Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hundar dör av att bli lämnade i varma bilar

Att lämna hunden i bilen är inte okej, även om fönstret är öppet.

Vissa texter upprepas sommar efter sommar. Den här handlar om djurplågare som lämnar kvar sin hund i en upphettad bil.

Så kyler du hunden

  • När en hund drabbas av överhettning blir den först apatisk och vinglig och sedan får den kramper, precis som vid epilepsi, på grund av syrebrist. Det här går mycket fort, på några minuter kan en hässjande (flämtande) hund bli medvetslös.
  • En hund som är överhettad, alltifrån lite till livshotande, måste snabbt kylas ner. Ta genast ut hunden ur bilen, försök hitta vatten och spola hela hunden. Finns det en sjö eller annat vatten, bär hunden dit och lägg den i vattnet tills den verkar kvickna till.

Källa: Hundsport.se (TT)

Rätt att rädda hunden

Den som ser en hund i en varm bil där hunden visar tecken på överhettning har rätt att, för att rädda hunden, krossa rutan med stöd av nödbestämmelsen i Brottsbalkens kapitel 24 paragraf 4. Nöd föreligger bland annat när fara hotar liv, hälsa eller egendom. Den som vidtar den räddande åtgärden måste vara beredd att identifiera sig för tillkallad polis eller bilägaren/föraren.

 

Källa: Helén Berggren, kommissarie vid Hallandspolisens rättsenhet (Södermanlands Nyheter)

Fästingplåga, algblomning, markbränder. . . Allt går igen. Så även värmepinade hundar, tyvärr.

– Det är alltid aktuellt och lika sorgligt att folk, till och med bland organiserade hundägare, fortfarande har hundar kvar i varma bilar, säger Hans Rosenberg, presstalesman för Svenska Kennelklubben (SKK).

Nyligen förbjöd länsstyrelsen i Västmanland en man från att ha sina hundar i bilen, där de tillbringade varje dag när husse var på jobbet.

Vad SKK känner till avlider ett par hundar årligen av värmeslag. Hur många som lider kval är det ingen som vet, bara att det är för många.

"Lätt att fastna i något annat"

Att öppna fönsterna får inte luften i kupén att cirkulera tillräckligt. Temperaturen stiger kvickt i bilen, också om den står i skugga.

Men om man bara ska uträtta ett ärende?

– Det är lätt att fastna i något annat och plötsligt har det gått 20 minuter, säger Hans Rosenberg.

– Hunden vet ju inte att den bara ska vänta en liten stund, utan den stressar upp sig.

I hettan börjar hunden hässja (flämta), som är djurets sätt att göra sig av med kroppens överskottsvärme; hundar kan inte svettas som människor. Men metoden fungerar bara om luften mot hundens tunga är svalare än kroppstemperaturens cirka 38 grader. Hetare än så blir det snabbt i en sommarbil och för varje minut ökar risken för hunden. Detta på grund av tanklöshet eller ren idioti.