Att lämna hunden i bilen är inte okej, även om fönstret är öppet.
Att lämna hunden i bilen är inte okej, även om fönstret är öppet.

Hundar dör av att bli lämnade i varma bilar

Publicerad

Vissa texter upprepas sommar efter sommar. Den här handlar om djurplågare som lämnar kvar sin hund i en upphettad bil.

Fästingplåga, algblomning, markbränder. . . Allt går igen. Så även värmepinade hundar, tyvärr.

– Det är alltid aktuellt och lika sorgligt att folk, till och med bland organiserade hundägare, fortfarande har hundar kvar i varma bilar, säger Hans Rosenberg, presstalesman för Svenska Kennelklubben (SKK).

Nyligen förbjöd länsstyrelsen i Västmanland en man från att ha sina hundar i bilen, där de tillbringade varje dag när husse var på jobbet.

Vad SKK känner till avlider ett par hundar årligen av värmeslag. Hur många som lider kval är det ingen som vet, bara att det är för många.

"Lätt att fastna i något annat"

Att öppna fönsterna får inte luften i kupén att cirkulera tillräckligt. Temperaturen stiger kvickt i bilen, också om den står i skugga.

Men om man bara ska uträtta ett ärende?

– Det är lätt att fastna i något annat och plötsligt har det gått 20 minuter, säger Hans Rosenberg.

– Hunden vet ju inte att den bara ska vänta en liten stund, utan den stressar upp sig.

I hettan börjar hunden hässja (flämta), som är djurets sätt att göra sig av med kroppens överskottsvärme; hundar kan inte svettas som människor. Men metoden fungerar bara om luften mot hundens tunga är svalare än kroppstemperaturens cirka 38 grader. Hetare än så blir det snabbt i en sommarbil och för varje minut ökar risken för hunden. Detta på grund av tanklöshet eller ren idioti.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag