Hund - tillgiven Människans bästa vän kan bli ett bra sällskap i allt från tv-soffan till kantarellskogen. Den fungerar ofta utmärkt tillsammans med barn. En hund kräver dock mycket uppmärksamhet och skötsel med promenader flera gånger per dag och ordentlig aktivering. Den kostar också mycket att köpa, försäkra och mata. Hur länge den lever varierar beroende på ras, en del kan bli uppemot 20 år. Passar för: Dig som söker en trofast vän och är beredd att engagera dig mycket i ditt djur. Foto: Petr SterbaHund - tillgiven Människans bästa vän kan bli ett bra sällskap i allt från tv-soffan till kantarellskogen. Den fungerar ofta utmärkt tillsammans med barn. En hund kräver dock mycket uppmärksamhet och skötsel med promenader flera gånger per dag och ordentlig aktivering. Den kostar också mycket att köpa, försäkra och mata. Hur länge den lever varierar beroende på ras, en del kan bli uppemot 20 år. Passar för: Dig som söker en trofast vän och är beredd att engagera dig mycket i ditt djur. Foto: Petr Sterba
Hund - tillgiven
Människans bästa vän kan bli ett bra sällskap i allt från tv-soffan till kantarellskogen. Den fungerar ofta utmärkt tillsammans med barn. En hund kräver dock mycket uppmärksamhet och skötsel med promenader flera gånger per dag och ordentlig aktivering. Den kostar också mycket att köpa, försäkra och mata. Hur länge den lever varierar beroende på ras, en del kan bli uppemot 20 år.
Passar för: Dig som söker en trofast vän och är beredd att engagera dig mycket i ditt djur. Foto: Petr Sterba
Hamster - aktiv på natten Hamstern är mjuk och söt och föredrar människors sällskap framför andra hamstrar. Den kan bli tillgiven och tam men rekommenderas inte som sällskap till små barn. En hamster kräver stor bur och är främst aktiv på natten. Den är ganska billig i inköp och drift och lever bara i snitt två tre år. Ett sällskapsdjur som kräver relativt lite omvårdnad. Passar för: Dig som söker en mjuk liten kompis och inte vill binda upp dig för alltför lång tid.Hamster - aktiv på natten Hamstern är mjuk och söt och föredrar människors sällskap framför andra hamstrar. Den kan bli tillgiven och tam men rekommenderas inte som sällskap till små barn. En hamster kräver stor bur och är främst aktiv på natten. Den är ganska billig i inköp och drift och lever bara i snitt två tre år. Ett sällskapsdjur som kräver relativt lite omvårdnad. Passar för: Dig som söker en mjuk liten kompis och inte vill binda upp dig för alltför lång tid.
Hamster - aktiv på natten
Hamstern är mjuk och söt och föredrar människors sällskap framför andra hamstrar. Den kan bli tillgiven och tam men rekommenderas inte som sällskap till små barn. En hamster kräver stor bur och är främst aktiv på natten. Den är ganska billig i inköp och drift och lever bara i snitt två tre år. Ett sällskapsdjur som kräver relativt lite omvårdnad.
Passar för: Dig som söker en mjuk liten kompis och inte vill binda upp dig för alltför lång tid.
Mus/råtta - lättskött Möss och råttor som föds upp som sällskapsdjur brukar vara sällskapssökande och lättskötta. Möss är både försiktiga och sociala medan råttor är riktigt sociala och skapar starka band till sina ägare. Det är något vanligare att möss bits men båda djuren är vanligtvis snälla. De behöver en så stor bur som möjligt och den ska rengöras noggrant flera gånger i veckan. Möss och råttor brukar bara bli två till två och ett halvt år gamla. Passar för: Dig som söker ett socialt djur men inte ett alltför långvarigt åtagande. Foto: Eric Isselãéâ EMus/råtta - lättskött Möss och råttor som föds upp som sällskapsdjur brukar vara sällskapssökande och lättskötta. Möss är både försiktiga och sociala medan råttor är riktigt sociala och skapar starka band till sina ägare. Det är något vanligare att möss bits men båda djuren är vanligtvis snälla. De behöver en så stor bur som möjligt och den ska rengöras noggrant flera gånger i veckan. Möss och råttor brukar bara bli två till två och ett halvt år gamla. Passar för: Dig som söker ett socialt djur men inte ett alltför långvarigt åtagande. Foto: Eric Isselãéâ E
Mus/råtta - lättskött
Möss och råttor som föds upp som sällskapsdjur brukar vara sällskapssökande och lättskötta. Möss är både försiktiga och sociala medan råttor är riktigt sociala och skapar starka band till sina ägare. Det är något vanligare att möss bits men båda djuren är vanligtvis snälla. De behöver en så stor bur som möjligt och den ska rengöras noggrant flera gånger i veckan. Möss och råttor brukar bara bli två till två och ett halvt år gamla.
Passar för: Dig som söker ett socialt djur men inte ett alltför långvarigt åtagande. Foto: Eric Isselãéâ E
Marsvin - ligger i knät Marsvinet är socialt och gosigt, tycker ofta om att ligga i knät och kuttra och bits sällan. Det är dessutom billigt att utfordra. Det behöver en ganska stor bur som kräver en hel del städning. Det vill bli utsläppt minst en gång om dagen och är svårt att få rumsrent. Marsvinet vill också ha sällskap av minst en kompis. Ett marsvin lever omkring sex år. Passar för: Dig som vill ha ett keligt djur men inte är intresserad av dressyr eller liknande.Marsvin - ligger i knät Marsvinet är socialt och gosigt, tycker ofta om att ligga i knät och kuttra och bits sällan. Det är dessutom billigt att utfordra. Det behöver en ganska stor bur som kräver en hel del städning. Det vill bli utsläppt minst en gång om dagen och är svårt att få rumsrent. Marsvinet vill också ha sällskap av minst en kompis. Ett marsvin lever omkring sex år. Passar för: Dig som vill ha ett keligt djur men inte är intresserad av dressyr eller liknande.
Marsvin - ligger i knät
Marsvinet är socialt och gosigt, tycker ofta om att ligga i knät och kuttra och bits sällan. Det är dessutom billigt att utfordra. Det behöver en ganska stor bur som kräver en hel del städning. Det vill bli utsläppt minst en gång om dagen och är svårt att få rumsrent. Marsvinet vill också ha sällskap av minst en kompis. Ett marsvin lever omkring sex år.
Passar för: Dig som vill ha ett keligt djur men inte är intresserad av dressyr eller liknande.
Katt - självständig Även om en katt är självständig och inte går att dressera på samma sätt som en hund kan den bli väldigt sällskaplig och en god vän. Den kan vara ensam hemma en arbetsdag och undantagsvis längre, behöver inte rastas och är relativt lättskött. Därmed inte sagt att den inte behöver sällskap! Den lever i snitt i 15 år så det gäller att tänka långt framåt innan du skaffar katt. Tänk också på att den vanligaste pälsdjursallergin är mot katt. Passar för: Dig som vill ha ett tillgivet men självständigt djur som du kan sörja för både ekonomiskt och vad gäller sällskap under en lång tid.Katt - självständig Även om en katt är självständig och inte går att dressera på samma sätt som en hund kan den bli väldigt sällskaplig och en god vän. Den kan vara ensam hemma en arbetsdag och undantagsvis längre, behöver inte rastas och är relativt lättskött. Därmed inte sagt att den inte behöver sällskap! Den lever i snitt i 15 år så det gäller att tänka långt framåt innan du skaffar katt. Tänk också på att den vanligaste pälsdjursallergin är mot katt. Passar för: Dig som vill ha ett tillgivet men självständigt djur som du kan sörja för både ekonomiskt och vad gäller sällskap under en lång tid.
Katt - självständig
Även om en katt är självständig och inte går att dressera på samma sätt som en hund kan den bli väldigt sällskaplig och en god vän. Den kan vara ensam hemma en arbetsdag och undantagsvis längre, behöver inte rastas och är relativt lättskött. Därmed inte sagt att den inte behöver sällskap! Den lever i snitt i 15 år så det gäller att tänka långt framåt innan du skaffar katt. Tänk också på att den vanligaste pälsdjursallergin är mot katt.
Passar för: Dig som vill ha ett tillgivet men självständigt djur som du kan sörja för både ekonomiskt och vad gäller sällskap under en lång tid.
Kanin - sällskaplig En kanin kan vara sällskaplig och gosig och du kan tävla med den i kaninhoppning. Samtidigt kräver den inte jättemycket skötsel. Den är dessutom billig att utfodra. Däremot behöver den en relativt stor bur som ska städas någon gång i veckan. Den behöver släppas ut minst en gång om dagen och få nytt vatten varje dag. Kaniner tycker om sällskap så det bästa är att skaffa två eller flera kaniner från början. Kaniner lever i snitt i åtta år. Passar för: Dig som vill ha ett keligt djur som inte är alltför krävande.Kanin - sällskaplig En kanin kan vara sällskaplig och gosig och du kan tävla med den i kaninhoppning. Samtidigt kräver den inte jättemycket skötsel. Den är dessutom billig att utfodra. Däremot behöver den en relativt stor bur som ska städas någon gång i veckan. Den behöver släppas ut minst en gång om dagen och få nytt vatten varje dag. Kaniner tycker om sällskap så det bästa är att skaffa två eller flera kaniner från början. Kaniner lever i snitt i åtta år. Passar för: Dig som vill ha ett keligt djur som inte är alltför krävande.
Kanin - sällskaplig
En kanin kan vara sällskaplig och gosig och du kan tävla med den i kaninhoppning. Samtidigt kräver den inte jättemycket skötsel. Den är dessutom billig att utfodra. Däremot behöver den en relativt stor bur som ska städas någon gång i veckan. Den behöver släppas ut minst en gång om dagen och få nytt vatten varje dag. Kaniner tycker om sällskap så det bästa är att skaffa två eller flera kaniner från början. Kaniner lever i snitt i åtta år.
Passar för: Dig som vill ha ett keligt djur som inte är alltför krävande.
Fågel - kan bli gammal Hur sociala fåglar är varierar mycket beroende på art. Generellt är fåglar relativt krävande sällskapsdjur som väsnas och skräpar ner en hel del. En undulat vill ha minst en kompis att bo med i en bur som ska vara så stor att den går att flyga i. En papegoja behöver också sällskap av antingen dig eller en annan papegoja, mycket stimulans och sysselsättning. En undulat blir i snitt 6 till 8 år medan det inte är ovanligt att en papegoja blir 50 år. Passar för: Dig som vill engagera dig mycket i ditt djur. Foto: Feng YuFågel - kan bli gammal Hur sociala fåglar är varierar mycket beroende på art. Generellt är fåglar relativt krävande sällskapsdjur som väsnas och skräpar ner en hel del. En undulat vill ha minst en kompis att bo med i en bur som ska vara så stor att den går att flyga i. En papegoja behöver också sällskap av antingen dig eller en annan papegoja, mycket stimulans och sysselsättning. En undulat blir i snitt 6 till 8 år medan det inte är ovanligt att en papegoja blir 50 år. Passar för: Dig som vill engagera dig mycket i ditt djur. Foto: Feng Yu
Fågel - kan bli gammal
Hur sociala fåglar är varierar mycket beroende på art. Generellt är fåglar relativt krävande sällskapsdjur som väsnas och skräpar ner en hel del. En undulat vill ha minst en kompis att bo med i en bur som ska vara så stor att den går att flyga i. En papegoja behöver också sällskap av antingen dig eller en annan papegoja, mycket stimulans och sysselsättning. En undulat blir i snitt 6 till 8 år medan det inte är ovanligt att en papegoja blir 50 år.
Passar för: Dig som vill engagera dig mycket i ditt djur. Foto: Feng Yu

Vilket sällskapsdjur passar dig bäst?

Publicerad

Det är ett stort beslut att skaffa ett djur. Här är de mest populära sällskapsdjuren i Sverige just nu. Kolla vilket som passar bäst hemma hos dig.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag