Expert. Hans Rosenberg från Svenska Kennelklubben med Curly coated retrievern Ecko. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
Expert. Hans Rosenberg från Svenska Kennelklubben med Curly coated retrievern Ecko. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Sugen på att starta en kennel? Så gör du!

Publicerad

Drömmer du om att starta kennel?

Att jobba heltid med sin hobby innebär hårt ­arbete, minimalt med pengar – och en massa kul.

Häng med på vår ­uppfödarskola.

Tänk att kunna ägna sig dygnet runt åt sin hobby. Att faktiskt ha som jobb att åka runt på hundutställningar och tävlingar, att få ägna många timmar åt att träna och fixa med sin hund, att se små valpar växa upp... Och få betalt för det!

Nja. Riktigt så lätt är det naturligtvis inte. Att driva en kennel är ett slitsamt dygnet-runt-arbete som kräver stort ansvarstagande, hårt arbete och lite pengar i fickan.

- Det räcker inte med att tycka att det här med hundar är roligt. Vill du driva en seriös kennel måste du först och främst ha ett brinnande intresse för hundar i allmänhet och "din" hundras i synnerhet, poängterar Hans Rosenberg på Svenska kennelklubben, SKK.

Jobb dygnet runt

En kennel öppnar inte klockan åtta på morgonen och stänger 17, fem dagar i veckan. En kennel är något man lever med, dygnet runt, sju dagar i veckan, 12 månader om året.

Börja alltså med att ta en ordentlig funderare över varför du vill starta ­kennel. Är det för att du vill tjäna pengar gör du bäst i att tänka om direkt. Att föda upp hundar på ett seriöst sätt ger nämligen inte särskilt mycket pengar. Handlar det om att du vill föra din egen hunds gener vidare bör du också fundera ett varv extra.

- Enligt min erfarenhet är de bästa uppfödarna de vars drivkraft är att hela tiden förbättra hundrasen. De som har som mål att avkomman ska bli lite bättre än föräldrarna, säger Hans Rosenberg.

Buffert ett måste

Hans tips är att börja med att skaffa sig all tillgänglig kunskap om sin ras. Först då man kan man ta ställning till vilken hund som är lämplig att gå i avel. Därefter gäller det att söka den hanhund som passar tiken bäst och att kolla så att de hälsoprogram som finns för rasen uppfylls. Det är också viktigt att läsa in sig på hur man bäst bedriver kennelverksamhet.

En ekonomisk buffert är också ett måste om man ska starta kennel. Att ­bedriva en kennel är nämligen en ­ganska dyr historia med många utgifter.

- Bara att registrera kennelnamnet hos SKK kostar 2 500 kronor. Men samtidigt kan registreringen ses som en kvalitetsstämpel då man som uppfödare inom SKK måste följa både grundregler, stadgar och de olika hälsoprogrammen, påpekar Hans ­Rosenberg.

"Var ödmjuk"

Den riktigt kostsamma biten för en kennelägare är också den del som många hundägare tycker är roligast. För att kenneln ska få ett gott rykte krävs det att avelshundarna är ­välmeriterade, att de har visat bra resultat på ­eventuella bruksmeriter och utställningar, ­mentaltester och även ta en titt på ­avelsdjurens syskons meriter. Och det kan kosta att hitta rätt avelshanne.

Innan tiken paras rekommenderar SKK att man som uppfödare tecknar en avelsförsäkring på tiken.

- Mitt bästa råd är att vara ödmjuk inför uppgiften, lyssna på beprövad ­erfarenhet och tänka på det arv du ­förvaltar som ska räcka längre än till första generationen!

 

Av: Anna-Maria Stawreberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag