Foto: Colourbox, Thinkstock
Foto: Colourbox, Thinkstock

Sugen på hund? Här är åtta populära raser

Publicerad

Guide. Lugn familjehund eller sprallig jakthund? Det är helt upp till dig att bestämma.

Vi har tittat närmare på de åtta populäraste raserna.

1 Tysk schäferhund

Lättlärd & lyhörd hund.

Allmänt: Den tyska schäfern har under många år varit en av Sveriges populäraste hundraser. Med tanke på dess arbetsvilja och vilja att vara husse eller matte till lags är det inte särskilt förvånande. Mankhöjd 55-65 centimeter.

Historik: Som hundtyp är det en gammal hund, arkeologer har hittat kranier identiska med schäferhunden från 2000 år f Kr. Under 1800-talet användes schäferhunden som vakthund och vallande fårhund.

Passar dig som: Vill jobba med din hund och som vill ha en lättlärd och lyhörd kamrat. Schäfern passar inom de flesta områden, inom samtliga bruksgrenar, men också inom agility och som draghund.

Tänk på att: Schäferhunden ursprungligen är en vakthund, som alltså har en del vaktinstinkt. Den mår bäst när den får jobba och fungerar utmärkt som familjehund.

2 Golden retriever

Arbetsvillig & nyfiken.

Allmänt: Vänlig, lugn och arbetsvillig familjehund. Den är känd för att vara anpassningsbar, och mår allra bäst när den aktiveras. Den fungerar bra inom de flesta arbetsområden. Mankhöjd 51-61 centimeter.

Historik: Golden retrievern kommer från gränstrakterna mellan Skottland och England och kan dateras från senare delen av 1800-talet. Till Sverige kom den först under 1950-talet.

Passar dig som: Vill jobba med din hund, men som kanske vill göra olika saker. Golden retrievern är en allroundhund, och fungerar lika bra vid fågeljakt som vid lydnad eller kantarellsök.

Tänk på att: Den är arbetsvillig, nyfiken, och mår dåligt om den inte får jobba.

3 Labrador retriever

Vänlig familjehund, vill ha mycket motion.

Allmänt: Vänlig, lugn och lättlärd hundras som länge varit en av de populäraste raserna i Sverige. Hunden blir relativt stor, mellan 55 och 57 centimeter i mankhöjd.

Historik: Enligt sägnen avlades labradoren fram i Kanada där fiskare använde hunden för att simma i land med båtarnas förtöjningsrep. Rasen kom till Storbritannien i början av 1800-talet och användes som apportör vid småviltsjakt.

Passar dig som: Vill ha en vänlig familjehund att jobba med. Den är lättlärd och arbetsvillig och används ofta som apporterande fågelhund.

Tänk på att: En labrador behöver arbeta och mår bäst när den får använda sitt huvud. Ge den därför kluriga arbetsuppgifter och var noga med motionen.

4 Chihuahua, långhårig

Kaxig personlighet.

Allmänt: Världens minsta hundras som gjort kometkarriär på listor över populäraste hundraserna världen över. Kelig liten hund med kaxig personlighet. Väger mellan 500 gram och 1,5 kilo. Finns ingen höjdangivelse i rasstandarden.

Historik: Gammal hundras som levde vilt i Mexiko hos folkslaget toltekerna under mitten av 1100-talet. rasens ursprung är i övrigt oklart, men man har sett chihuahualiknande hundar på gamla grottmålningar på Malta och i Egypten.

Passar dig som: Vill ha en kelsjuk sällskapshund som inte kräver vare sig särskilt mycket motion eller aktivering. Men precis som alla andra hundar mår den bra av att aktiveras och få använda både kropp och huvud dagligen.

Tänk på att: Trots att chihuahuan är liten är det en hund med en hunds behov.

5 Jämthund

Perfekt jakthund, kräver mycket motion.

Allmänt: Jämthunden har ett utpräglat sinne för jakt. Den är känd för sitt mod. Därför är den extra lämplig som jakthund och används gärna vid björn- och lojakt. Mankhöjden är 52-60 centimeter.

Historik: Jämthunden är inte en särskilt gammal ras först 1946 godkändes den som ras i Sverige. Men även om rasen godkändes sent har den troligtvis funnits mycket länge i vårt land. En starkt bidragande orsak till att jämthunden blev en godkänd ras i Sverige var att försvaret under 1940-talet gjorde försök med att få jämthunden att dra slädar, något som inte fungerade särskilt bra, eftersom jämthunden har en stark egen vilja. Numera används den främst vid älgjakt.

Passar dig som: Vill ha en god kamrat och samarbetspartner under jakten. Hunden behöver få arbeta, och eftersom jaktinstinkten är stark är det olämpligt att enbart ha en jämthund som sällskapshund.

Tänk på att: En jämthund mår inte bra om den inte får jaga. Behöver mycket motion.

6 Cavalier king charles spaniel

För dig som vill ha en mindre hund.

Allmänt: social och aktiv allround hund med vänligt temperament. Mankhöjd: cirka 30-32 centimeter.

Historik: Även om cavalier king charles spaniel godkändes som hundras i England först 1945 är det en ras med gamla anor: det finns bilder på rasen från 1200-talet.

Passar dig som: Vill ha en lite mindre hund, men som ändå vill ha en tålig hund att arbeta med. Den fungerar alldeles utmärkt som familjehund eftersom den är både social och nyfiken.

Tänk på att: Pälsen kräver en hel del borstning, annars tovar den ihop sig.

7 Chihuahua, korthårig

Söt, liten sällskapshund med starkt revirtänk.

Allmänt: En liten sällskapshund som tycker om att umgås med sina ägare. Har, trots att den är världens minsta hund, ett starkt utpräglat revirtänk och den har en stark personlighet. Väger mellan 500 gram och 1,5 kilo. Finns ingen höjdangivelse i rasstandarden.

Historik: Se långhårig chihuahua.

Passar dig som: Vill ha en hund som sällskap och som uppskattar sin närmaste flock. Den är en trevlig hund att arbeta med, även om den inte har lika mycket behov av aktivering som till exempel en golden retriever.

Tänk på att: Bara för att det är en liten och söt hund är det ändå en hund.

8 Shetland sheepdog

Fungerar bra i grupp med andra hundar.

Allmänt: Lätthanterlig och tillmötesgående hund som tycker om att arbeta och att använda sitt huvud. Kallas även sheltie. Mankhöjd en är 36-37 centimeter.

Historik: Ursprungligen användes shetland sheepdogen som gårdshund på Shetlandsöarna. Godkändes av engelska kennelklubben 1914 och den första sheltien kom till Sverige på 1930-talet.

Passar dig som: Vill ha en aktiv och tillgiven hund att arbeta med. Eftersom den ofta trivs med andra hundar, kan den passa med ägare som vill jobba i grupp, till exempel som räddningshund. På grund av sin snabbhet används den ofta i agility.

Tänk på att: Borsta pälsen noggrant, åtminstone en gång i veckan.

 

Fotnot: Listan bygger på Svenska kennelklubbens sammanställning av registrerade hundraser 2014.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag