Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åkessons ilska visar SD:s nationalism

”Det är häpnadsväckande” säger Jimmie Åkesson (SD) vid flera tillfällen efter att Magdalena Andersson blivit vald som statsminister.
Jimmie Åkesson.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Amineh Kakabaveh.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Magdalena Andersson bygger sitt mandat på ”den kommunistiska kurden Kakabaveh” dundrade Jimmie Åkesson efter statsministeromröstningen.

I SD-ledarens ilska syns partiets nationalistiska kärna.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den här gången verkar det gå bättre för Magdalena Andersson att bli statsminister. Precis som i förra veckan fick hon hjälp av riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh, tidigare vänsterpartist som är partilös sedan 2019.

Det fick Jimmie Åkesson att se rött - i dubbel bemärkelse:

– Man bygger ju hela den här toleransen för den nya regeringen på ett mandat från den kommunistiska kurden Amineh Kakabaveh. Hon har då alltså ställt som krav och kommit överens med Socialdemokraterna om att man ska fördjupa relationerna med det kurdiska kommunistpartiet PYD, sa han till Expressen-TV och pekade på kopplingar till PKK och uppgifter om att PYD ska ägna sig åt kidnappningar av politiska motståndare.

Visst finns det en färsk uppgörelse mellan Socialdemokraterna och Kakabaveh. Den säger att hon ska få ingå i en grupp med S som ska arbeta med att fördjupa samarbetet med PYD. Socialdemokraterna motiverar det med att de stöttar det kurdiska självstyret i Rojava, där PYD har en viktig roll. PYD är, enligt Socialdemokraterna, en ”legitim samtalspartner”.

Det Åkesson kanske inte minns är att Sverigedemokraterna själva pressade den S-ledda regeringen i riksdagen för några år sedan om varför den inte stöttade koalitionen Syrian Democratic Forces, där PYD ingick, tillräckligt. Koalitionen stred då mot Islamiska staten men attackerades samtidigt av Turkiet.

Om SD-ledaren inte mindes detta under måndagen var Liberalernas Fredrik Malm pigg på att påminna om det på Twitter:

”Den som blev gladast av Åkessons angrepp på Kakabaveh för stödet till PYD är tveklöst Recep Tayyip Erdogan”, skrev Malm.

Kakabaveh torde inte ta illa vid sig för ordet ”kurd” i sig, men när Åkesson använder det finns det en viktig ideologisk aspekt. 

Sverigedemokraterna skiljer mellan medborgarskap och nationalitet. Bara för att en person har svenskt medborgarskap - vilket är en förutsättning för att bli riksdagsledamot - så betyder inte det att personen är svensk i partiets ögon. 

Svenskheten är i stället en djup identitet som ska fylla människans själ och hjärta. Nationstillhörigheten utgör den viktigaste samhällsgemenskapen och kommer med ett krav på lojalitet. Enligt de övertygade nationalisterna går det därför inte att ha två nationella identiteter samtidigt. 

Med andra ord: Det går inte att vara kurd och svensk samtidigt. Den som vill bli svensk måste överge sin kurdiska nationstillhörighet.

Nationalismens mål är att helst bara riktiga svenskar ska få leva i Sverige. Finns det andra nationaliteter ska de vara så små att de inte påverkar majoritetsbefolkningen. Därför blir det extra provocerande för Sverigedemokraterna när en ”kurd” har inflytande över något så viktigt som vem som blir Sveriges statsminister.

Men i övrigt borde inte Jimmie Åkesson ha blivit så förvånad över egensinnet hos en politisk vilde. Förra mandatperioden plågades hans eget parti av sju vildar. Bland dessa fanns hans dåvarande svärmor, Margareta Larsson, som i dag heter Gunsdotter i efternamn. 

När svärmor lämnade partiet pekade hon på ”ledarkulten” i partiet som orsak till hennes avhopp:

– Har man den här attityden, den här otäcka hierarkin och maktstrukturen och det här partiet en dag får regeringsmakten - då vill inte jag vara med längre. Det bävar jag för, sa hon då.

Statsvetaren: ”Väldigt knixigt för regeringen”

Magdalena Andersson har återigen valts till Sveriges statsminister. 101 personer röstade ja för Andersson, 173 personer röstade nej, och 75 personer avstod.
0