Labradoodlen är en arbetsvillig och tålig kamrat.Labradoodlen är en arbetsvillig och tålig kamrat.
Labradoodlen är en arbetsvillig och tålig kamrat.
Det norska kronprinsparet Haakon och Mette-Marit har en labradoodle. Foto: Roger FosaasDet norska kronprinsparet Haakon och Mette-Marit har en labradoodle. Foto: Roger Fosaas
Det norska kronprinsparet Haakon och Mette-Marit har en labradoodle. Foto: Roger Fosaas
Vårdhunden Livia på Södra Älvsborgs sjukhus är en labradoodle. Här tillsammans med hennes matte, barnläkaren Ann Edner. Foto: Sven LindwallVårdhunden Livia på Södra Älvsborgs sjukhus är en labradoodle. Här tillsammans med hennes matte, barnläkaren Ann Edner. Foto: Sven Lindwall
Vårdhunden Livia på Södra Älvsborgs sjukhus är en labradoodle. Här tillsammans med hennes matte, barnläkaren Ann Edner. Foto: Sven Lindwall

Koll på Labradoodlen? Smart, tålig & mjuk ras

Publicerad

En arbetsglad familjehund i lagom storlek som inte fäller hår.

Finns det? Jepp.

– Dessutom är ­labradoodlen riktigt ­intelligent, säger ­uppfödaren Thilde Höök.

Ibland blir korsningar något alldeles extra. Och precis så är det med labradoodlen, menar rasens förespråkare. När australiensaren Wally Conron 1989 för första gången kom på att det skulle kunna vara en bra idé att blanda en pudel med en labrador var han något stort på spåren.

Från början var tanken att avla fram en hund som skulle fungera som ledarhund åt ­synskadade. På köpet hade en ny ­familjehund sett dagens ljus.

För resultatet blev labradoodlen, en ­arbetsvillig och tålig krabat med gott kynne.

– Om jag ska beskriva labradoodlen med en mening är det en familjehund med stor intelligens, säger Thilde Höök, känd från "Bonde söker fru". Hon och hennes mamma föder upp rasen på kenneln Hööks ­labradoodles.

Hennes första labra­doodle var en förstagenerations­labradoodle, där alltså en kungspudel hade parats med en ­labrador. Den hunden hade lockig labradorpäls. ­Eftersom Thilde är pälsdjurs­allergisk var det ingen bra kombination och hunden fick flytta till hennes pappa.

– Min nästa labradoodle var en ­avelstik från England. Hon är en multigen ­labradoodle, alltså labradoodle flera led bakåt. Längre tillbaka i stamtavlan har återparning med pudel skett, vilket ­förbättrar pälsen, berättar Thilde Höök.

OM LABRADOODLEN:

Mjukt temperament

Labradoodlens temperament är mjukt. Den är inte dominant eller skarp. Därför passar den dig som är likadan till humöret eftersom den uppfostras bäst med mjuk hand och positiv förstärkning.

– De är lättlärda och smarta, lägger man lite energi på sin labradoodle får man väldigt mycket tillbaka, säger Thilde Höök.

Genomtänkt korsning

En labradoodle är en korsning mellan en kungspudel och labrador. I Australien blandar man in ytterligare raser, och får då en australisk labradoodle. Där parar man även med mellan- och dvärgpudel för att kunna erbjuda flera storlekar. En förstagenerationslabradoodle blir det om en labrador paras med en pudel rätt av. Den avkomman paras i sin tur oftast med pudel för päls­kvaliténs skull.

I Sverige finns än så länge nästan bara första generationens ­labradoodlar, därför har de svenska uppfödarna fått importera labradoodlar för att använda i aveln.

– För att inte få en allt för ­begränsad genpool i den svenska aveln måste man då och då para in labrador eller kungspudel igen, säger Thilde Höök.

Bra träningskompis

Det går att få med sin labradoodle på de mesta aktiviteter: agility, freestyle, lydnad, sök och spår. De är väldigt förtjusta i att simma, något som kan bli en härlig aktivitet för hela familjen sommartid.

Allergivänlig

Det finns tyvärr inga helt allergisäkra hundar. Men labra­doodlen fäller oftast väldigt lite hår, något som gör att många allergiska faktiskt klarar av den bättre än andra hundar.

– Jag är själv pälsdjursallergisk, och det är därför labra­doodlen intresserade mig från första början, säger Thilde Höök, som menar att labradoodlens päls saknar underull och är lättbadad, vilket gör att en stor del av allergenerna i pälsen går att få bort.

Arbetsglad familjehund

Labradoodlen är en hund med en stor portion arbetsglädje. Det räcker därför inte att bara promenera med den för att den ska må bra.

– Den är, precis som både pudeln och labradoren, väldigt intelligent, och därför mår den bäst av att få använda sin hjärna, kommenterar Thilde Höök.

En labradoodle passar alltså alldeles utmärkt i en aktiv familj som redan från början har planer på att jobba med sin hund. Vill du bara ligga på soffan och gosa med din hund ska du alltså skaffa en annan ras, även om labradoodeln naturligtvis också behöver softa med husse eller matte då och då.

– Utmärkande för labradoodlen är att den har en "av- och påknapp". Den är sprallig och glad när det är aktiviteter på gång, och lugn och sansad där emellan, säger Thilde Höök.

Behändig storlek

Eftersom labradoodlen inte är en godkänd ras enligt Svenska kennelklubben finns det ingen rasstandard. Den kan ha alla färger som finns hos pudel och ­labrador, den väger mellan 20 och 25 kilo och blir ungefär 50-60 cm i mankhöjd.

 

Av: Anna-Maria Stawreberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag