Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vilket sällskapsdjur passar dig bäst?

Hund - tillgiven
Människans bästa vän kan bli ett bra sällskap i allt från tv-soffan till kantarellskogen. Den fungerar ofta utmärkt tillsammans med barn. En hund kräver dock mycket uppmärksamhet och skötsel med promenader flera gånger per dag och ordentlig aktivering. Den kostar också mycket att köpa, försäkra och mata. Hur länge den lever varierar beroende på ras, en del kan bli uppemot 20 år.
Passar för: Dig som söker en trofast vän och är beredd att engagera dig mycket i ditt djur.
Foto: Petr Sterba
Hamster - aktiv på natten
Hamstern är mjuk och söt och föredrar människors sällskap framför andra hamstrar. Den kan bli tillgiven och tam men rekommenderas inte som sällskap till små barn. En hamster kräver stor bur och är främst aktiv på natten. Den är ganska billig i inköp och drift och lever bara i snitt två tre år. Ett sällskapsdjur som kräver relativt lite omvårdnad.
Passar för: Dig som söker en mjuk liten kompis och inte vill binda upp dig för alltför lång tid.
Mus/råtta - lättskött
Möss och råttor som föds upp som sällskapsdjur brukar vara sällskapssökande och lättskötta. Möss är både försiktiga och sociala medan råttor är riktigt sociala och skapar starka band till sina ägare. Det är något vanligare att möss bits men båda djuren är vanligtvis snälla. De behöver en så stor bur som möjligt och den ska rengöras noggrant flera gånger i veckan. Möss och råttor brukar bara bli två till två och ett halvt år gamla.
Passar för: Dig som söker ett socialt djur men inte ett alltför långvarigt åtagande.
Foto: Eric Isselãéâ E
Marsvin - ligger i knät
Marsvinet är socialt och gosigt, tycker ofta om att ligga i knät och kuttra och bits sällan. Det är dessutom billigt att utfordra. Det behöver en ganska stor bur som kräver en hel del städning. Det vill bli utsläppt minst en gång om dagen och är svårt att få rumsrent. Marsvinet vill också ha sällskap av minst en kompis. Ett marsvin lever omkring sex år.
Passar för: Dig som vill ha ett keligt djur men inte är intresserad av dressyr eller liknande.
Katt - självständig
Även om en katt är självständig och inte går att dressera på samma sätt som en hund kan den bli väldigt sällskaplig och en god vän. Den kan vara ensam hemma en arbetsdag och undantagsvis längre, behöver inte rastas och är relativt lättskött. Därmed inte sagt att den inte behöver sällskap! Den lever i snitt i 15 år så det gäller att tänka långt framåt innan du skaffar katt. Tänk också på att den vanligaste pälsdjursallergin är mot katt.
Passar för: Dig som vill ha ett tillgivet men självständigt djur som du kan sörja för både ekonomiskt och vad gäller sällskap under en lång tid.
Kanin - sällskaplig
En kanin kan vara sällskaplig och gosig och du kan tävla med den i kaninhoppning. Samtidigt kräver den inte jättemycket skötsel. Den är dessutom billig att utfodra. Däremot behöver den en relativt stor bur som ska städas någon gång i veckan. Den behöver släppas ut minst en gång om dagen och få nytt vatten varje dag. Kaniner tycker om sällskap så det bästa är att skaffa två eller flera kaniner från början. Kaniner lever i snitt i åtta år.
Passar för: Dig som vill ha ett keligt djur som inte är alltför krävande.
Fågel - kan bli gammal
Hur sociala fåglar är varierar mycket beroende på art. Generellt är fåglar relativt krävande sällskapsdjur som väsnas och skräpar ner en hel del. En undulat vill ha minst en kompis att bo med i en bur som ska vara så stor att den går att flyga i. En papegoja behöver också sällskap av antingen dig eller en annan papegoja, mycket stimulans och sysselsättning. En undulat blir i snitt 6 till 8 år medan det inte är ovanligt att en papegoja blir 50 år.
Passar för: Dig som vill engagera dig mycket i ditt djur.
Foto: Feng Yu
1 / 7

Det är ett stort beslut att skaffa ett djur. Här är de mest populära sällskapsdjuren i Sverige just nu. Kolla vilket som passar bäst hemma hos dig.

FaktaSmåhundar allt mer poppis

Småhundar: "På vår klinik ser vi att småhundar, som chihuahua och mops, ökar i popularitet. Jag tror att det delvis beror på att de passar bra i storstädernas många singelhushåll", säger veterinären Ulla Björnehammar.

Katter: "Katten är ett behändigt djur att ha i stan och passar den samhällsrytm vi har i dag. Bland annat är det lätt att resa trots att man har katt eftersom det är relativt enkelt för en vän att passa den.

FaktaSmådjuren blir färre

Fler vill ha kaniner. Antalet hushåll som har smådjur minskar, men i förhållande till andra smådjur, som marsvin, hamster och fågel, har kaniner ökat i popularitet.

"Med kaninen kan du ägna dig åt kaninhoppning eller gå på utställningar och det blir ett djur som engagerar, snarare än ett man bara klappar", säger veterinären Ulla Björnehammar.

Källa: Statistiska centralbyrån.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!