Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Varför har vissa jättemånga katter?

Mickie Gustafson är psykolog och hundexpert.

Vad är det egentligen som gör att vi vill omge oss med djur, och kan vi känna samma närhet till en orm som till en hund eller katt?

Psykologen och hundexperten Mickie Gustafson ger sin syn på saken.

Mickie Gustafson har länge studerat djurs betydelse för människors välbefinnande och har skrivit flera böcker om hunduppfostran och om människors sorg när ett husdjur dör.

 

Varför tycker vi om att omge oss med djur?

- Det finns många förklaringar till det. En tror jag är att djuren skiljer sig från oss samtidigt som de har likheter med oss. Vi har lätt att identifiera oss med dem och de kräver omvårdnad, vilket vi mår bra av att ge, men de kräver inte så mycket som en annan människa. En annan förklaring är att vi inte tycker om att vara ensamma.

 

Vad betyder sällskapsdjuren för oss?

- Djur kan få oss att känna oss behövda på ett positivt sätt. Att vi bor och lever som vi gör i dag tror jag ökar vårt behov av att omge oss med djur. Vi har inte längre så många som verkligen behöver oss och som finns nära oss, men sällskapsdjuren klarar sig faktiskt inte utan oss.

 

Varför betraktas sällskapsdjuren av vissa nästan som kärare än familjemedlemmar?

- Relationen till ett djur är på många sätt enklare än den till en annan människa. Djurets kärlek är villkorslös. Den bittra sanningen är också att för en del personer finns det faktiskt ingen annan att knyta an till.

 

Hur kan de påverka vårt mående?

- Att ta hand om djur kan vara avstressande samtidigt som det ger oss rutiner vi mår bra av. Särskilt att ta hand om hundar fyller flera fysiska och psykiska funktioner. De gör ju att vi kommer ut oavsett väder. Vi får frisk luft, rör på oss och knyter kanske kontakter med andra.

- Att klappa djur ger också en positiv effekt rent fysiologiskt eftersom det ökar utsöndringen av må bra-hormonet oxytocin som bland annat gör att hjärtfrekvensen går ner. Vi mår bra av att smeka både djur och människor. Vi blir förstås också glada av att se glada, lyckliga djur som gör glädjeskutt eller möter oss med viftande svans.

 

Är det skillnad på katt- och hundmänniskor och vad består i så fall den skillnaden i?

- Vi föreställer oss gärna att det är skillnad, men skillnaden ligger nog bara i hur vi ser på hund- respektive kattmänniskor. Enligt min erfarenhet är det särskilt kattmänniskor som gärna ser sig som just sådana. Jag tror det beror på att de gillar tanken att de är såna som tycker om självständiga och oberoende djur, och vem gör inte det? Hundmänniskor verkar inte riktigt tänka i samma banor. Kanske beror det på att de inte hittar något som skulle göra dem till extra bra personer bara för att de tycker om hundar.

 

Kan man känna lika stor närhet till en orm eller spindel som till en hund?

- Vi knyter lättare an till mjuka, varma djur med päls eller fjädrar som vi får ögonkontakt med, känner igen oss i och kan interagera med. Ju flera sådana här kriterier som uppfylls desto lättare har vi att känna djup närhet till djuret. Jag tycker emellertid att man ska vara försiktig med att värdera andras känslor, vi vet ju egentligen aldrig vad någon annan känner eller inte känner.

 

Varför samlar vissa på sig mängder med katter?

- Generellt sett tror jag inte man kan säga att det handlar om ett samlarbeteende, att man samlar på katter som man samlar på porslinsfigurer. En orsak tror jag är att det är möjligt att rent praktiskt att ta hand om många katter. Jämfört med att ha flera stora schäfrar är det förhållandevis enkelt och billigt. Då är det lätt hänt att man tycker katten är så fin att man skaffar en till i en annan färg och så vidare. Katten är en solitär och behöver inte vara i flock, så att ha många katter uppfyller snarare våra behov än deras.