Hundägare delar fler bakterier med sina hundar än med sin barn. Forskarna tror att det hänga samman med hur mycket närkontakt man har.
Hundägare delar fler bakterier med sina hundar än med sin barn. Forskarna tror att det hänga samman med hur mycket närkontakt man har.

Hundägare delar sina bakterier med hunden

Publicerad

STOCKHOLM. Föräldrar delar många bakterier med sina barn och med varandra.

Är de hundägare delar de också många mikrober med hunden – märkligt nog fler än med sina barn.

Det framgår av en ny studie i USA. Studien, som publiceras i den vetenskapliga nättidskriften eLife, är liten men ger ändå en antydan om att det inte alltid är de familjemedlemmar vi sätter störst värde på – våra barn – som vi har mest gemensamt med vad gäller bakteriefloran, utan kanske oftare våra husdjur.

Forskarna granskade 159 personer och 39 hundar i totalt 60 familjer i USA. Prover togs från olika delar av kroppen på både människorna och hundarna – tungan, pannan och händerna/tassarna. Dessutom togs avföringsprover från samtliga.

Stora likheter mellan hund och ägare

Det mest överraskande var att det fanns så stora likheter mellan hundägarna och deras hundar. Att det till och med finns större likheter än med barnen i familjen är svårt att förklara, men kan hänga samman med hur mycket närkontakt personerna har med djuren.

Hundarna kan faktiskt påverka vår bakterieflora på ytterligare ett sätt. Par som har hund delar fler hudbakterier än par utan hund. Det tycks med andra ord som om hunden binder oss samman på många plan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag