Värmen har skapat problem för igelkotten. Foto: Jocke Berglund
Värmen har skapat problem för igelkotten. Foto: Jocke Berglund

Tuff värme för igelkott – så kan du hjälpa den

Publicerad

Värmen har skapat problem för den fridlysta igelkotten, då matfavoriter drar sig undan. Så trädgårdsvännen kan behöva lite hjälp.

– Man får gärna ge dem lite vatten och mat, säger Per Bengtson på Naturskyddsföreningen.

Helst äter det taggiga djuret mask och sniglar. Men vid torka försvinner maten längre ned under jord. Många igelkottar har påträffats utmärglade och mammorna har svårt att ta hand om sina ungar. Så har man en igelkott nära kan det vara dags att tagga upp med mathjälp.

– Varierar man kosten är det ingen fara för att de ska bli för beroende av oss människor. Uppblött kattmat eller matrester går bra men låt bli komjölk, säger Per Bengtson.

Han är biolog och projektledare för Naturskyddsföreningens igelkottsinventering. Med en månad kvar kan de konstatera att djuren är populära. Över 10 000 rapporter har skickats in via hemsidan.

Äter mördarsniglar

– En överväldigande respons. Mest förbluffande är att igelkottarna etablerat sig långt norrut, från Gällivare har vi fått in 18 rapporter.

Något annat som överraskat är ett tiotal uppgifter om igelkottar som mumsat på mördarsniglar.

– Hur mycket igelkottarna påverkar de invasiva sniglarna är för tidigt att säga, de står nog inte högst upp på menyn. Men det är ett extra argument för att värna om igelkotten, säger Bengtson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag