En hund som luktar illa är tyvärr inte så mysig att gosa med. Men det finns saker du kan göra för att bli av med lukten. Foto: Digital Vision.
En hund som luktar illa är tyvärr inte så mysig att gosa med. Men det finns saker du kan göra för att bli av med lukten.  Foto: Digital Vision.

Luktar hunden illa? Så löser du problemet!

Publicerad

Att hunden luktar illa är ett vanligt problem. Borsta hundens tänder - och kolla så att hunden inte får i sig för mycket kolhydrater. Här är din guide mot dålig lukt.

Ett uttryck som inte är så smickrande för våra ­älskade vovvar är "det luktar hund".

En ren, frisk och ­harmonisk hund luktar visserligen päls, ­ibland en blöt sådan - men ­hunden ska samtidigt dofta fräscht och friskt, menar ­hundexperten Fredrik Steen.

- Den främsta orsaken till att en hund luktar illa är helt enkelt att den är smutsig.

- Jag får ofta frågan om hur ofta man ska tvätta en hund. Mitt svar är alltid: Då den är skitig. Många tror eller har läst någonstans att en hund ska badas ett visst antal gånger per år. Det är fel, en hund ska tvättas då den är smutsig - svårare än så är det inte.

Tandsten kan vara orsak

Köp ett bra schampo, anpassat för hundar, i zoofackhandeln, är Fredrik Steens råd.

Dålig lukt ur hundens mun är ett annat vanligt problem.

- Det kan bero på att hunden är ofräsch i munnen, eller har ­tandsten, förklarar Fredrik Steen.

- Ett bra hundfoder är A och O. Det är tillverkat så att tänderna och tandkött får arbeta och blir rena. Dessutom är det precis som med oss människor - dålig lukt ur munnen kan bero på vad vi ätit.

Många slarvar med hundens dagliga munhygien, enligt Fredrik Steen.

- Köp en hundtandborste och borsta tänderna några gånger i veckan - det mår alla hundars munnar bra av.

Fodret ger dålig andedräkt

Enligt Lena Mattsson, näringsfysiolog och hunduppfödare, är en av de främsta anledningarna till dålig lukt i munnen att dagens hundar äter foder med för hög halt av stärkelse.

- Hundar är köttätare av n­aturen, och de har inget amylas: ett enzym i munnen som bryter ner socker. Bakterier i munnen­ omvandlar sockret till syra som skapar inflammationer, tandsten­, tandlossning och dålig lukt, ­förklarar Lena Mattsson.

- För mycket stärkelse kan ­ dessutom ge hunden dålig mage, vilket också­ ­påverkar andedräkten negativt.

 

SÅ UNDVIKER DU DÅLIG LUKT:

1. Tvätta vid behov

Bada hunden när den är smutsig - inte annars - och tvätta den vid behov med ett schampo anpassat för hundar. Vanliga schampon kan skada hundens hud. Men tänk på att hundschampot tar bort hudens naturliga fettskydd - som sedan byggs upp igen, men det kan ta flera veckor. Schamponera inte i onödan.

2. Balanserat foder

Ge hunden ett balanserat foder av god kvalitet. En alltför hög halt ­kolhydrater skapar en sur miljö i mage och mun - och kan orsaka magproblem samt tandsten och andra munproblem som leder till dålig lukt.

3. Borsta ­tänderna

Borsta tänderna - gärna med lätt saltat vatten - minst en gång i veckan. Eller prova en hundtandkräm.

4. Ge hunden tuggben

Se till att hunden har tuggknutor/tuggben/märgben att gnaga på. Hjälp hunden att behålla intresset för dessa - ta bort dem ibland, och erbjud dem igen så att de känns spännande för hunden. Tuggandet utsöndrar saliv som "sköljer" munnen och är bra för munhygienen. Ha uppsikt över hunden om den tuggar märgben och är ovan vid detta.

5. Regelbundna ­munvanor

Skapa goda munvanor. Genom att regelbundet borsta och titta på hundens tänder och mun lär sig hunden att det är naturligt - och du har koll på om tandsten bildas, om matrester fastnat och så vidare.

6. Tvätta öronen

Tvätta öronen med öronrens (ett antibakteriellt medel) på en bomullstuss några gånger i månaden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag