Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tuff värme för igelkott – så kan du hjälpa den

Värmen har skapat problem för igelkotten. Foto: Jocke Berglund

Värmen har skapat problem för den fridlysta igelkotten, då matfavoriter drar sig undan. Så trädgårdsvännen kan behöva lite hjälp.

– Man får gärna ge dem lite vatten och mat, säger Per Bengtson på Naturskyddsföreningen.

Igelkottsinventeringen

 

  • Inventering pågår till september. Rapporterna skickas vidare till Artdatabanken, som bevakar och analyserar tillståndet för Sveriges arter.
  • Den startades då uppgifter pekade på att igelkotten är på tillbakagång.
  • Hittills visar resultaten att igelkotten finns i flera större tätorter men verkar ha minskat på landsbygden – även i områden där huvudfienden grävlingen saknas.
  • Flest rapporter har skickats in från Uppsala, Stockholm, Gotland, Borlänge, Umeå och Piteå.

Källa: Naturskyddsföreningen (TT)

Helst äter det taggiga djuret mask och sniglar. Men vid torka försvinner maten längre ned under jord. Många igelkottar har påträffats utmärglade och mammorna har svårt att ta hand om sina ungar. Så har man en igelkott nära kan det vara dags att tagga upp med mathjälp.

– Varierar man kosten är det ingen fara för att de ska bli för beroende av oss människor. Uppblött kattmat eller matrester går bra men låt bli komjölk, säger Per Bengtson.

Han är biolog och projektledare för Naturskyddsföreningens igelkottsinventering. Med en månad kvar kan de konstatera att djuren är populära. Över 10 000 rapporter har skickats in via hemsidan.

Äter mördarsniglar

– En överväldigande respons. Mest förbluffande är att igelkottarna etablerat sig långt norrut, från Gällivare har vi fått in 18 rapporter.

Något annat som överraskat är ett tiotal uppgifter om igelkottar som mumsat på mördarsniglar.

– Hur mycket igelkottarna påverkar de invasiva sniglarna är för tidigt att säga, de står nog inte högst upp på menyn. Men det är ett extra argument för att värna om igelkotten, säger Bengtson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!