Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så vet du om din
hund är allergisk

Sigge kliade sig mycket och togs till veterinären. Prover visade att han är allergisk mot kvalster, pollen och flera födoämnen.Foto: Anna Rut Fridholm

Klåda i öronen eller på tassarna?

Det är ofta det första tecknet.

Då kan din hund vara allergisk.

Tips!

Om din hund får klåda, den biter, kliar, slickar eller naggar sig, kan den lida av allergi.

Tänk då på att snabbt få hjälp!

Det är inte bara vi människor som lider av en rad allergier. Även våra husdjur utvecklar allergier.
- I procent handlar det om mellan tre till 15 som utvecklar en sorts allergi. Men det finns en mycket stor rasvariation. Vissa rasar drabbas hårdare än andra, säger Kerstin Bergvall, veterinär och specialist på hudsjukdomar.
Hon har jobbat som veterinär i över 30 år, sedan 1989 enbart med dermatologi (hudsjukdomar). Kerstin Bergvall jobbar på Djurakuten i Stockholm, hon är även forskare och undervisar i ämnet.
- De flesta hundägare har ingen kunskap om allergier så det finns mycket att jobba med, säger Kerstin Bergvall.

Biter och kliar sig

Hur ser man att en hund lider av allergi?
- Hunden får klåda, den biter, kliar, slickar eller naggar sig. Den har även återkommande öroninflammationer. Ofta börjar problemen i öronen eller på tassarna.
Vad bör man tänka på om man har en allergisk hund?
- Det gäller att få snabb hjälp eftersom klåda påverkar livskvaliteten hos hunden.
Och om man inte får det?
- Det kan leda till att hunden får kroniska förändringar i huden eller i öronen. Om allergin inte kommer under kontroll kan det leda till att hunden behöver antibiotika mot infektioner i huden eller i öronen. Det är inte bra med tanke på risken för resistensutveckling hos bakterier.
Finns det några speciella raser som är mer allergiska än andra?
- Ja, våra egna studier visar det. Raser som har större risk än genomsnittshunden att drabbas av allergisk sjukdom är bullterrier, westie, welshterrier, boxer, schäfer, labrador, golden, rhodesian ridgeback, staffordshire bullterrier, wachtelhund.
Hur kan man hindra att hundarna utvecklar allergier?
- Just nu håller vi på med genetiska studier inom högriskraserna. Det gäller att vi får kontakt både med allergiska och friska hundar som vi följer upp under fem år.
Sigge kliade sig mycket och togs till veterinären. Prover visade att han var allergisk mot kvalster, pollen och flera födoämnen.