Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sniff! Varför nosar hundar på allting?

Foto: GETTY IMAGES

Är du glad, rädd eller arg? Nosen berättar för hunden hur du mår. Och när din hund nosar på lyktstolpen vet den vad grannhunden ätit till middag. Att nosa är som att läsa morgontidningen.

Varför...

 ...nosar hunden på lyktstolparna och marken under morgonpromenaden? För hunden är nosandet ett sätt att tolka omgivningen och ett sätt att uppdatera sig. Den får information om vem som löper, vilket humör hundarna som gått där tidigare är på och vad de andra ätit.

 

...nosar mina båda hundar på varandra om den ena varit ute på äventyr? Genom att nosa av kompisen får hunden som varit hemma nödvändig information om vad han eller hon varit ute på för äventyr. De får också chans att läsa av sinnesstämningen på varandra.  

 

...nosar min hund på andra, okända hundar? Genom att nosa på varandra kan hundarna, med hjälp av andra signaler som till exempel kroppsspråket, läsa av om den andra är vänskapligt sinnad.  

 

...nosar min hund på våra gäster? Luktsinnet är ett av sinnena som hundar använder för att tolka olika saker. Genom att lukta på människor får hunden mycket information, bland annat kan hunden lukta sig till rädsla eller vrede.

 

...nosar min hund i hundkorgen varje gång vi varit ute? Den kan ju ha fått ovälkommet besök under promenaden. Därför nosar hunden ofta av sin sovplats extra noga. Det kan också handla om att hunden helt enkelt bäddar genom att böka runt med nosen.  

 

...nosar min hund på andras urin? Doften av urin säger mer än vad vi människor kanske vill tänka på. Den kan till exempel berätta om en tik är på väg att löpa, om den som kissat där är frisk eller sjuk.

 

...nosar min hund i luften? Det finns mängder av spännande dofter som svävar runt. En hund kan inte stänga av sin nos och använder den ständigt.  

 

...nosar min hund genom dörrspringan när vi åker bil? Det är en fullkomlig doftexplosion som hunden möter när den åker bil. Man kan nästan likna det med att hunden läser en form av doftkarta.

 

Källa: Pedigree.se med flera

Du har redan sett det. Hur din hund kan ägna en evighet åt att intresserat lukta på lyktstolpen där grannskapets hundar slår sin morgondrill. Hur samma hund med en enorm nyfikenhet nosar i rumpan på mötande hund, eller vänskapligt och nyfiket nosar i skrevet på de mänskliga middagsgästerna ni bjudit hem.

- För hunden är nosandet ett sätt att undersöka omgivningen. Att till exempel nosa på kvarters lyktstolpar ger en uppfattning om vilka hundar som varit där, förklarar Anne-Marie Folkesson, utbildningsansvarig på Svenska Brukshundsklubben.

Som att läsa tidningen

Man kan likna det frenetiska nosandet med hur vi människor läser morgontidningen. Med den stora skillnaden att hunden får oändligt mycket mer information om omgivningen genom att nosa runt. "Aha, ska Fiona ha valpar!", "Oj, nu är Rocky rädd, undrar vad som har hänt?", "Dags att göra en stöt på Daisy, hon verkar vara på.", "Nä, fuskigt. Nu har Hampus fått köttbullar till frukost. IGEN."

Så skulle det kanske ha låtit om hundar tänker som människor, vilket de ju inte gör. Men slutsatserna ovan är slutsatser som forskarna är övertygade om att hundarna faktiskt kan lukta sig till.

220 miljoner luktceller

- Luktsinnet är oerhört viktigt för hunden, det är en del av att vara hund. Dofterna skapar ofta omedelbart känslostämningar hos hunden, säger Anne-Marie Folkesson.

En hund har ungefär 220 miljoner luktceller. En människa har bara en bråkdel: 5 miljoner luktceller.

Det ytterst välutvecklade luktsinnet hjälper hunden att överleva. Utan luktsinnet, ingen mat eller chans till fortplantning.

- En hund kan med hjälp av luktsinnet bedöma om hunden eller människan som varit på platsen nyligen är glad, rädd eller arg, påpekar Anne-Marie Folkesson.

Att en hund hälsar på en annan hund genom att lukta den i analöppningen har en helt naturlig förklaring. Både runt själva analöppningen och på svansen finns flera körtlar som är viktiga för hundens sociala kommunikation, som alltså utstrålar olika doft beroende på vilket humör hunden är på.

Vi drar nytta av det

Hundens enorma luktsinne har också vi människor stor nytta av. Med hjälp av hundar kan tulltjänstemännen spåra upp narkotika, människor som gått vilse kan hittas av specialutbildade sökhundar, i samband med naturkatastrofer som jordbävningar används räddningshundar för att söka överlevande bland rasmassorna, för att bara nämna några exempel.

Men också en vanlig hundägare kan utmana sin hund att utnyttja nosen genom att till exempel göra enkla spårövningar.

- För hunden är det roligt och stimulerande att få använda nosen aktivt tillsammans med sin ägare. Om man har en hund och tränar den att följa ett människospår utvecklas ett fint samarbete mellan hundägaren och hunden, något som är intressant för bägge parter. Lägg gärna godbitar eller leksaker i spåret, så ökar motivationen ytterligare, tipsar Anne-Marie Folkesson.

 

Av: Anna-Maria Stawreberg