Hundpsykolgen Ulla-Britt Östlund kan knepen för att undvika allergi. Klicka vidare för tips på hundraser som anses vara mer allergivänliga än andra.Hundpsykolgen Ulla-Britt Östlund kan knepen för att undvika allergi. Klicka vidare för tips på hundraser som anses vara mer allergivänliga än andra.
Hundpsykolgen Ulla-Britt Östlund kan knepen för att undvika allergi. Klicka vidare för tips på hundraser som anses vara mer allergivänliga än andra.
Bichon frisé.Bichon frisé.
Bichon frisé.
Dvärgpudel. Foto: Design PicsDvärgpudel. Foto: Design Pics
Dvärgpudel. Foto: Design Pics
Labradoodle.Labradoodle.
Labradoodle.
Malteser.Malteser.
Malteser.
Storpudel. Foto: Marina MaslennikovaStorpudel. Foto: Marina Maslennikova
Storpudel. Foto: Marina Maslennikova
Mexikansk nakenhund. Foto: Alexey KuznetsovMexikansk nakenhund. Foto: Alexey Kuznetsov
Mexikansk nakenhund. Foto: Alexey Kuznetsov
Chinese Crested dog/ Kinesisk nakenhund. Foto: Eric Isselãéâ EChinese Crested dog/ Kinesisk nakenhund. Foto: Eric Isselãéâ E
Chinese Crested dog/ Kinesisk nakenhund. Foto: Eric Isselãéâ E

Prosit! Vill du skaffa hund trots allergi?

Publicerad

Kan man ha hund om man är allergisk och vilken hundras ska man då välja? Här möter du allergiska Ulla-Britt ­Östlund som haft hund i hela sitt liv utan större ­bekymmer. Ta del av råden som kan ­förverkliga din hunddröm!

Enligt Astma- och allergiförbundet­ finns det inte några allergifria raser. Ändå finns det många hundägare som är ­allergiska och älskar sitt hundliv. Hur går det ihop?

Hundpsykolog ­Ulla-Britt Östlund, 54, växte upp på ett jordbruk med många djur. Och trots att hon varit allergisk mot pälsdjur sedan hon var fyra år har hon alltid haft hund i hela sitt liv utan större problem.

- Mamma och pappa förstod min passion och när jag var sex år kom den stora lyckan: Tussi! De hade köpt en liten vovve till mig som var blandning av pudel och malteser. Lilla Tussi passade ihop med min allergi och glädjen var fullständig, berättar ­Ulla-Britt.

Tror man vänjer sig

Sedan dess har Ulla-Britt haft fyra hundar.

- Min första hund som vuxen var en engelsk setter, sen har jag haft två schäfrar och en collie. Jag blev allergisk mot schäfrarna då de var valpar, besvären varade i två månader men sedan försvann de. Jag tror att man vänjer sig, svårare än så är det inte. Den engelska settern och collien klarade jag på en gång. Det verkar vara så för mig att desto mer päls desto mindre allergisk blir jag. Dessutom har jag drivit hundkafé i tre år. Då blev jag rejält ­snuvig ­speciellt när någon spanielras kom på ­besök. Men jag vande mig och snuvan gick över, berättar hon.

Är idag hundpsykolog

I dag har Ulla-Britt en phalène och en papillon.

- Dem kunde jag sätta näsan i på en gång. Aldrig har jag känt att ett astmaanfall är på gång i deras sällskap.

Ulla-Britt är en erkänt duktig hundpsykolog som hjälpt många hundar att trivas med livet – och ägarna att förstå sina hundar.

Och hon är alldeles säker på att hon haft det mycket jobbigare om hon inte hade exponerats för djur då hon var liten.

- Då hade jag aldrig fått det ­underbara hundlivet som jag har. Tack och lov att ­mamma och pappa ­vågade ge mig Tussi, avslutar ­Ulla-Britt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag