga, ser honom i intervjuer, och han är så otroligt förutsägbar, använder alltid samma överord, skyller alltid allt på samma regering. Han är så monoton i sitt rytande, så infernaliskt upprepande att en kuslig tanke inte lämnar mig ifred. Är han verkligen en riktig människa? Finns det någon möjlighet att han skulle kunna vara en avatar? Kan han vara en artificiell intelligens, skapad av främmande makt, placerad i opposition för att destabilisera landet? Kanske har någon fiende till Sverige skapat honom och gjort honom så kompromisslös och vild för att de förstått att så splittrar man ett land på riktigt, genom en opposition som agerar populistiskt, som polariserar landet och undantagslöst och oavsett fråga vägrar samarbeta med regeringen i någon form.

Det är en fånig tanke, men när jag en gång låtit den passera genom mig kan jag inte bli av med den. Han är så vacker också. Så obeskrivligt vacker. Utsökta drag, inga blämmor, aldrig nånsin svett i pannan, alltid 1,5 millimeter skäggstubb. Tänk om han är - mekanisk? Tänk om han blöder vitt när han någon gång skär sig med rakhyveln? Tänk om de här upprepningarna är någon form av syntax error. Kanske borde Morgan Johansson varnas inför debatten, eventuellt kunde han diskret smyga in i sminket innan sändning och kontrollera om Forssell har någon knapp i ryggen. Om han går att stänga av. För om han får fortsätta sitt segertåg av vrede så kan det mycket väl vara så han hamnar i regeringen vid nästa val, och då har de lyckats, då har de en källa uppe i den absoluta makten, en mullvad, right at the top of the circus.