Att ge rätt hundfoder är viktigt. Morötter är bra mat för din hund. Foto: GETTY IMAGES
Att ge rätt hundfoder är viktigt. Morötter är bra mat för din hund. Foto: GETTY IMAGES

Vad ska hunden äta? Koll på bästa kosten!

Publicerad

Bra mat i kombination med mycket glädje, smek och lek ger din hund ett härligt liv.

Men hur ska du hitta rätt i foderdjungeln? Eller ska du laga egen hundmat?

Det du stoppar in får du ut.

Hyllorna i djuraffärerna svämmar över av olika hundmatsmärken och det är inte alltid lätt att veta vad man ska välja.

- Det är en djungel, säger veterinär Anita Nyman som driver Årstakliniken. Men när man serverar köpt hundfoder vet man att hunden får i sig det den behöver i rätt proportioner. De stora hundmatsfabrikanterna gör omfattande studier och forskar på vad som är bäst för hundarna. De ska ha ett foder som är väl balanserat av protein, fett och kolhydrater. De allra flesta större hundmatsmärkena har tillgodosett det behovet.

Foder för olika raser

Inte nog med att det finns massor av olika märken, det finns minst lika många varianter av foder hos varje märke. Till exempel foder för dräktiga tikar, för kastrerade hundar, kräsna, känsliga magar och för dem som behöver gå ner eller hålla vikten. Dessutom finns det nästan ett specialfoder för varje ras. En del kan du köpa i djuraffären och andra säljs bara hos veterinären.

- Självklart handlar det om välja foder beroende på vilken storlek på ras man har. Och beroende på om hunden jobbar mycket, om den har lätt för att gå upp i vikt eller är lite tunnare.

En grundregel för om hunden får rätt foder är att titta på hur den mår. Den ska vara pigg och glad, ha blank, fin päls, ha bra avföring, vara normal i hullet och gilla sitt foder.

Laga egen mat till hunden

För femtio år sedan fanns det ingen färdig hundmat att köpa. Då lagade man sin egen mat till hunden och de klarade sig bra. Att laga sin egen hundmat är ett suveränt sätt att slippa vara villrådig inför det enorma utbudet. Det är lätt, prisvärt och tryggt att veta precis vad som hunden får i sig, dessutom minskar risken för allergier.

I hundmaten kan du till exempel blanda i lika delar kött i alla former, benfri fisk, nötvom, morötter, vitkål, pasta, potatis eller kokt ris. Ofta funkar det att frysa in så att du lätt kan servera fräsch mat varje dag.

- Enkelt uttryckt ska den dagliga ransonen bestå av en blandning av kött, ris och grönsaker där man sätter till vitamin- och mineralersättningar, säger Anita Nyman och tillägger att det är viktigt att känna till ingredienserna och deras näringsvärden så att man undviker misstag.

Hunden mår inte bra av matrester

Och hur är det med vår mat då? Hunden är ingen liten människa. Den mår absolut inte bra av att bara äta matrester! Den tycker att vår mat luktar ljuvligt och vill så gärna smaka. Vilket inte betyder att vår mat är bra för den. Många hundägare ger sin raring något gott från kylskåpet om den inte vill ha fodret. Men hunden älskar dig inte mer för att du ger den en köttbit när den inte vill äta det som serveras.

- På 30 sekunder lär den sig att man får en köttbit om man inte äter det som ställs fram. Och sedan riskerar du att få steka kyckling i åratal. Det gäller att härda ut för till slut äter hunden det som bjuds av den enkla anledning att den är hungrig.

Tre recept för din hund

Jum-Jums buljong- kokta kycklinglever

Du behöver:

500 g kycklinglever

1 tärning köttbuljong

3 dl okokt ris

1 knippe persilja

Så gör du:

Koka upp kycklinglevern i buljongen.

Koka riset separat, finhacka ­persiljan.

Blanda allt och servera. Glöm inte att blanda i vitaminer och mineraler. Frys in i portioner.

Mimmis älsklingsgodis

Du behöver:

Färdiglagad blodpudding

Så gör du:

Skär färdiglagad blodpudding i små tärningar.

Torka dem i 80 till 90 graders ugnsvärme med ugnsluckan lite på glänt tills de är genomtorra.

Efter ungefär tre kvart är godiset klart att avnjuta.

Luddes godaste röra

Du behöver:

3-3,5 liter vatten

1 tärning hönsbuljong

300-400 gram köttfärs eller ­lammfärs

500 gram okokt korngryn

200 gram blodpudding

4 stora rivna potatisar

Så gör du:

Koka allt på svag värme en ­halvtimme, blanda i vitaminer och mineraler, frys in i portioner.

Kicki Biärsjö

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag