Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så hanteras hundens sommarplågor bäst

Högt gräs är kul – men här kan det dölja sig både fästingar och ormar.

Sommaren är inte bara ledig tid och sköna, soliga dagar. Den innebär också risker för din hund. Undvik fallgroparna och njut av sommaren tillsammans!

Både lusten att träna med hunden och att vara ute så mycket som möjligt brukar komma som ett brev på posten tillsammans med de långa, varma och ljusa dagarna.

Sköna turer i skogen, långa ­träningspass.

Och då och då en ­välbehövlig ­vilostund i välvädrad bil medan matte eller husse gör några ärenden.

– Vi veterinärer har väldigt mycket att göra sommartid, konstaterar ­Annika Kozok, veterinär på Djurkliniken ­Roslagstull.

■ FÄSTINGAR

Fästingar hör liksom till, men kan också bli direkt farligt om fästingen bär på någon smitta.

– De flesta är rädda för borrelia, men det som är riktigt allvarligt är framför allt risken för ehrlichios/anaplasmos, säger Annika Kozok.

Ehrlichios/anaplasmos är en infektion som sprids genom att en smittad fästing suger sig fast på hunden, som efter några dagar får ledvärk och feber. Infektionen behöver behandlas med antibiotika.

– Naturligtvis leder långt ifrån alla fästingbett till ehrlichios/anaplasmos. Men eftersom fästingarna är obehagliga och risken för smitta alltid finns ska man ta bort fästingen så fort som ­möjligt, säger Annika Kozok.

Så ska du agera:

Din hund har fått ovälkommet besök av blodsugande parasiter som kan sprida både borrelia och den ­allvarligare infektionen anaplasmos, som tidigare hette ehrlichios.

Symptom: Både ehrlichios/anaplasmos och borrelia yttrar sig i ledvärk, trötthet, feber och nedsatt aptit.

Vad kan du göra: Förebygg genom att omedelbart ta bort en fästing när du ser den. Dra eller vrid loss fästingen, antingen med hjälp av fästingborttagare eller med dina fingrar. Inte smör eller tinner. Tvätta med alsollösning efteråt. Det är ingen katastrof om huvudet blir kvar. Gå igenom hundens päls noga varje dag.

Risker: Förutom att det är obehagligt med fästingar kan din hund bli sjuk och få nedsatt allmäntillstånd.

Visste du att: Det finns särskilda halsband och droppar som skrämmer bort fästingarna. Kolla på närmaste apotek. Fästingar trivs bäst i fuktiga miljöer och i högt gräs. Olika hundar har olika lätt att få fästingar.

■ VÄRMESLAG

Varje sommar dör hundar helt i onödan av värmeslag. Oftast beror det på att hundägaren har låtit hunden stanna kvar i bilen, som snabbt blir en bastu.

- På bara en timme kan temperaturen i en bil gå från behagliga 20 grader till 60 grader. För en hund blir det snabbt livshotande, konstaterar Annika Kozok.

Det är alltså allvarligare för en hund att vistas i för varm miljö än vad det är för en människa. ­Orsaken är att en hund inte kan reglera temperaturen som vi ­människor kan.

- En hund har bara svettkörtlar på tassarna och kan bara flåsa eller lägga sig på kallt underlag för att reglera värmen, säger Annika Kozok.

Så ska du agera:

Hunden har vistats i bilen eller annan varm miljö. Kanske har den jobbat hårt under en varm dag.

Symptom: Hunden är slö och ­medtagen.

Vad kan du göra: Få omedelbart in hunden i skuggan. Sänk temperaturen långsamt. Kyl försiktigt ner den, antingen genom att ställa hunden i rinnande vatten eller genom att linda in den i våta handdukar. Ge den att dricka om möjligt. Kontakta veterinär!

Risker: Hunden kan dö av värmen. Den kan också hamna i chock om du kyler ner den för fort.

Visste du att: Om du ser någon ­annans hund i en varm bil kan du skicka ett sms till transportstyrelsen som kan ge dig namnet på bilens ägare direkt i mobilen. Messa bilens registreringsnummer till 72503 (kostar 3 kronor per sms). Du har också rätt att slå in bilens ruta om läget är akut. Se dock till att du har ett vittne.

■ HUGGORMSBETT

Huggormsbett kan vara riktigt allvarligt för en hund.

- En hund som blivit biten av en huggorm ska alltid tas till veterinären så fort som möjligt, påpekar Annika Kozok.

Det är naturligtvis inte alltid det enklaste att ta sig till veterinär, särskilt inte om man är på tur eller ute i skärgården. Samtidigt är det nödvändigt, eftersom ett huggormsbett kan döda en hund. Försök hålla hunden så stilla som möjligt, om du kan ska du bära den bitna hunden till bilen.

Som hundägare är egentligen det enda man kan göra att förebygga genom att undvika huggormsrika områden.

- Förr gavs många hundägare rådet att alltid ha med sig kortison, men det finns inga bevis på att det hjälper, säger Annika Kozok.

Så ska du agera:

Din hund har blivit biten av en huggorm. Kanske ser du två märken efter tänderna.

Symptom: Din hund har ­svullnat upp och verkar vara rejält medtagen.

Vad du kan göra: Det enda man kan göra som hundägare är att ligga steget före. Vet du med dig att ni vistas i huggormsrika områden. Håll utkik och stampa hårt i marken. Har hunden blivit biten ska ni ta er till veterinären omedelbart. Håll hunden så stilla som möjligt.

Risker: I värsta fall kan njurar och lever slås ut och hunden dör.

Visste du att: Olika ormar har olika mycket gift. Tyvärr vet man aldrig från början hur mycket gift hunden fått i sig, därför bör man alltid agera utifrån att hunden fått i sig en hög dos. Hos veterinären blir hunden inlagd i tre dygn och får dropp under observation.

 

Av: Anna-Maria Stawreberg