De flesta rävar som får skabb dör. Foto: Colourbox
De flesta rävar som får skabb dör. Foto: Colourbox

Svenska hundar har smittats med rävskabb

Publicerad

STOCKHOLM. Rävskabb tycks öka på många håll i landet. Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) uppskattar att de fått in fler rapporter än vanligt hittills i år.

– Många ringer ju bara för att de har hittat en död räv med skabb på tomten eller i närheten och vill ha den bortplockad, säger Caroline Bröjer, biträdande statsveterinär på SVA.

Någon statistik över antalet rapporter om räv med skabb förs inte, men Caroline Bröjer tycker att det går att se en ökning i antalet samtal under våren och försommaren. SVA har fått in rapporter från flera håll i landet. Bland annat Västerbotten, Västernorrland och Stockholmsområdet.

De angripna rävarna söker sig gärna till bostäder för att leta efter föda. Tidningen Mitt i berättade häromdagen att rävar med skabb härjar i villaområden i Vallentuna norr om Stockholm. Rävarna har till och med tagit sig in i hus och uppemot 30 hundar kan ha smittats.

Många lodjur smittade

Caroline Bröjer berättar att det även var ovanligt många lodjur som smittades med skabb under förra året, det rör sig om samma skabb-grupp som räven. Smittade hundar blir friska efter någon veckas behandling, men de allra flesta rävar och lodjur som får skabb dör.

– I princip dör de av utmärgling, de orkar inte jaga och dör i svält.

Kan smitta människor

Hundar kan smittas av skabb både genom direkt kontakt med rävar eller genom att skabbkvalster fastnat på platser där smittade djur har rört sig. Även människor kan smittas, men det är mycket ovanligt och ger endast kortvariga besvär.

För den som hittat en död räv som man misstänker har skabb är rådet att skicka in den till SVA för obduktion. Tänk bara på att inte röra räven utan handskar eller annat skydd.

– Alternativet är att gräva ner eller bränna djuret, så att man inte sprider smittan vidare till hundar och andra djur som vistas i området, säger Caroline Bröjer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag