Det kan kosta massor att gå till veterinären. Men de får inte en krona i skattepengar. Så är det verkligen dyrt?
Över hela branschen vilar Sveriges veterinärförbund.
- Vi var väldigt skeptiska till lågprisveterinärer eftersom vi var rädda för att det innebar en risk att kvaliteten blev lägre, men vi får se hur det utvecklar sig, säger Johan Beck-Friis informationsansvarig på förbundet.
Riskkapitalister köper upp djursjukhus och veterinärkliniker och de vill förstås ha avkastning på sin investering. Det kan leda till onödiga behandlingar och provtagningar som du får betala och din hund eventuellt lida för. Samtidigt kan tillgängligheten öka och vården bli bättre.
■ VETERINÄR 1: Traditionalisten
Djursjukhusgruppen är nästan regerande på veterinärmarknaden. Här ingår fyrtio djursjukhus över hela landet och även i Norge och Danmark.
- Vi är ledande i Norden. En del av djursjukhusen är modernast i Europa, säger vd Peter Dahlberg.
Många djurägare tycker att priserna är höga.
- Tittar man lite mer ingående på den skattefinansierade humanvården så förstår man snabbt att veterinärbranschen håller rimliga priser. Att erbjuda bra, kvalificerad veterinärvård kostar mycket och eftersom den inte finansieras via skattepengar är veterinären tvungen att ta ut beloppen för att få verksamheten att gå ihop.
Veterinäryrket innebär långa utbildningar och dyr utrustning.
- En veterinär har fem och ett halvt års utbildning, specialistveterinärerna ännu fler. Den högteknologiska utrustningen är dyr. Det är också därför veterinärvård kostar.
"Bra för ägarna"
Peter tycker att det är bra med konkurrens.
- På Djursjukhusgruppen tar vi varmt emot nya aktörer på marknaden. Just nu händer det mycket i branschen och inte minst är det bra för djurägarna. Förr gick man normalt till sin vanliga veterinär vad det än gällde, numera har man ett större utbud med aktörer som erbjuder olika produkter och tjänster och som har olika kompetens och utrustning. Man får alltså en större valfrihet.
Djurägarna ställer högre och högre krav på sin veterinär.
- Kunderna är så mycket mer pålästa i dag. Man frågar mer, läser på nätet och har helt enkelt större kunskap än förr. På Djursjukhusgruppen integrerar vi alltid djurägaren i behandlingen, vi lägger mycket tid på att matte och husse verkligen vet vad vi gör och varför. Ingen ska gå från oss och undra vad som egentligen hände.
Höga kostnader
I Sverige är åttio till nittio procent av alla hundar försäkrade.
- De flesta får verkligen den vård som de behöver. Om en oförsäkrad hund behöver behandling ger vi naturligtvis den det även om djurägaren inte har pengar. Om man inte har pengar att betala veterinären går det att ordna betalningen på annat sätt, till exempel genom fonder, stiftelser eller finansieringsbolag. I undantagsfall kan vi rekommendera avlivning.
Att ha hund är som bekant även ett stort ekonomiskt ansvar.
- Det kan innebära väldigt höga kostnader att ha hund. Vilken bransch det än gäller är det svårt att förstå att man vill ha en tjänst utförd då man inte har pengar. Den bistra sanningen är att om man ska driva en verksamhet företagsmässigt kan man inte samtidigt idka välgörenhet.
■ VETERINÄR 2: Uppstickaren
Våren 2011 skrällde det till i veterinärvärlden. Då öppnade budgetveterinären Cityveterinären i Malmö.
- Vi kan hålla mellan 20 och 25 procent lägre priser genom att vi pressar våra leverantörer och har förhandlat oss till en låg hyra. Däremot tjänar våra anställda lika mycket som på andra veterinärkliniker, säger klinikchefen Morteza Asghary.
Sväljer många andra veterinärer leverantörernas priser?
- Så gör vi inte affärer. Vi prutar och förhandlar som i vilken annan bransch som helst. Det gjorde vi också när vi köpte vår avancerade utrustning för ultraljud, digitalröntgen och gastroskopi.
Morteza Asghary menar att det är en fara med höga veterinärpriser.
- Många sitter hemma och hoppas på att symtomen ska gå över därför att man inte har råd att gå till veterinären. Alltså är det djuren som blir lidande av prissättningen. Dessutom finns det en risk att man överbehandlar. Om en klinik köpt en skanner vill man naturligtvis utnyttja den och vid minsta misstanke om att man skulle behöva skanna föreslår man en sådan behandling. Allt för att hålla budget.
Vill vara personliga
Till Cityveterinären kommer det massor med patienter, enligt Morteza Asghary.
- Eftersom vi har så många kunder är vår omsättning lika hög som kliniker som varit i gång i tio år. Även om kundflödet är lika stort som på ett djursjukhus lägger vi oss vinn om att vara personliga. Varje patient är ju en djupt älskad familjemedlem och ska behandlas som en sådan.
Många av kunderna har, enligt Morteza Asghary, inte haft råd att gå till veterinären.
- En del har inte vaccinerat sin hund på flera år, andra hundar har hemska munnar, fulla av ruttna tänder. En livmoderinflammation kommer till exempel plötsligt och man måste åka till veterinären. Om hunden är oförsäkrad betyder det avlivning på de flesta kliniker, om matte inte har pengar. Vi vill rädda alla djur så vi erbjuder en avbetalningsplan i stället. Ingen har misskött den!
Företaget växer
- Och om vi misstänker diabetes och tar ett blodprov förklarar vi att resultatet av provet kan innebära livslång behandling. Så gör vi med alla behandlingar. Det är en självklarhet att djurägaren är med i processen.
Cityveterinären växer.
- I början av juni öppnar vi ett djursjukhus i Örebro med samma låga priser som i Malmö. Här kan vi göra mer komplicerade behandlingar som kräver att djuret behöver ligga kvar, kanske i flera dygn. Örebro är först, sedan planerar vi att öppna fler kliniker och djursjukhus över hela Sverige.
Morteza Asghary är övertygad om att branschen kommer att följa efter Cityveterinärens koncept.