Så vet du om din
hund är allergisk

Sigge kliade sig mycket och togs till veterinären. Prover visade att han är allergisk mot kvalster, pollen och flera födoämnen.
Foto: Anna Rut Fridholm

Klåda i öronen eller på tassarna?

Det är ofta det första tecknet.

Då kan din hund vara allergisk.

Det är inte bara vi människor som lider av en rad allergier. Även våra husdjur utvecklar allergier.
-  I procent handlar det om mellan tre till 15 som utvecklar en sorts  allergi. Men det finns en mycket stor rasvariation. Vissa rasar drabbas  hårdare än andra, säger Kerstin Bergvall, veterinär och specialist på  hudsjukdomar.
Hon har jobbat som veterinär i över 30 år, sedan 1989  enbart med dermatologi (hudsjukdomar). Kerstin Bergvall jobbar på  Djurakuten i Stockholm, hon är även forskare och undervisar i ämnet.
- De flesta hundägare har ingen kunskap om allergier så det finns mycket att jobba med, säger Kerstin Bergvall.

Biter och kliar sig

Hur ser man att en hund lider av allergi?
-  Hunden får klåda, den biter, kliar, slickar eller naggar sig. Den har  även återkommande öroninflammationer. Ofta börjar problemen i öronen  eller på tassarna.
Vad bör man tänka på om man har en allergisk hund?
- Det gäller att få snabb hjälp eftersom klåda påverkar livskvaliteten hos hunden.
Och om man inte får det?
-  Det kan leda till att hunden får kroniska förändringar i huden eller i  öronen. Om allergin inte kommer under kontroll kan det leda till att  hunden behöver antibiotika mot infektioner i huden eller i öronen. Det  är inte bra med tanke på risken för resistensutveckling hos bakterier.
Finns det några speciella raser som är mer allergiska än andra?
-  Ja, våra egna studier visar det. Raser som har större risk än  genomsnittshunden att drabbas av allergisk sjukdom är bullterrier,  westie, welshterrier, boxer, schäfer, labrador, golden, rhodesian  ridgeback, staffordshire bullterrier, wachtelhund.
Hur kan man hindra att hundarna utvecklar allergier?
-  Just nu håller vi på med genetiska studier inom högriskraserna. Det  gäller att vi får kontakt både med allergiska och friska hundar som vi  följer upp under fem år.
Sigge kliade sig mycket och togs till veterinären. Prover visade att han var allergisk mot kvalster, pollen och flera födoämnen.

Tips!

Om din hund får klåda, den biter, kliar, slickar eller naggar sig, kan den lida av allergi.

Tänk då på att snabbt få hjälp!