Lär dig att borsta din hunds tänder rätt

Allt fler är medvetena om hur viktigt det är att se över hundens mun med jämna mellanrum. En hund med karies kan verka låg och trött.Så går du till väga när du ska borsta hundens tänder: Klicka vidare för guide med bilder på varje steg!
Foto: Theresia Köhlin
1. Börja med att lukta. Även om en hund aldrig luktar särskilt gott ur munnen, är din näsa ett bra redskap som hjälper dig att avgöra hundens hälsostatus. På så sätt upptäcker du snabbt om något är på gång.
Foto: Theresia Köhlin
2. Kolla tänderna! Se över hundens tänder varje gång du borstar dem. Jobba efter samma mönster varje gång, ta framtänderna först och jobba dig bakåt.
Foto: Theresia Köhlin
3. Kolla hela munnen. Glöm inte att även kontrollera hundens bakre kindtänder så att det inte samlas matrester där som kan orsaka tandsten och karies.
Foto: Theresia Köhlin
4. Var uppmärksam på tandköttet. Tandköttet är en signal på hur hunden mår i munnen. Det ska ha en jämn färg och inte ha några rodnader, som är tecken på infektion.
Foto: Theresia Köhlin
5. Så får du hunden att gapa. I början kan det vara svårt att få hunden att gapa. Stryk dina fingrar utmed tandköttskanten, milt och bestämt. För in tummarna mellan över- och underkäke och pressa upp gapet.
Foto: Theresia Köhlin
6. Borste och vatten. En mjuk barntandborste och vatten är det enda du behöver. Vill du vara extra noggrann kan du köpa leverpastejsmakande hundtandkräm.
Foto: Theresia Köhlin
1 / 7

Ta för vana att borsta hundens tänder varje dag. Tandvärk hos våra fyrbenta vänner är nämligen vanligare än vad man kan tro.

Följ med på veterinär Constantin Strömbäcks grundkurs!

Kanske tänkte du att hundens mun i princip rengör sig själv. Att eftersom du inte ger din hund sötsaker behöver du inte heller vara orolig för kariesangrepp. Och vem har för resten hört talas om hål i tänderna på en hund?

- Mängder av hundar går runt med svår tandvärk utan att deras ägare reagerar. Kanske har man lagt märke till att hunden är låg och verkar vara trött, men tror att det beror på åldern. Så kommer de hit, och vi konstaterar karies, säger Constantin Strömbäck, som är veterinär på Djurkliniken Roslagstull i Stockholm.

Karies vanligt problem

För bara några år sedan var hundens tänder inget man funderade över. De fanns där, och med jämna mellanrum fick hunden ett tuggben som även skulle fungera som rengörare av munnen. I dag blir allt fler medvetna om hur viktigt det är att se över hundens mun med jämna mellanrum.

- Tandsten, karies eller söndertuggade tänder är ett vanligt problem. Och då måste vi in och laga eller dra ut tänderna, förklarar Constantin Strömbäck.

Egentligen behöver man inga specialredskap för att hålla hunden ren i munnen. En vanlig mjuk barntandborste och eventuellt speciell hundtandkräm eller barntandkräm är det enda man behöver.

- En gång i veckan är för lite. Detta ska göras varje dag, morgon eller kväll. Och samtidigt ser man snabbt över tänderna och tandköttet så att det inte ser rött och inflammerat ut.

Börja redan som valp

Vissa hundraser har trängre mellan tänderna än andra och då är det ännu viktigare att sköta munhygienen ordentligt. Var särskilt noga med de inre kindtänderna och framtänderna, som lätt blir söndertuggade.

Det bästa är naturligtvis att börja borsta när hunden är valp, eftersom tandborstningen då blir som en naturlig del av dagen. Å andra sidan kommer din hund snabbt att vänja sig även om du börjar borsta i vuxen ålder.


Av: Anna-Maria Stawreberg

VETERINÄR CONSTANTIN

Namn: Constantin Strömbäck.
Gör: Jobbar som veterinär med specialistkompetens i hundens och kattens sjukdomar på Djurkliniken Roslagstull i Stockholm.


Tack till Kadamo Kennel för lån av Yaya!