Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Människans vän
i minst 27 000 år

Hunden har varit människans bästa vän i minst 27 000 år.Foto: Getty images

Hunden har funnits vid människans sida betydligt längre än vad man hittills trott. Redan för mellan 27 000 och 40 000 år sedan började hunden distansera sig från vargen och närma sig människan, tror forskarna.

I dag tar vi hunden för given, men dess ursprung är kontroversiellt. Att den kommer från vargen är alla överens om, men när hunden blev hund, så att säga, råder det delade meningar kring.

De flesta studier pekar på ett ursprung för cirka 16 000 år sedan. Men nu visar forskning vid bland annat Stockholms universitet och Naturhistoriska riksmuseet att hunden är betydligt äldre än så, mellan 27 000 och 40 000 år gammal.

Detta tack vare en liten benbit som Love Dalén på Naturhistoriska riksmuseet hittade under en expedition på Tajmyrhalvön i norra Sibirien.

– Det verkar som om hunden domesticerades mycket tidigare än man hittills trott, säger han.

Lång tid

Till en början trodde forskarna att benbiten inte var så gammal. Men de skickade ändå den på kol-14-datering och det visade sig att den var cirka 35 000 år gammal.

Genetiska analyser av arvsmassan visar nu att benet tillhörde en förhistorisk varg som var mycket nära släkt med den gemensamma föregångaren till dagens vargar och hundar.

Men även om hunden började skiljas från vargen för minst 27 000 år sedan, tror forskarna att det tog sin tid – innan hunden blev människans bästa vän.

– Ett tänkbart scenario är att det tog många tusen år innan man på allvar började avla fram hundliknande former, säger Love Dalén.

En teori är att det hela började med att vargar självmant började hålla sig nära människor för att utnyttja överbliven mat.

Släkt med varg

Analyserna visar också att grönlandshundar och siberian huskies har ett större släktskap med Tajmyrvargen än vad andra hundar har.

– Dna är ett otroligt kraftfullt verktyg som på ett direkt sätt kan visa att den siberian husky du ser promenera längs gatan har ett genetiskt släktskap med en varg som levde i norra Sibirien för 35 000 år sedan, ett band som andra hundar inte har, säger Pontus Skoglund vid Stockholms universitet.

Forskningen publiceras i Current Biology.