Hunden har varit människans bästa vän i minst 27 000 år. Foto: Getty images
Hunden har varit människans bästa vän i minst 27 000 år. Foto: Getty images

Människans vän
i minst 27 000 år

Publicerad

Hunden har funnits vid människans sida betydligt längre än vad man hittills trott. Redan för mellan 27 000 och 40 000 år sedan började hunden distansera sig från vargen och närma sig människan, tror forskarna.

I dag tar vi hunden för given, men dess ursprung är kontroversiellt. Att den kommer från vargen är alla överens om, men när hunden blev hund, så att säga, råder det delade meningar kring.

De flesta studier pekar på ett ursprung för cirka 16 000 år sedan. Men nu visar forskning vid bland annat Stockholms universitet och Naturhistoriska riksmuseet att hunden är betydligt äldre än så, mellan 27 000 och 40 000 år gammal.

Detta tack vare en liten benbit som Love Dalén på Naturhistoriska riksmuseet hittade under en expedition på Tajmyrhalvön i norra Sibirien.

– Det verkar som om hunden domesticerades mycket tidigare än man hittills trott, säger han.

Lång tid

Till en början trodde forskarna att benbiten inte var så gammal. Men de skickade ändå den på kol-14-datering och det visade sig att den var cirka 35 000 år gammal.

Genetiska analyser av arvsmassan visar nu att benet tillhörde en förhistorisk varg som var mycket nära släkt med den gemensamma föregångaren till dagens vargar och hundar.

Men även om hunden började skiljas från vargen för minst 27 000 år sedan, tror forskarna att det tog sin tid – innan hunden blev människans bästa vän.

– Ett tänkbart scenario är att det tog många tusen år innan man på allvar började avla fram hundliknande former, säger Love Dalén.

En teori är att det hela började med att vargar självmant började hålla sig nära människor för att utnyttja överbliven mat.

Släkt med varg

Analyserna visar också att grönlandshundar och siberian huskies har ett större släktskap med Tajmyrvargen än vad andra hundar har.

– Dna är ett otroligt kraftfullt verktyg som på ett direkt sätt kan visa att den siberian husky du ser promenera längs gatan har ett genetiskt släktskap med en varg som levde i norra Sibirien för 35 000 år sedan, ett band som andra hundar inte har, säger Pontus Skoglund vid Stockholms universitet.

Forskningen publiceras i Current Biology.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag