Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Montazami skickar sina hundar på spa

Maria Montazamis älskling, Molly, var den sista valpen i kullen och väger inte mer än 2 kilo. Foto: Christian Örnberg

Stor i orden, liten på jorden. Molly ylar som en varg när det ­ringer på dörren. Den lilla malteserflickans många små ­egenheter ­skapar stor glädje hos ­familjen Montazami.

- Jag trodde aldrig att jag kunde fästa mig så här vid en liten hund, säger Maria Montazami.

Om Maria & Molly

Maria Montazami

Ålder: 47 år.

Familj: Maken Kamran och barnen Sara, Hanna, Emma och Nicholas.

Bor: I villa i Laguana Niguel i Orange County utanför Los ­Angeles.

Aktuell: Många järn i elden ­samtidigt, med allt från tv-­program till bloggar. Var nyligen med i "Let's Dance".

Molly

Ras: Malteser.

Ålder: 1 år.

Aktuell: Din Hund-­framträdande.

Rasen Malteser

  • Malteser är en utpräglad sällskapshund med snabb uppfattningsförmåga
  • Malteser hör till gruppen sällskapshundar och är förmodligen en av världens äldsta dvärgrashundraser. Man tror att den har varit en självständig hundras i 2 000 år och från början var den liten som en ekorre. Maltesern är en utpräglad sällskapshund, som även har vakthundsinstinkterna och kan vara duktig i agility. Den är generellt en frisk ras men de vanligaste skadorna är navelbråck och knäledsskador.
  • Malteser är en pigg och vaken hund som gillar det mesta. Den är lika älsklig och tillgiven som livlig och lekfull, med snabb uppfattningsförmåga.
  • Till storleken är malteseren liten vit, dvärghund, med av naturen vit, silkeslen päls. Mankhöjden för hanar är 21-25 centimeter och för honom 20-23 centimeter. Den väger 3-4 kilo.
  • Pälsvården är mycket krävande och den bör kammas minst varannan dag. Ögonen måste hållas torra och rena och öronen plockas rena från hår.
  • Läs mer på:

Rasklubbens hemsida: ­ www.malteserringen.se
Svenska dvärghundsklubben: www.sdhk.net

Det har hunnit gå ett år sedan ­familjen Montazami fick tillskott av den lilla malteser-­flickan Molly. Familjen har sedan ­tidigare hunden Bella, som är en ­korsning ­mellan pudel och malteser.

- Jag hade hört att rasen ska vara ­duktiga djur, trogna hundar, vilket stämmer så bra in på Molly. Hon är glad, snäll och vänlig men ger ifrån sig ett litet kärleksmorr om jag håller henne och någon kommer för nära. Jag är favoriten! säger Maria.

Bits i fötterna

Malteser fungerar, trots sitt vänliga lynne, väl som vakthund. Maria märker av de här tendenserna hos Molly.

- Hon kan ligga i den djupaste ­sömnen, men vaknar så fort jag rör mig, och följer efter. Hon har en liten rolig grej för sig, hon biter i våra fötter och byxben när vi går upp och ner för ­trappan. När någon ringer på dörren skäller hon jättehögt, alltså ylar som en varg. ­Jättepinsamt!

En annan av Mollys egenheter har blivit ett tidskrävande problem i familjen.

- Bella och Molly äter samtidigt, men Molly tar med en liten knaperbit och går in i vardagsrummet, där hon knaprar i sig den på mattan. När hon sedan kommer tillbaka till matskålen har Bella ätit upp resten av hennes mat. Ett tag var Molly jätteliten och Bella jättetjock så nu springer jag med matskålen efter Molly, jättejobbigt.

Minst i kullen

En malteser ska vara 20-25 centimeter i mankhöjd och väga mellan 2,5 och 4 kilo. Lilla Molly var den sista valpen i kullen och väger inte mer än 2 kilo. Maria beskriver henne som ­docksöt med fin kropp och kolsvarta, små ­pepparkornsögon.

- Jag brukar hålla pälsen kort men sist min mamma var och hälsade på föreslog hon att jag kanske ska ha den lite längre, så jag funderar på det.

Molly trimmas en gång i månaden och Maria kammar henne varje dag. En gång i veckan åker hon och Bella i väg och blir badade.

- De är så söta när de kommer tillbaka med små rosetter om halsen.

Maria har alltid gillat hundar men med Molly är det något speciellt. Hon beskriver relationen som "one of a kind", kärleksfull och förstående.

- Molly vet precis när jag ska gå i väg och genast är hon där vid min sida.