Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lär ­hunden älska nya ­familje­medlemmen

Hundpsykolog Charlotte Swanstein.

Barn eller sambo på gång?

- Lugn. Din hund kommer att älska den nya familje­medlemmen, så länge du tänker smart, ­säger hundpsykologen Charlotte Swanstein.

Du och din hund. Ett väl sammansvetsat team, ett ­radarpar som känner varandra utan och innan. Men så träffar du din stora kärlek, eller så utökas familjen med en bebis.

Det är bara att gratulera både dig och hunden.

- Hundar vill ha en stor flock, de gillar när ni blir fler, påpekar Charlotte Swanstein.

Men för att din hund ska må bra i den nya situationen måste du tänka till. Då kommer ni alla att trivas.

- Din hund har varit en trogen kompis ända tills nu. Då måste du ta ditt ansvar. Bara för att du träffat någon, eller för att du fått en bebis, ska inte hunden bli utstött, poängterar Charlotte Swanstein, som direkt vill ta död på en seglivad myt:

Hundar kan inte bli svartsjuka. Svartsjuka är en mänsklig egenskap som inte existerar i hundarnas värld. En hund är en flockindivid, som trivs i sällskap av flera flockmedlemmar. För hunden är det alltså bara roligt att det kommer ytterligare en medlem i familjen.

Går på ett kick

- Oavsett om det handlar om en ny partner eller en ny bebis kommer hunden automatiskt att ta in den nya medlemmen i flocken, så länge du ser till att hunden känner sig välkommen, säger Charlotte Swanstein.

Upptagandet av den nya ­flockmedlemmen går på ett kick, det handlar bara om minuter innan hunden ­accepterat att ni blivit fler.

- Jag får ofta frågan om hur man ska göra när man vill introducera sin hund för bebisen, och svaret är enkelt: Åk hem från BB. Lägg bebisen på golvet och låt hunden hälsa. Lita på att din hund sköter det hela, förklarar Charlotte Swanstein.

Självklart behöver du vara med och se till att hunden i ivern att hälsa er välkomna hem inte råkar trampar på det nya lilla knytet.

- Din hund vet redan innan ni själva vet att det är barn på g, att matte är gravid. En hund har känt av hormon­omställningen för länge sedan.

Det ligger på dig som hund­ägare och förälder att lära barnet hur man umgås med en hund och att tyda hundens signaler. Du har skyldighet att tydligt visa att man till exempel INTE drar i hundens öron, eller klättrar över den när den vill vara i fred.

- En hund biter aldrig någon i sin egen flock, och visar en mängd olika signaler innan den gör ett utfall, påpekar Charlotte.

Hon vill också slå ett slag för att man ska se till att få fortsatt egen tid med hunden även efter det att man blivit med bebis. Den egna tiden kommer att vara extra värdefull för er båda, och ger dig en välbehövlig andningspaus i den nya hektiska situation det innebär att vara förälder.

Lita på magkänslan

- Det är rena dynamiten för hälsan att ha hund, därför kan du se stunden i ensamhet med din hund som ett sätt att tanka energi och njuta, säger Charlotte.

Samma sak gäller när en ny partner kommer in i bilden.

- Så länge hunden får vara med under samma förutsättningar som tidigare är det bingo för hunden! Är du glad, då är hunden glad.

Om din hund reagerar på ett märkligt sätt på din nya kärlek, ska du lita på din magkänsla. Hundar är duktiga på att avläsa situationer och om den reagerar med att morra eller bete sig annorlunda än tidigare kan det bero på att din partner är rädd för hunden.

- Eller kanske är din partner extremt ovan vid hundar. Då är det bästa du kan göra att lära honom eller henne mer om hur hundar fungerar.

Många hundägare tolkar hundens idoga försök att komma emellan när man kramas som svartsjuka. Inte heller det stämmer.

- Det är hundens sätt att stämma av att allt är okej. För hundar är det inte naturligt att kramas, därför vill de kolla vad som händer, och att ni inte slåss.

Tänk också på att inte ändra på allt för mycket bara för att den nya familje­medlemmen gjort entré. Då blir hunden förvirrad. Fick din hund ligga i soffan tidigare, då ska hunden få ligga där även i fortsättningen. Men visst, ibland är det läge att kompromissa för att situationen ska bli behaglig.

- Många tror att man ska se till att den nya familjemedlemmen ska få ­högre rang än hunden och liknande. Då kan jag bara meddela: Rang­ordning existerar inte bland flockdjur och i en familj har man ingen rangordning, poängterar Charlotte, som menar att ingen ska vara kuvad i en flock.

Skillnad på raser

Till viss del beror hundens reaktion på familjesituationen på vilken ras du har. En aktiv hundras som är van att träna mycket reagerar oftare med rastlöshet än en stillsammare ras. Och en liten hundras är känsligare mot hårdhänta bebisfingrar än en större. Men en sak är ändå gemensam för alla hundraser, oavsett mentalitet och storlek: Ju fler, desto roligare.


Av: Anna-Maria Stawreberg.