Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svar på fem vanligaste frågorna om din hund

Att ha en fyrbent älskling är otroligt mysigt – men kan också leda till oro. Fredrik Steen ger dig svar på fem vanliga frågor.Foto: Christian Örnberg

Bajs i soffan, skall i hall och olydnad på promenaden.

Din Hund låter experten Fredrik Steen reda ut läsarnas fem vanligaste hundproblem.

  • Vår hund protesterar genom att kissa och bajsa när hon lämnas ensam hemma - hur får vi henne att sluta?

Svar: Hundar kan inte protestera. Det som sker är att hunden blir stressad över att lämnas ensam, något ni måste hjälpa henne med. Använd ett begränsat utrymme och placera hunden här efter en uttröttande promenad, gärna med ett tuggben. När hunden är lugn i utrymmet kan ni släppa ut hunden igen. Snart kan den lämnas ensam i hemmet.

  • Hur tidigt kan man börja träna lydnad med en liten valp?

Svar: Det kan man göra mer eller mindre direkt då valpen börjar känna sig hemma. All bra lydnadsträning bygger på positiv förstärkning, att man belönar valpen då den gör något som man vill att den ska göra. Faktum är att ju tidigare du börjar med detta, desto bättre är det. Träna på!

  • Vad gör jag åt att min hund springer ut i hallen och skäller som en besatt så fort det ringer på dörren?

Svar: Hunden tror sig ha rollen att ta hand om besök. Du måste "äga" hallen och besöket, då kommer snart hunden att tystna. Visa att den inte har i hallen att göra då det kommer besök genom att gå sakta till hallen och med kroppsspråk samt fysisk kontakt visa att hallen är din - på liknande sätt som om hunden hoppade upp på bordet och åt från din tallrik. Snart kommer hunden att förstå att du tagit rollen som ledare.

  • Från första steg utanför bostaden drar hunden något otroligt i kopplet – hur stoppar jag det?

Svar: Detta vanliga problem grundar sig ofta i understimulans. Du måste bli mer intressant och roligare i din hunds ögon, allt annat än du själv är intressant för hunden på promenader. Hitta på roliga små lekar på promenaden då och då, ge hunden en godisbit då den tittar på dig och så vidare. Du måste helt enkelt bli mer värd för din hund, samt ge din hund mer stimulans.

  • Är blandraser friskare och bättre än renrasiga hundar?

Svar: Ja och nej! Enligt försäkringsbolagens statistik är blandraser en medelhund då det gäller friskhet och sundhet. Det finns hundraser som är betydligt friskare, men också sjukare. Jag är personligen övertygad om att en blandrashund generellt sett är just mer eller mindre en medelhund i många olika sammanhang. Personligen tycker jag dock att blandraser ofta är otroligt söta och fina.