Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Problem med hunden  kan bero på val av ras

Charlotte Swanstein är hundpsykolog.

Hundägare som får problem med sin hund har ofta valt fel ras, berättar Charlotte Swanstein, som arbetat som hundpsykolog sen 1993.
– Läs på om rasen och gör ett personligt hundval, säger hon.

Att göra ett genomtänkt val av ras är A och O för att såväl hundägaren som hunden ska trivas och få ett härligt liv tillsammans, enligt hundexperten Charlotte Swanstein som skrivit en rad hundböcker, bland annat "Välj rätt hund - en bok om det personliga hundvalet" (ICA bokförlag).
– Alltför ofta styrs våra val av känslor, minnen, slumpen - vi kanske hade en moster med en tax, eller gillar grannens retriever. Eller åker och tittar på några valpar och blir förälskade.

Var ärlig

Börja med att vara ärlig mot dig själv och analysera grundligt hur du är som person, uppmanar Charlotte.
– Hur ser min vardag ut – i dag och de närmsta tio åren? Gillar jag bara att vara ute soliga dagar eller kan jag tänka mig att gå i skogen i två-tre timmar när det regnar?
– Hur mycket tid har jag? En hund bör inte vara ensam mer än fyra-fem timmar om dagen.
Läs noga på om rasernas behov och speciella egenskaper - och om deras arbetsbakgrund: Vilket arbete hunden avlats fram för och använts till under den längsta perioden i rasens historia.
– Även om varje hund är en unik individ kan den inte stöpas om i grunden. Är hunden inte avlad för det du tänkt använda den till blir resultatet inte bra.
Alla hundar är barnvänliga, påpekar Charlotte Swanstein, eftersom hundar gillar gemenskap med flera individer, med sin flock.

Ska vara en familjemedlem

– Men det gäller att barnen är hundvänliga och har föräldrar som förstår att sätta gränser för både barn och valpen, tonåringen och unghunden. Hunden ska inte vara en lekkamrat utan en familjemedlem som kanske ibland vill vara med i leken. Om en hund biter har man sen länge gått för långt - alla hundar visar med kroppsspråk långt innan de verkligen biter att de ogillar situationen.
Hundar ger oss glädje, trygghet och naturnära upplevelser, betonar Charlotte.
- Vi hundägare kan ge våra hundar ett meningsfullt och roligt liv där närhet och samarbete med flockmedlemmarna är naturligt i hundens vardag.