Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hur visar hunden mig att den är hungrig?

Fredrik Steen är hundcoachen som hjälper dig läsa av din hund. Foto: Christian Örnberg

Det är inte alldeles enkelt att tolka olika svansviftningar och beteenden.
Hundcoachen Fredrik Steen hjälper dig förstå vad din vovve menar.

1. Hur visar hunden underkastelse och dominans?

– Den visar både underkastelse och dominans genom sitt kroppsspråk. Den dominanta hunden står nästan på tå och har gärna kroppens tyngdpunkt framåt. Svansen hålls högt och stelt. Den hund som visar sig undergiven har ofta kroppens tyngdpunkt bakåt och försöker göra sig så låg som möjligt, ofta genom att lägga sig ner. Svan-sen är låg, ofta mellan benen, och öronen hålls mjuka, bakåt.

2. Varför gör hunden utfall mot andra hundar?

– Generellt är det ägarens fel att hunden gör det. Vi försöker styra och ställa och stör hundarnas normala sätt att kommunicera. Skulle vi låta hundarna springa lösa skulle det inte bli några problem, men detta går ju inte i praktiken och därför anser jag att det är viktigt att så tidigt som möjligt lära hunden hur den ska uppträda vid möten med andra hundar.

3. Hur ser jag att hunden är osäker?

– Det är ofta relativt enkelt. Hunden står inte stilla, den stampar och trampar. Små detaljer som gäspningar, slickande runt munnen och skakningar är också tydliga tecken. I vissa fall, när osäkerheten är stor, kan man också se att hunden ser sig omkring för att hitta flyktvägar.

4. Hur vet jag om hunden är trygg?

– Jag brukar fråga om hunden fungerar ungefär som övriga familjemedlemmar, det vill säga att den går och lägger sig när det är lugnt, äter sin mat och är pigg och glad när man leker med den. Är svaret ja på dessa frågor är den med största sannolikhet trygg.

5. Hur vet jag att hunden vill vara ifred?

– Hunden behöver precis som du egentid. Tänk på att göra i ordning en vilo- eller sovplats som hunden alltid kan gå till när den vill. När den lägger sig där ska man alltid låta den vara ifred så att den känner att det är ett eget ställe. Då kommer den att gå dit när den vill vila ifred.

6. Varför lyfter hunden på benet?

– Lyfter hunden på benet när den kissar är det lättare för den att markera ett revir eftersom den har kontroll över var kisset hamnar. Att lyfta på benet är också ett dominansbeteende. Alla hanhundar lyfter inte alltid på benet. Min schäferhane Denver gör exempelvis inte det när han är ensam, men när andra hundar är med lyfter han benet så högt att han nästan ramlar omkull. Även en del tikar lyfter på benet och då handlar det också om instinkter.

7. Hur visar hunden att den är hungrig?

– Hundar är i princip alltid hungriga. Därför tycker jag inte att man ska fundera så mycket över det utan i stället se till att man har rutiner kring när den får mat. Det är lämpligt att en vuxen hund äter tre gånger om dagen: tidigt på morgonen, sent på eftermiddagen och innan man går och lägger sig. Det sista målet kan vara lite mindre.