Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Känslig fråga: Okej ha hunden på stranden?

Johanna Falk Willberg, 23, danslärare och studerande, Stockholm och Katarina Willberg, hästuppfödare, 48, Göteborg håller alltid sin tibetanska spaniel Morris kopplad. Katarina tycker att hundkulturen är mer utvecklad i Stockholm än i Göteborg.
"Man kan ta med hunden till alla ställen på Stureplan. I Göteborg finns det bara ett hundkafé."
Foto: Anna Bergkvist
Sandra Thiang, 32, Eventvärdinna, Stockholm. Brukar låta Brindi och Milou springa lösa i bland.
''De är inte supertränade. Chihuahuor är inga familjehundar. Många barnfamiljer skaffar dem eftersom de är små och söta."
Foto: Anna Bergkvist
Minda Jalling, 21, konststudent, Stockholm.
''Maddox är ny i Stockholm och blir ofta nervös när han träffar nya människor, men jag visar vem som bestämmer. Han vet att jag är den dominanta i flocken."
Foto: Anna Bergkvist

Många hundägare släpper hundarna lösa när det är sommar - på stranden och i parker.

Men alla är inte lika förtjusta.

- Ha bara hunden lös där du kan få stopp på den om den blir intresserad av något, säger Charlotte Swanstein, hundinstruktör.

Så får du en artig jycke

Charlotte Swanstein, hundinstruktör tipsar:

  • Ha bara hunden lös där du kan få stopp på den.
  • En hund som rusar fram till okända får man hämta tillbaka, koppla och sedan be den som den sprungit fram till om ursäkt.
  • Man måste socialisera hunden när den är ung, inte bara på brukshundsklubben utan också bland människor som hunden inte känner, menar hon.
  • En valp på åtta veckor är att jämföra med ett barn på ett och ett halvt år, vilket många hundägare inte tar hänsyn till.

Störs du av lösa hundar på stränder?

Hundvett och etikett är ett känsloladdat ämne för många.

- "Han är snäll, han vill bara hälsa" säger hundägaren, och så hoppar hunden fram och skrämmer livet ur barnen. Det borde i princip vara straffbart att inte ha koll på sin hund, säger Thomas Nordegren, programledare för "Nordegren" i P1, som själv har en portugisisk vattenhund.

Enligt nationella bestämmelser får hundar inte löpa lösa i marker där det finns vilt mellan mars och augusti. Dessutom finns även lokala regler angående när och var hundar ska hållas kopplade. I flera svenska kommuner har man till och med beslutat att förbjuda hundar på lekplatser och på offentliga områden.

- En hund som rusar fram till okända får man hämta tillbaka, koppla och sedan be den som den sprungit fram till om ursäkt, säger Charlotte Swanstein, hundinstruktör.

Viktigt att jobba med

Minda Jalling, 21, konststudent, Stockholm, har tagit med sig sin nyadopterade bordercollie Maddox till Rålambshovsparken.

- Han är väldigt nyfiken på nya människor och jag håller honom alltid kopplad. Det tar tid och ansträngning att skapa trygghet för hunden i miljöer med mycket människor och det är viktigt att jobba med det.

Johanna Falk Willberg, 23, danslärare och studerande, Stockholm och Katarina Willberg, hästuppfödare, 48, Göteborg håller alltid sin tibetanska spaniel Morris kopplad. Katarina tycker att hundkulturen är mer utvecklad i Stockholm än i Göteborg.

- Man kan ta med hunden till alla ställen på Stureplan. I Göteborg finns det bara ett hundkafé.