Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Alex Schulman

Alex Schulman: Patrik Sjöberg borde straffas

"Detta är pedofilen och rovdjuret”, skrev Patrik Sjöberg och publicerade både ett fotografi av en man och hans fullständiga namn på Instagram. Sjöberg karakteriserade honom som både ”ond” och ”sjuk” och beskrev på vilket fasansfullt sätt mannen förgripit sig på en minderårig. 

Problemet med det här inlägget var att mannen inte är dömd för de brott Sjöberg slår fast att han begått.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ett till problem var att Sjöberg ljög. Han påstod till exempel att mannen erkänt, vilket inte är sant. Mannen förnekar samtliga brott som han misstänks för. 

Så att det inte ska bli några missförstånd här: Jag tycker att pedofili ska straffas – hårt. Och om den här mannen är skyldig till det han anklagas för, vilket han mycket väl kan vara, så är det ju frågan om ett utdraget övergrepp, en sexuell tortyr som pågått i många år. Det är i så fall vedervärdigt. Och det är ju en försvårande omständighet för mannen att han uteblev från vidare förhör. Jag blir däremot äcklad, rädd och vred av den här trenden, att straffa människor utan rättegång. 

Patrik Sjöberg har hängt ut en civilperson som inte befunnits skyldig till något brott. Följderna av detta har för mannen blivit enorma. Den hatande mobb som dykt upp i Sjöbergs kommentarsfält i sociala medier har sökt upp mannens hus, där han bor med sin familj och sina barn, och sprejat ”VÅLDTÄKTSMAN DÖ” på garageuppfarten. 

Orden "VÅLDTÄKTSMAN DÖ" har sprejats på mannens garage. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Patrik Sjöberg har läst förundersökningen, enligt en artikel i DN, och sedan gissat sig fram till en fällande dom och därefter har han spridit uppenbara lögner ur mannens vittnesmål. I samband med att Sjöberg dessutom publicerat bild och namn på den här icke dömda mannen så har han fått andra att trakassera och hota den misstänkta till livet. Det är väl rimligt att tänka sig att den här personens liv är förstört, och för det borde naturligtvis Patrik Sjöberg rättsligt straffas.

Det är tyvärr inte särskilt troligt att den pedofilmisstänkta mannen kommer att stämma Sjöberg, han är ju krossad, men jag tycker att detta borde falla inom allmänt åtal, för det känns viktigt att samhällets funktioner reagerar på den här typen av beteende. Annars riskerar Sverige bli ett samhälle där lynchmobbar åter drar runt på gator och torg och straffar ”brottslingar”. För ett par månader sedan hängde Gladiator-stjärnan Roddy Benjaminsson på ett liknande sätt ut icke dömda misstänkta i sina sociala medier. Benjaminsson går fortfarande fri, obekymrad, och fortsatt redo att hänga ut folk som han gissar vara skyldiga. Det är stor skada att ingenting händer med de här haveristerna, för det kan betyda att vi snart står inför en ny samhällsordning.

Välkomna till Sjöberg-samhället!

Här är alla skyldiga tills motsatsen bevisats!

Här orkar vi inte med rättstat och skit. Skit ska skit ha – på en gång!

Lägg ut en bild på den jäveln så åker vi och sprejar hans garageuppfart!

Ge hit hans kontaktuppgifter så hotar vi honom till livet!

Patrik Sjöberg. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Jag ser trenden överallt, också högre upp i samhällshierarkierna - ”skyldig, tills vidare, om inget annat händer". M-ledaren Anna Kinberg Batras tal på politikerveckan i Järva var fylld av en instinktiv misstanke mot de nyanlända. ”Sverige är ingen kravlös gemenskap”, sa Batra och införde begreppet ”integrationsplikt” som går ut på att nyanlända omedelbart måste lära sig hur man gör sig själv anställningsbar.

Utgångsgissningen: de vill inte ha något jobb. 

Flyktingarna befinns vara skyldiga till sofflockssitteri, redan innan de slussats färdigt in i landet.

De anses lata redan innan de fått ett hem att bo i. 

Detta är den nya tiden, där nyanlända omedelbart stämplas som värdelösa lurkare, där icke dömda behandlas som brottslingar. Och där protesterna mot allt detta avfärdas som dumheter. 

– Jag bryr mig inte om nättrollen som tror att de förstår juridik, säger Patrik Sjöberg i en kommentar till dem som kritiserar uthängningen.

Välkomna till Sjöberg-samhället. 

Här bryr man sig inte om folk som håller på med ”juridik”. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!